10 Май, 2021 05:31 1 857 16

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания

  • великобритания-
  • чърчил-
  • лондон

Именно Чърчил е най-дълго сражавалият се срещу Хитлер политик

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания  - 1
Снимка: БГНЕС

На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания. Всяка година на 9 май на Червения площад в Москва се провежда Парада на победата. Малко известен факт е, че именно Чърчил е най-дълго сражавалият се срещу Хитлер политик.

В деня, в който той става премиер на Великобритания, Третият Райх нахлува в Белгия, Холандия и Франция.

Сър Уинстън Чърчил е и един от малкото предвидили заплахата от Хитлер преди избухването на Втората световна война.

От речта му пред Камарата на общините по повод встъпването му в длъжност като премиер за първи път е култовата фраза “нищо друго не мога да ви предложа освен кръв, труд, сълзи и пот”.

В края на войната Чърчил участва във всички срещи на тримата големи -Техеран, Ялта и Потстдам, и определянето на поствоенния световен ред. Чърчил е създател и на прочутата фраза за желязната завеса, спуснала се след войната през Европа от Щечин до Триест.

През 1946 г. в Университета в Цюрих той произнася една от най-важните речи за бъдещето на Европа. В нея Чърчил призовава да се тръгне към “Съединени европейски щати” и заявява, че “първата стъпка в пресъздаването на Европейското семейство трябва да бъде партньорство между Франция и Германия”, които само допреди две години са били смъртни врагове. Пет години след речта на Чърчил през 1951 г. е подписан договорът от Париж, с който се полагат основите на днешния Европейски съюз.

Преди това през март 1946 г. Чърчил произнася станалата известна като Фултънска реч, от която остават в историята с думите:

От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море над континента се е спуснала желязна завеса. Зад тази линия лежат всички столици на древните държави от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населенията около тях лежат в това, което трябва да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма не само на съветско влияние, но и на много висока и в много случаи увеличаваща се степен на контрол от Москва.”


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ГА Ю

    9 1 Отговор
    Ако една жена не може да докара мъж до нервен срив, това означава, че тя не е неговата жена.
  • 2 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Чърчил е станал премиер без избори. След войната губи изборите. Обявен е за най великата личност в кралството за 20-ти век. Тук у нас само се пъчат, кой бил спечелил изборите. " По делата ще ги познаете" е казано в Светото писание
  • 3 веселяк

    17 1 Отговор
    Е те тоя те мно*о ни е обичал! Искал е да ни направи след войната силно развита аграрна страна. Цяла София-картофено поле!
  • 4 Саманта

    11 1 Отговор
    Британският премиер бил един от най-великите пиячи. Твърди се, че не е изтрезнял през цялата Втора световна война.
    За Уинстън Чърчил навремето се носели сериозни слухове, че останал непрекъснато пиян по време на цялата Втора световна война 1939-1945 година.

    Известна е например неговата мисъл: „Когато бях по-млад, си създадох правило никога да не пия твърд алкохол преди обяд. Сега съм променил правилото – никога да не го правя преди закуска”.
    Политически противници на Чърчил, също и журналисти, са казвали, че понякога той се е появявал на работа и в парламента почти пиян-залян. Хитлер е казвал за Чърчил, че е „умопобъркан пияница”.
  • 5 стар пияница

    9 0 Отговор
    Известна е обидната реплика на Чърчил към Беси Брадок, активистка, защитничка на правата на работниците и лейбъристка депутатка, която казала на премиера:

    „Сър, вие сте пиян”

    а Чърчил отговорил: „А вие, мадам, сте грозна. На сутринта обаче аз ще бъда трезвен”

    След като Чърчил е загубил изборите през 1945 година, отишъл на почивка на езерото Комо в Италия с дъщеря си Сара, лорд Моран и своя личен лекар. Те общо изпили за две седмици 96 бутилки шампанско „Пол Роже”, като се предполага кой е пил най-много. Чърчил освен това пиел обичайните 6-7 уискита със сода на ден, също и по три брендита (или коняк).
  • 6 въздушен ас

    13 1 Отговор
    Чърчил бомбандира София, българин убива личният му пилот и любовник.
    Български пилот на М15 прихваща нарушител на нашето въздушно прострнаство. 1953 година е белязана с убииството на любовника на Чърчил, извършващ частен полет за най-добрият агент на МОСАД за времето си… И двамата загиват на място.

    Това става на 27.07.1955 г. в близост до гр.Петрич, командващия ПВО тогава ген.л-т Величко Георгиев дава команда „Стреляйте!“ на двата български МиГ-15 да стрелят по наглия нарушител – „Констелейшън“ на израелската авиокомпания „Ел Ал“, който въобще не е трябвало тогава да прелита над НРБ. Командирът на пътническия самолет е бил личният пилот на Уинстън Чърчил- кап. Хинкс.
  • 7 Ццц

    17 1 Отговор
    Най-точното описание за Чърчил дава именно Хитлер: "управляван от евреи, полуамерикански пияница". Едно от най-неприятните същества живяло на планетата. Цялото му съществуване е под знака на това, да запази Британската империя и експлоататорската политика. Всъщност мнението му за неангличаните не се различава от мнението на Хитлер за евреите. Обективността изисква тоя тип да се слага редом до злодеите в историята, но пословично е англо-саксонското лицемерие.

    Коментиран от #15

  • 8 Реално

    16 1 Отговор
    Това е черен ден за България...напомням думите му--"Унизожете градовете им-да стават само за садене на картофи"....
  • 9 Атлантиков

    7 1 Отговор
    Чърчил прeди 77 г.: Coфия трябвa дa бъдe cринaтa, в руинитe дa ce зacaдят кaртoфи ! Нужнo e дa ce удaри eдинcтвeнo cтoлицaтa нa Бългaрия, зa дa кaпитулирa цялaтa държaвa, кaзвa бритaнcкият миниcтър-прeдceдaтeл. 14 нoeмври 1943 гoдинa e eдин oт нaй-тeжкитe дни зa Бългaрия пo врeмe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa.

    Нa тaзи дaтa бритaнcкитe и aмeрикaнcкитe cили прoвeждaт първo мacирaнo въздушнo нaпaдeниe нaд бългaрcкaтa cтoлицa.
    Тoчнo в 12,30 ч. 137 caмoлeтa ​- 91 бoмбaрдирoвaчa B-25 Мичъл и 46 изтрeбитeля „Лaйтинг“ aтaкувaт Coфия. Нaд cтoлицaтa ca пуcнaти oбщo 563 бoмби. Рaзрушeни ca 47 cгрaди и пocтрoйки. Убити ca 59 души и ca рaнeни oщe 128 бългaри. Убити ca 56 грaждaни, 1 пoлицaй и 6-имa вoeнни. Тeжкo ca рaнeни 49 души, лeкo рaнeни ca 79. Cрeщу прoтивникa излитaт 17 бългaрcки изтрeбитeля Мe-109.
    Първият мacирaн удaр cрeщу Coфия ce извършвa пo нaрeждaнe нa Лoндoн. И тo нecлучaйнo. Рeшeниeтo зa въздушнa кaмпaния cрeщу Бългaрия нa Импeрcкия кoмитeт пo oтбрaнaтa e взeтo пoд прeдceдaтeлcтвoтo нa прeмиeрa Уинcтън Чърчил и фoрмaлнo e прoтoкoлирaнo нa зaceдaниeтo oт 19 oктoмври 1943 г. Цeлтa e дa ce пocтигнe кaпитулaциятa нa Бългaрия.

    Искам паметник на Чърчил в София по-висок от този на Съветската Армия !
  • 10 алкохолик

    7 1 Отговор
    Ханки и Банистър - любимото питие на Тумбака.
  • 11 ами

    8 1 Отговор
    На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания. Оказало се, че той е единственния ( що-годе ) трезвен кандидат и можел да се подпише.
  • 12 ПРЕСТПНИК

    8 1 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРОМРАЗЕЦ И БЪЛГАРОФОБ Е ТЕРОРИСТА ЗА КОЙТО ПИШИТЕ СТАТИИ ПО ЗАПОВЕД НА ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ХВЪРЛЯТ БОМБИ НАД СОФИЯ И БОМБИ ИГРАЧКИ ЗА ДЕЦАТА.ПРЕДАТЕЛИ ВСИЧКИ ЖУРНАГЛИСТИ.
  • 13 ДжафДжаф

    7 3 Отговор
    Преди години по време на една почивка случайно ми беше попаднало едно книжле с автор Уинстън Чърчил- Страници от американската история. Преглеждал съм и Майн Кампф на Хитлер. По едно време Велен Сидеров ги раздаваше безплатно! Сравнявайки двете съчинения, определено Чърчил е бил много по-голям шовинист и националист от Хитлер! Всъщност идеята за някаква си англо-саксонска раса и съответно расово превъзходство принадлежи именно на него. Той всъщност разглежда САЩ като продължение на Британската империя. За него славяните са азиатски народи, които нямат място в Европа. Добре, че беше Желязната завеса и не ни се наложи да чакаме европейски мир от Чърчил! Тогава със сигурност границата между България и Гърция щеше да минава по билото на Стара планина, а можеше и въобще да не съществуваме.

    Коментиран от #16

  • 14 Павел Пенев

    3 1 Отговор
    Той е един известен английски алкохолик.
  • 15 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ццц":

    "Империите на бъдещето са империи на разума." /Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил/
  • 16 No Exit

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Аз съм от Пловдив и много бих искал границата между България и Гърция да минава по Стара Планина. Англичаните помогнаха на Гърция да се освободи от османско робство, после Англичаните освободиха Гърция от Българо-нацистка окупация и я спасиха от надвисналия от България комунизъм. Чърчил не трябваше да обявява война на Хитлер. Трябваше да гледа отстрани как Хитлер превзема Съветския Съюз и подлага руското население на геноцид. Така Чърчил щеше да запази Британската империя за сметк на Съветския Съюз.
Новини по държави: