Last news in Fakti

1 Юни, 2021 05:34 3 932 33

България е гласувала против разследването за военни престъпления при насилието в Газа

  • резолюция-
  • оон-
  • газа-
  • разследване-
  • нарушения-
  • злоупотреби-
  • насилие

Израелският посланик в София ни благодари за позицията

България е гласувала против разследването за военни престъпления при насилието в Газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

България е гласувала „против“ приетата миналата седмица резолюция на ООН за международно разследване с отворен край на нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за "системни" злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел, предава БГНЕС.

В публикуван в "Туитър" списък на Съвета на ООН по правата на човека относно гласуването от отделните държави, е видно, че нито една европейска държава не е гласувала в подкрепа на разследването. Освен България, против него са гласували и Чехия, Австрия, Германия и Великобритания.

Вчера израелският посланик в София Йорам Елрон благодари на България, че е една от малкото страни, гласували "против" решението в ООН.

Съветът на ООН по правата на човека гласува миналата седмица да започне разследване на военни престъпления в палестинско-израелския конфликт и това бе осъдено от Израел. Съветът по човешките права на ООН подкрепи резолюцията с мнозинство от 24 срещу 9 гласа, а 14 от 47-те членове се въздържаха.

Текстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец, припомня БГНЕС.

Преди примирието да стане факт миналия петък, израелските въздушни удари и артилерийски огън по Газа убиха 254 палестинци, включително 66 деца, и раниха повече от 1900 души за 11 дни на конфликт, казва здравното министерство в Газа.

Залп от хиляди ракети от Газа отне 12 живота в Израел, включително на едно дете и арабско-израелски тийнейджър, казват медици. Около 357 души в Израел бяха ранени.

Резолюцията разпореди започването на разследване на нарушения, свързани с последното насилие, но също така и на "системни" злоупотреби, стимулиращи повтарящ се цикъл на насилие през десетилетията.

Съветът се съгласи да създаде "постоянна независима международна анкетна комисия в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим и в Израел". Текстът посочва, че разследващите трябва да проучат "основните причини за повтарящото се напрежение и нестабилност, включително системна дискриминация и репресии въз основа на групова идентичност". Разследването трябва да се съсредоточи върху установяване на факти и събиране на доказателства за съдебни производства и трябва да има за цел да идентифицира извършителите, за да гарантира, че ще са подведени под отговорност. То също така призовава страните да се "въздържат от прехвърляне на оръжие, когато преценят, че съществува явен риск такива оръжия да бъдат използвани за улесняване на сериозни нарушения или злоупотреби."

И докато преди това съветът е разпореждал осем разследвания за нарушения на правата, извършени в палестинските територии, това е първото с мандат да проучи „първопричините“ в продължителния конфликт, както и да разследва системни злоупотреби, извършени в Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като "срамно" решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на злоупотреби в палестинските територии и в Израел, припомня още БГНЕС, докато палестинците приветстваха този ход.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    93 5 Отговор
    За пари ще е,Ганьо все гледаме килипира.

    Коментиран от #23

  • 2 Срам

    123 6 Отговор
    и позор !
  • 3 324

    25 44 Отговор
    То пък каква ли полза ще има от това разследване?
  • 4 Ляв плюс

    107 4 Отговор
    Правилно! Подобно гласуване съответствува напълно на васалното външно-политическо и бедствено вътрешно-икономическо състояние на татковината. Така нормалният свят ще има още един повод да декласифицира уважението си към "безгръбначна" България........

    Коментиран от #33

  • 5 Бай ганю

    126 5 Отговор
    Да хвъляш бомби срещу жени и деца да ги вкаеваш и в затвори и то в окупирана територия според запада не е престъпление, какъв е тоя свят в който живеем
  • 6 Иван

    84 1 Отговор
    Пак ли съюзническа солидарност?

    Коментиран от #11

  • 7 Стигнахме дъното!

    120 5 Отговор
    Толкова безлични и унизени не сме били и през турско! Слугуваме на евреите в най-мерзките и нечовешки престъпления, американски войници насочват пушки и тормозят мирни граждани на собствената ни територия, а нашият военен министър се извинява от тяхно име!
    То нива, бива страх и безгръбначие, ама чак толкова... А ще ми разправят, че сме искали да ставаме 16 република на СССР! Поне република, а не мачкана и експлоатирана колония!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пасито

    38 1 Отговор
    Плачкам, плачкам и устничките ми треперят!
  • 11 ФАКТ

    50 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Не е солидарност ,но нали сме еврейски протекторат та им оправдаваме престъпленията ! Защо факти не напишат кой е казал ,че ги оправдаваме !?
  • 12 Сух

    22 3 Отговор
    Алоо Радев?! Как я мислиш тази работа???
  • 13 Сандо

    44 2 Отговор
    А само допреди някакви си трийсетина години бяхме една от най-уважаемите държави в арабския свят,с големи печалби за икономиката ни от техния пазар.Но заради слугинажа ни на чужди интереси,най-вече американски и израелски всичко беше загубено и надали ще се възстанови.Благодарим ви наши евроатлантически партньори,вие ни отворихте очите за това кои и какви са нашите интереси!
  • 14 ДаЗдраПерМа

    17 0 Отговор
    при гласуването няма ли опция "въздържал се"
  • 15 ПРОРУСКИНАТОВЕЦ

    23 2 Отговор
    СЕГА ВИДЯХТЕ ЛИ КОГО ОБСЛУЖВА НАТОВЕЦА,СЪЩИЯ Е КАТО БОРИСОВИЯ ВИ.
  • 16 2121

    21 1 Отговор
    Едва ли някой е очаквал друго поведение на колонията България и продажното Правителство/всички са продажни от 09.09.1944 г./.Дори през 200 г. византийско и 500 г. турски робства не е имало лазене, превиване на гръб, липса на смелост, упорство, непокорност.Когато бяхме продадени ,като ряпа на най-тъпия народ/по скоро паплач/ т. н. сащ управлявани от Израел,нашите продажни правителства ликуваха ,че от сега нататък ще сме против Русия.Видяхме ,в днешно време къде сме.Ами никъде. Когато слугуваш на тъп народ,допускаш въздушното ти пространство да е обсебено от вражески самолети на сащ/вражески срещу Русия/,не ми се мисли,какво би се случило със Созопол и населението ,ако руските ракети Т400 се бяха задействали?!Резултатът щеше да е смърт на созополчани и селата около Созопол.Следователно руснаците са се въздържали от това да отговорят.И стигаме до евреите.Те ,евреите не се интересуват от нито една нация.Важно е оръжията произвеждани от еврейските корпорации, да се продават,с тях се убиват жени, деца, старци, войници.Израел е на палестинска земя.Палестинците са евреи ,но мюсюлмани.Както винаги при вземане на решения България е на грешната страна.В днешно време правителството е против арабите/по времето на Т. Живков -бяхме за арабите/.Двуличи, липса на политика, безгръбначност,лазене, липса на суверенитет.Това е България.
  • 17 ЛЛЛ

    13 0 Отговор
    За каква промяна говориме? Нищо не се променя. От трън та на глог
  • 18 Kcaniba

    21 0 Отговор
    Позорно дъно на колонията.
    0 в международни отношения.
    Срам и позор за родината!!!!
  • 19 козяк16

    8 0 Отговор
    бгто супер смешна политика срещу терориста изреал.Иран ще ви оправи едно хубаво
  • 20 СЛОНА

    7 1 Отговор
    И ЗА СЪРБИЯ И КОСОВО ТРЕБВА ДА СТАНЕ ТАКА...
    КАРАДЖИЧ НЯМА ВИНА ...
    ВИНАТА Е НА ЕС
  • 21 Гост

    8 2 Отговор
    За първи път България не гласува въздържал, което тъжно. Слаб министър!
  • 22 big

    15 0 Отговор
    Израел е подкрепян от САЩ, България се управлява от тях, значи няма никаква изненада от това решение! Дали редовно, дали служебно правителство, няма значение - няма независимост и суверенитет, какво значи някаква агресия и убийства на цивилни граждани и деца и анексия на палестински територии! Това да не е Крим, че да налагат санкции и разследвания!
  • 23 Съдията

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bai Nudals":

    Нетаняху и Бойко Борисов , си имат офшорка заедно?
    И двамата са за затвора?
    Който е гласувал, за тази политика на България, с Израел?
    Парламента ли ,или Хунтата??
    ДАНС да провери, защо се разхождаше Нетаняху в България,
    без официална покана ,
    и се срещеше с Бойко Борисов и той ли" играе карти"?
  • 24 мда

    4 0 Отговор
    Айдееее, Герберските тролове изпълзяха от дупките си.
  • 25 Смяна

    4 0 Отговор
    Радев да сменя министрите, и военния, и външния. И тези, които ни представят в ООН да ги връща.
  • 26 СЛОНА

    5 0 Отговор
    ЕС НЕ НИ ХРАНИ ,А НИ КЛАТИ ,НАТО КОМШИЙТЕ НИ С БОМБИ МЛАТИ ,НАТО НЕ НИ БРАНИ ТОВА СА НОВИТЕ НИ ТИРАНИ....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Hahaha

    5 0 Отговор
    Далаверите в "демокрацията" започват с пресата.
    Бавно, масово промиване на "мозъка".
  • 29 ИЗРАЕЛ ЧИБА

    4 0 Отговор
    ПРЕСТЪПНИК , ПРЕСТЪПНИКУ ОКО НЕ ВАДИ - ГЕРБ И ЧМИФУТИТЕ СА СЪЩАТА РАБОТА .
  • 30 НАШТЕ ИЗРОДИ

    9 0 Отговор
    Съветът по човешките права на ООН подкрепи резолюцията , ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ ! Вчера израелският посланик в София Йорам Елрон благодари на България, че е една от малкото страни, гласували "против" решението в ООН. НАШИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ООН СА ГЕРБЕРАСТИ !
  • 31 dfu

    7 0 Отговор
    България не е гласувала против разследването! Тоя който е гласувал си има име, кажете кой е?!
  • 32 Бай Манчо

    6 0 Отговор
    Кои са гласували - дайте имената и кой е взерл решението за да видим тези предатели - стига с тази анонимност нали затова са избрани /изпратени
  • 33 Десен минус

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ляв плюс":

    Сега ще могат да ти вземат къщичката без пари и да построят ЖБ за роми. Честито. Резолюцията е подписана, но бг'то пак на грешната страна.