Last news in Fakti

14 Април, 2021 05:24 4 849 13

14 април 1912 г. Потъва "Титаник"

  • титаник-
  • кораб-
  • айсберг

Спуснат на вода, корабът изглежда изключително надежден и величествен - по тогавашните оценки се смята за непотопяем

14 април 1912 г. Потъва "Титаник" - 1
Снимка: БГНЕС

На 14 април 1912 г. по време на първото си и единствено плаване през Атлантическия океан корабът „Титаник” се сблъсква с айсберг около остров Нюфаундленд и потъва. За времето си това е най-големият кораб в света с водоизместване от 46 300 т, дължина 269 м, ширина 28,2 м, развива скорост от 25 възела. В построяването му вземат участие 17 000 работници и инженери, а самият той представлява последната дума на науката и техниката. По сегашния финансов курс цената на една каюта от първа класа достига 55 000 долара.

Спуснат на вода, корабът изглежда изключително надежден и величествен - по тогавашните оценки се смята за непотопяем, тъй като се състои от лесно херметизиращи се сектори, които не позволяват на водата да нахлува. Ако по някаква причина се появи пробойна в корпуса, конструкторите приемат, че водата би заляла само повредения сектор. Оттук идва и грешното заключение, че в такъв случай на „Титаник” ще му трябват от един до три дни, за да потъне, като за това време той би получил без затруднение помощ от намиращи се наблизо кораби.

По време на първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк, САЩ, той се сблъсква с айсберг в 23.40 ч., неделя вечерта на 14 април 1912 г., и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2.20 ч. в понеделник сутринта на 15 април, след като се разцепва на две части.

В нощта на фаталната среща на „Титаник” с гренландския айсберг капитан Стенли Лорд пътува в същото направление за Бостън с 6000-тонния кораб „Калифорния”. Вечерта на 9 април неговият кораб е заобиколен от ледове и той е принуден да спре до сутринта. Понеже знае за медийния рейс на „Титаник” и че той се намира в същия район, капитан Лорд е първият, който предупреждава капитана на „Титаник” за опасните ледени блокове по радиото в 23.00 ч. Съобщението не е било разбрано и тъй като не е носил специален надпис за опасност, радистът на „Титаник” не е съобщил за него на капитана. Радистът на „Калифорния” изключва радиостанцията и ляга да спи, защото дежурството му е изтекло.

Още същата вечер двамата наблюдатели на „Титаник” съобщават за айсберг. Разстоянието е някъде около 200-250 м. Температурата на въздуха е била около -10 градуса по Целзий. Следва най-известният удар с айсберг в световната история. Ледената скала разпаря корпуса откъм носа по дължина 90 м. Водата бързо изпълва предните отделения. Ако само първите четири отделения бъдат наводнени, корабът може да продължи, без да потъне, но е наводнено и петото отделение.

Конструкторът на „Титаник” Томас Андрюс веднага прави необходимите изчисления - корабът ще потъне! „Титаник” потъва за около два часа и двадесет минути, като отнася със себе си повече от 1500 жертви. Спасяват се едва 704 души, които са прибрани на кораба „Карпатия”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    13 6 Отговор
    Потапят Титаник с тримата най богати хора по онова време и противници на тези, на които сега децата им управляват международната банда. Вашите статии все едно ги пише Митко гестапото. Вкарайте малко интрига, част от истината :)
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Трагичната история на Титаник е известна по цял свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува роман със заглавие "Безсилието или гибелта на Титан". Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 г. 14 години преди истинската катастрофа на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 г. .

    Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с Титаник не са свързани само с имената им. Някои от подробностите в книгата са изумително сходни с тези в реалната история на лайнера. В нея се разказва за Титан - най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, така и реалният кораб, са били описвани като практически "непотопими". Максималната скорост и на двата е била 25 възела......

    Коментиран от #4

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор
    "ТИТАНИК" или "ОЛИМПИК" 🤔 Робин Гардинър, писател от Оксфорд, публикува нова книга, в която твърди, че на дъното на Атлантика не лежи Титаник, а друг кораб от същата компания - Олимпик
    В своята книга Гардинър говори за теория на конспирацията на века и е събрал документи и снимки, които подкрепят неговите твърдения.

    Според неговата теория, компанията, собственик на кораба, искала да измъкне пари от застраховкаа и е планирала да направи измамата.
  • 4 Sgt Peper

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Има и други подобни "пророчества". Днес обаче фантазията е развихрена докрай и се измислят какви ли не конспиративни теории. Освен това на Запад това е голям бизнес и много хора правят добри пари от измишльотините.
  • 5 кубински ром

    12 2 Отговор
    Малееей що джелезо е станало зян!
  • 6 Stèfanie 🎲

    17 4 Отговор
    Още плача 😪😥😪 и горчиво страдам, че Леонардо и той се удави тогава.
  • 7 В крайна сметка

    17 4 Отговор
    И тази трагедия е защото алчността в капиталистическият свят е издигната в култ-некачествена стомана,болтове които са в пъти по-тънки от предвиденото,претоварен кораб с пътници в 3 класа-бедните са били натъпкани като животни...и т.н....И както винаги-хора умират заради алчността на шепа капиталистически шкембелии....

    Коментиран от #13

  • 8 Иван

    7 2 Отговор
    Варварите са били написали с големи букви "И Господ не може да го потопи ".
  • 9 Госあ

    5 1 Отговор
    Честно казано, изобщо не ми пука.
  • 10 КОй

    1 0 Отговор
    Кой каза, че заглавието е грешно? КОЙ. Потъва на 15.04.1912 г. В 2 часа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Павел Пенев

    1 1 Отговор
    Никой не казва каква е печалбата на еврейските застрахователи от този интересен случай.
  • 13 Sgt Peper

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "В крайна сметка":

    Проблемът с Титаник не е бил от претоварване, а защото капитана, по нареждане на собственика, е искал да постави рекорд за най-бързо пресичане на Атлантика. Смятайки, че корабът е непотопим, той не е обърнал внимание на предупрежденията за айсберги и е продължил с пълна пара напред.