Last news in Fakti

18 Април, 2021 09:49 2 079 25

Москва и Минск обвиниха задържани опозиционери, че готвели преврат в Беларус

  • александър лукашенко-
  • минкс-
  • беларус-
  • преврат

По думите на самия Лукашенко, става дума за "работа на чуждестранни спецслужби"

Москва и Минск обвиниха задържани опозиционери, че готвели преврат в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че опозиционерите, задържани през последните дни в Москва и Минск, са подготвяли покушение срещу него и децата му с подкрепата на САЩ, съобщи "Дойче веле".

Междувременно пресслужбата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че политологът Александър Федута и беларуският адвокат Юрий Зенкович, задържани в Москва на 13 и 14 април, са заподозрени, че са подготвяли покушение срещу Александър Лукашенко и семейството му и че са планирали "военен преврат в Беларус", който трябвало да се състои на 9 май.

Лукашенко от своя страна твърди, че задържаният на 12 април в Минск лидер на опозиционната партия БНФ (Беларуски народен фронт) Григорий Костусьов също подкрепя силов вариант за смяна на властта в Беларус.

Според ФСБ, Зенкович, който освен беларуско има и американско гражданство, е планирал заедно с Федута преврат в Беларус "по отработен сценарии за "цветни революции" с участието на местни и на украински националисти", а също и физическо отстраняване на Лукашенко. В съобщението се твърди, че крайната цел била да бъде свален "конституционният строй" и властта в Беларус да бъде поета от Комитета за национално помирение.

По думите на самия Лукашенко, става дума за "работа на чуждестранни спецслужби". "Най-вероятно ЦРУ, ФБР - не зная кой от американците е работил." - коментира той пред телевизионния канал ОНТ.

Изданието "Медиазона-Беларус" съобщи, че против Александър Федута и Юрий Зенкович е образувано дело за заговор или други действия, целящи превземане на властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    39 4 Отговор
    теШка мъка пиндостанска... не можаха да сготвят батька. а толкова надежди за "демокрацията" в беларус имаха...
  • 2 Българин

    7 46 Отговор
    Тези двамата са патологични диктатори и престъпници. Ще доживеем да им видим края.

    Коментиран от #11

  • 3 Бендида

    7 44 Отговор
    Жалки диктатори и сатрапи на собствените си народи.
  • 4 Дългият

    6 42 Отговор
    Изфабрикувани обвинения,тоталитарните режими на Лукашенко и Путин в действие.По прицип има Демокрация,но такава каквато Ние решим...Да здраствует СССР...
  • 5 ЦРУ

    5 35 Отговор
    Точно така, изпратихме един човек да направи преврат в Беларус. Тази колхоза и никому ненужна тиква започна да размива с тъпотийте си.

    Коментиран от #21

  • 6 1234

    47 3 Отговор
    Запада дава много фира. Все залагат на куци коне. Гуайдо, Тихановска, Навални.
  • 7 Това е факт

    39 1 Отговор
    Не е трудно да се намери интервюто.Не е трудно да се видят и част от записите на тези "опозиционери" които обсъждат как да се направи убийството,какви действия да се предприемат за саботира не дейности в държавата.Заснето е с специални разузнавателни средства.Основна роля имат наречените "не правителствени организации" финансирани по принцип от САЩ.Така се създават уж под формата на някакви идеи всъщност клетки за антидържавна дейност.Както са били през турското "присъствие" разни читалища и спортни дружества.Тези НПО та трябва да се забранят щом получават чуждо финансиране.Те провеждат навсякъде по света антидържавна дейност за чужди интереси.Българите работещи за НПО та са същите предатели като тоя Навални. Ето какво прави ФАЩ...Но за Беларусия-планът е прост-едновременно с атаката на Донбас от украинците започват безредици в Беларусия.Тия планове се одобряват на ниво "президент".
  • 8 Матей

    33 1 Отговор
    Нищо чудно,напълно в стила на американските тайни служби,по-рано опитаха с майдан,само че Лукашенко излезе костелив орех,вдигна си полициите и войската по тревога,даже лично размахваше автомат.Явно е било необходимо за да сплаши платените протестъри и да си седнат на задниците.Не мога да проумея защо още не са сключили военен съюз с Русия,ами я си представете,че вместо в южна Русия,НАТО УДАРИ В БЕЛОРУСИЯ.Ако спешно не се намесят руски войски,натовски дивизии набързо ще прегазят Белорусия и ще чучнат направо на руската граница,може и да продължат.Тогава ли ще има погрузка на Белоруская гара?

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Българин

    34 1 Отговор
    Мръсните планчета на натото не сработиха. Как постъпиха със стрелялия край Белия дом? Отстреляха го. Същото да получат и метежниците срещу Беларус.
  • 10 казах

    34 1 Отговор
    Ако Сталин не беше унищожил петата колона през 1937-9 година, СССР щеше да загуби войната. Ако сега Путин и Лукашенко не изчегъркат до последната молекула тези негодяи, ще имат сериозни проблеми.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сандо

    23 0 Отговор
    Следва по познатия сценарий:съд,колония,демократичен вой,писма от интелектуалци и всичко останало от арсенала.
  • 13 Георгиев

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "Матей":

    Вчера Лукашенко заяви, че му предстои да вземе най важното решение за тези 25 г. И че след това него и да го няма, пак тези няма да успеят. И каза, че решението ще е нещо като декрет. Аз мисля, че ще се отнася за съюзната държава с обща валута.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Професора

    20 0 Отговор
    Соросоидните слуги от край време се занимат със саботажи в суверени държави и убийства на лидерите им които не се подчиняват на волята на алчните имперялисти от запад!
  • 16 Баш Бащицата

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Матей":

    Беларус има ВОЕНЕН СЪЮЗ с Русия. ВОЕНЕН!!! Заедно с Казахстан, Армания, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан. Границите на Армения с Турция и Таджикистан с Афганистан се пазят от руски граничари. А Лукашенко ве е вечен и или трябва да намери подходящ човек - сложна работа.... Или да се съгласи на съюзна държава. Иначе, рано или късно ще ги поробят и тях.
  • 17 Изи бойс,изи..

    19 0 Отговор
    Лукашенко не е Салвадор Алиенде,да го отстреляте като по учебник..
  • 18 Хахаха..

    16 0 Отговор
    Соросоидите,Минкее..Да знаеш че последният соросоид ще е българин..
  • 19 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    10 0 Отговор
    СЕГА ЗАПОЧВАМ ДА РАЗБИРАМ ЧЕ ДР.ГАЗДОВ Е БИЛ ПРАВ.
    НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕГОВ ПАМЕТНИК.
  • 20 Бял Българин

    16 2 Отговор
    Ще се сетим накрая че Сталин е бил велик руски патриот, макар и грузинец! Колко гниди е изчистил, ако не беше го направил щяха да смажат Русия тогавашното нато и атланатиците. Трябва ли сега да се подходи тъй- всички чужди агенти вън, тези с руски паспорт в Сибир, обединение на руското население в границите на СССР, златен стандарт, отказ от долара и декларация на антиглобалистки дневен ред на планетата!
  • 21 Костова

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Никакъв колхоз разбира се не е нужен на ЦРУ и подобните структури. Те не се канят да садят картофи. Но Белорус като анти Русия и разполагане там на американска военна база е доста примамлива идея. Когато цветната революция не успее, пробват с физическо премахване на неудобния лидер. Не е нито първи, нито последен опит.
  • 22 Уау

    0 8 Отговор
    За друго не знам, но съм любопитен как двамина с костюми и вратовръзки, ще направят военен преврат, това е смехотворно....... В Турция, дето е имало и организация на високопоставени военни не успяха, пък тук някакви дипломати ще го правят

    Коментиран от #23

  • 23 Хамсал

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Уау":

    То ако всички знаеха как стават нещата едно нормално правителство нямаше да има! Сего какво чакаш, от ЦРУ да ти обяснят как се прави преврат?
  • 24 факт

    0 2 Отговор
    нищо ново от 1917 година!
  • 25 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    ако е имало подготовка за преврат трябва да има задържани и военни.политолог и адвокат преврати няма как да правят,но тва са подробности,нали дрогари.важното е че путин е лукашенко е добър ,а опозицията лоши.