Last news in Fakti

26 Април, 2021 22:15 2 426 4

Ердоган може да прекрати ключова сделка със САЩ

  • ердоган-
  • джо байдън-
  • арменския геноцид-
  • отбранителна сделка

Това би било следствие от признаването на арменския геноцид от Джо Байдън

Ердоган може да прекрати ключова сделка със САЩ - 1
Снимка : Shutterstock

Възможностите на Турция за отмъщение срещу признаването на арменския геноцид от американския президент Джо Байдън, включват спиране на ключова отбранителна сделка с САЩ, предаде „Блумбърг“.

Въпреки че ходът на Байдън беше до голяма степен символичен, той даде тон на подхода на неговата администрация към връзките с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Нито един американски лидер от Роналд Рейгън насам не е използвал термина "геноцид", от страх да не отчужди съюзника на НАТО Турция.

Пактът, който е централен елемент в сътрудничеството в областта на отбраната, предоставя на Турция и САЩ помощ за сигурност, като позволява споделяне на разузнавателни данни, съвместни учения и увеличен достъп на американските военни до турските въздушни бази.

Преустановяването му може да успокои важен политически съюзник - Девлет Бахчели, ръководител на Партията на националистическото движение, и да консолидира подкрепата сред националистическите избиратели в Турция. Но по-дълбоката конфронтация със САЩ би рискувала да подкопае икономиката, тъй като пандемията Covid-19 продължава да бушува. Неотдавнашните конфликти със САЩ причиниха значителни финансови проблеми на съседката ни, като този път Турция би могла да ограничи негативните последствия.

Байдън разговаря с Ердоган в петък за първи път от встъпването си в длъжност, докато държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се обадиха на турските си колеги преди определянето на президента на масовите кланета на арменци по време на Първата световна война за геноцид, припомни „Блумбърг“.

Спорът за това как да се определят зверствата е в основата на напрежението между Армения и Турция, които нямат дипломатически връзки. През 2020 г. турските военни подкрепиха Азербайджан в неговия въоръжен конфликт срещу Армения за спорния регион Нагорни Карабах, анклав в Азербайджан с предимно арменско етническо население.

В понеделник говорител на Съвета за национална сигурност заяви, че САЩ оценяват близкото партньорство с Турция по теми, свързани с регионалната сигурност. Подобно влошаване на отношенията не се случва за първи път. В миналото Ердоган заплаши Вашингтон, че ще откаже достъп на САЩ до радар за ранно предупреждение в Куречик, критична част от способностите на НАТО за балистични ракети, както и до авиобазата Инджирлик, намираща се близо до Сирия и използвана от Пентагонът да съхранява тактическо ядрено оръжие. Нищо от това не се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    10 13 Отговор
    Ердоги се набърка между шамарите на ФАЩ и Русия и му остана само да се сърди и заплашва, а уж били честолюбиви фесовете, бррр...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Хасан

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Гони си своя национален интерес ...Русия и САЩ считат себе си над международните договори на ООН но всяко действие на Турция е съгласно споразумения в ООН ..
  • 3 Паметлив

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    И на теб да ти спретнат преврат и ти ще реагираш! Ама, ЦРУ тоя път се провалиха! Не случайно Ердо се зайгра с руснаците!:)
  • 4 123

    4 9 Отговор
    Америка ще посрещне челно отмъщението на Турция, но дали Турция ще го преживее толкова лесно? САЩ не са невъоръжени и беззащитни арменски гявури живеещи в Турция?
Новини по държави: