Last news in Fakti

10 Юни, 2021 08:28 2 590 16

Полша отвръща на Беларус заради спорен празник

  • ден на народното единство-
  • спорен празник-
  • лукашенко-
  • политическа история

Беларус вече ще отбелязва годишнина от съветското нахлуване като празничен ден

Полша отвръща на Беларус заради спорен празник - 1
Снимка: БГНЕС

Полша атакува Беларус, след като страната въведе празник „Ден на народното единство“ на 17 септември, предава Евронюз. Това е денят, в който Съветският съюз нахлува в Полша и Украйна по време на Втората световна война.

Нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакт за ненападение на 23 август 1939 г. по силата на който разделят Полша помежду си. Хитлер напада Полша на 1 септември, а съответно СССР нахлува на 17 септември същата година.

Решението на Беларус идва на фона на засилено напрежение с нейните съседи и с Европейския съюз, след като режимът на Александър Лукашенко предприе жестоки мерки срещу демократичните протести.

В изявление на Министерството на външните работи на Полша се казва: „Основаването на беларуската политическа история върху наследството на пакта Хитлер-Сталин е напълно неразбираемо.

„Този жест, в унисон с усилията на Русия да тълкува превратно сложната история на нашия регион, сериозно ще попречи на беларуския диалог и разбирателство със съседите, както и с всички други европейски държави.“

Беларус е създадена като модерна европейска държава през 1991 г. Преди това е била част от Съветския съюз и частично контролирана от Полша в началото на 20-ти век. През хилядолетието преди това е бил в така наречената Полско-литовска общност и средновековното Велико херцогство Литва.

Беларуските правителствени пресслужби казват за новия празник, че „тази дата символизира възстановяване на историческата справедливост и обединение на белоруската нация, която е била насилствено разделена през 1921 г. в съответствие с Договора от Рига. Това е специална дата в историята на белоруската нация. "

В края на май тази година лидерите на ЕС наложиха санкции на официални служители и ограничиха трафика на беларуските авиокомпании. Оттогава Русия отказва на редица европейски авиопревозвачи достъп до собственото си въздушно пространство.

Опозиционните лидери в Беларус призовават за международно разследване на Лукашенко, който остава на власт въпреки масовите протести срещу преизбирането му миналата година.

Полша от своя страна финансира Belsat, базираната на нейна телевизия, която излъчва независими новини в Беларус. Варшава също така подкрепя белоруски активисти и студенти, които живеят в изгнание.

„Установяването на Ден на народното единство, който отбелязва включването на Беларус в Съюза на съветските социалистически републики, е прославяне на съветското наследство и опит за откъсване на Беларус от истинските му корени. Това е акт, който подкопава независимостта и суверенитета на Беларус “, заяви Полша.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хиенска

    52 4 Отговор
    Шляхтите скумричат но за Беларус това е истината - през септември 1939г. страната се сдоби със заграбените от Полша земи през1921-22г.,тоест излезе се на т.н."Линия Кързон" определна не от Съветска Русия,а от Антантата през 1918г.Тогава и Украйна си върна западните земи,а Литва.....о парадокс! Литва си върна заграбената от Полша столица Вилнюс! До тогава имаше държава Литва,но столицата и беше заграбена от Полша. Хиенска и работа....
  • 2 В.В.П.

    38 6 Отговор
    Европа ,не трябва да обръща внимание на Полша..Само скимтене и мрънкане..
  • 3 Патриота

    37 5 Отговор
    Жечпосполита се казва полско - литовското царство. Президета Александър Лукашенко е диктатор само според сороснята която разпространява фалшиви новини за него!
  • 4 Деймос

    35 4 Отговор
    Ти да видиш ..Полша разбира какви са корените на Беларус !!
  • 5 Соросняк

    36 5 Отговор
    Говорят и надигат глава мижитурките панове!!! Вечно кланящи се на други сили! По-нисък народ и без всякакво достойнство от поляците няма. През войната са заграбвали къщите и състоянието на евреите и са се хилили, когато са ги отвеждали в лагерите на смъртта! Не народ, а мърша, това са поляците!
  • 6 ВСВотСАЩ

    33 5 Отговор
    "Нaциcткa Гeрмaния и Cъвeтcкият cъюз пoдпиcвaт пaкт зa нeнaпaдeниe нa 23 aвгуcт 1939 г. пo cилaтa нa кoйтo рaздeлят Пoлшa пoмeжду cи. Хитлeр нaпaдa Пoлшa нa 1 ceптeмври, a cъoтвeтнo CCCР нaхлувa нa 17 ceптeмври cъщaтa гoдинa"

    Тук освен пакта за ненападение( които преди това имат Полша,Англия Франция), друго няма нищо вярно.
    После се чудят, защо никой не е обича наглите лъжливи шляхти.
  • 7 Професора

    33 4 Отговор
    ,, диктатора" не затвори държавата си нито един ден заради измислени вируси. Докато уж от Бергамо вадеха камиони натоварени с трупове в Беларус ритаха футбол и болниците бяха празни обаче соросоидната преса това не го отбелязваше! От Минск развечаха схемата, Ковид" и затова Лукашенко вече не беше удобен!
  • 8 Комунизъм

    7 32 Отговор
    руси, белоруси са болни от комунизъм.
  • 9 Прогноза

    21 2 Отговор
    Беларус е твърде голям залък за полските слугини. Ще се задавят .
  • 10 да сме коректни

    21 1 Отговор
    Все пак в Полша има и хубави неща! Например полякините.........

    Коментиран от #11

  • 11 Обективен

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "да сме коректни":

    Няма как да не се съглася!:)
  • 12 1444 битката при Варна 1990

    11 2 Отговор
    Поляците защо не се сърдят на шведите които даваха желязо на Хитлер за оръжие а не за фаувета и Поршета защо поляците са съюзник на Турция в НАТО след като турчин стреля срещу папа Йоан Павел втори
  • 13 1444 битката при Варна 1990

    9 0 Отговор
    Защо полякините правят аборти в Германия а не раждат деца да увеличават енориите
  • 14 Поредният фалшификат

    18 1 Отговор
    Това е денят, в който Съветският съюз нахлува в Полша и Украйна по време на Втората световна война? По това време Украйна е част от СССР и никакво нахлуване в нея не е имало.

    Коментиран от #15

  • 15 00000014

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Поредният фалшификат":

    Части от тогавашна Полша са дадени на Украйна и Беларус. А на поляците след войната част от Ггермания. Нахлуването е било точно в тази част на Украйно. Не е обяснено правилно.
  • 16 Сандо

    8 0 Отговор
    Посраните шляхтичи е по-добре да замълчат,че срамните страници в тяхната история са твърде много,а документите в една недалечна страна чакат разсекретяване.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания