24 Януари, 2013 11:56 1 839 6

Пхенян официално обяви, че подготвя трети ядрен взрив

  • кндр-
  • ядрен опит-
  • ким чен ун
Пхенян официално обяви, че подготвя трети ядрен взрив - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея ще проведе нов, трети поред ядрен опит в отговор на разширените санкции на ООН срещу Пхенян, съобщи „Франс прес“, позовавайки се на днешно изказване на главнокомандващия Ким Чен Ун в Държавния комитет за национална отбрана на КНДР. 

В заявлението се казва, че „различни спътници и ракети с далечен обсег“ ще бъдат насочени към „заклетия враг“ на страната – САЩ. Според корейския лидер сметките с САЩ трябвало да се уреждат със сила, а не с помощта на словото.

Също така Ким Чен Ун отбелязва, че в случая става дума за „ядрени изпитания на най-високо равнище“, без да уточнява нито точно какви, нито сроковете за това. Много експерти смятат, че става дума за експерименти с уранова бомба. През 2006 и 2009 г. КНДР изпробва плутониеви бомби.

На 22 януари Съветът по безопасност към ООН одобри въвеждането на допълнителни санкции спрямо Пхенян в отговор на изстреляна от него през декември миналата година ракета „Унха 3“ със спътника „Куанменсон 3“.

Според КНДР спътникът е бил пуснат изключително с мирни цели, но световната общественост заподозря опит с балистична ракета. Това съмнение отчасти потвърдиха и южнокорейски експерти, изследвали отломките от първата степен на ракетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    1 0 Отговор
    БРАВО БЕ МЛАДЕЖ! САМО ТАКА БИЙ ЧИЧО САМ-ТОЙ САМО ОТ ТОЯГА РАЗБИРА. АКО МОЖЕ ЕЛА И У НАС ДА ПОНАБИЕШ ТОЗИ И ОНЗИ ЧЕ НИЕ СМЕ НЕДЪГАВИ ДА СИ ГО НАПРАВИМ.
  • 2 руснака

    1 0 Отговор
    в едно са прави - със сащ се преговаря само с пистолет на масата
  • 3 кик

    1 1 Отговор
    те тва е държавник..ела да ни управляваш
  • 4 mito

    0 0 Отговор
    гръмнали са пиратка
  • 5 Петър Петров

    0 1 Отговор
    Говорите вие глупости , но тези поредни опити мен лично ме плашат !
  • 6 муспи

    1 0 Отговор
    Всичко това са еврейски театри, да се подържа в хаоса по лесно световното им господство. Ако някой наистина иска да ги удари, не е нужно да прави непоносимо скъпи ракети за малка държава, които и да се взривят на американска територия, което ще почити невъзможно, има и ПВО, няма да променят съотношението между силите. А може, ако не беше театър а те си го искат, да закарат на летището в Ню Йорк един куфар-бомба, да го оставят на багаж и да си заминат обратно. Даже и да бъде разкрит, хванат, обезвреден, този опит е толкова евтин, че може да се прав ежедневно, и с успех от 10% би докарал до капитулация САЩ. Но корейците колкото и да си дават юнашки вид, не може да не им е направило впечетление че силата която може да дойде с огромна мощ и да ги арестува за тероризъм, практически им поущрява палавоста. Но си траят, както и ние всичко си знаем, а ще гласуваме пак?
Новини по държави: