Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 09:10 4 259 4

Пхенян си призна за ядрения опит - Видео

  • северна корея-
  • ядрен опит
Пхенян си призна за ядрения опит - Видео - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Северна Корея официално обяви, че успешно е проведен подземен ядрен взрив, предаде АФП.

Агенцията се позовава на информация на официалната агенция в Пхенян.

На полигон в северо-източната част на страната е изпитана не просто ядрена бомба, а „миниатюрен ядрен заряд с повишена мощност“. Северна Корея дори потвърди, че опитът е минал безопасно и технически безупречно.

Това е третият ядрен опит за последните години, извършен от комунистическата власт в Северна Корея.

Рано тази сутрин съседните на Пхенян страни съобщиха за необичайна сеизмична активност, припомня Би Би Си.

Според Геологичния топографски институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на един километър дълбочина и в близост до североизточната част на страната, в която се очакваше да се проведе опитът.

Китайската сеизмологична администрация описа „явлението” като „предполагаема експлозия”. Японската метеорологична агенция обяви, че трусът е „различен от нормално земетресение”.

Северна Корея не е географски район със силна сеизмична активност, припомнят световните агенции. До момента страната е извършила два ядрени теста, за които е известно – през 2006 и 2009 година. Изстрелването на ракети и двата пъти бе определено от ООН като замаскирано изпитание на ракети с далечен обсег.

През януари страната обяви, че планира ядрен тест от „високо ниво” в отговор на увеличените санкции от страна на ООН след изстрелването на ракети през декември 2012 година.

Междувременно Япония обяви, че събира спешно кабинета, за да реши за ответни мерки. Съветът за сигурност на ООН също ще обсъди ситуацията на Корейския полуостров. Най-близкият съюзник на Пхенян – Пекин официално е предупредил комунистическите власти да не извършват ядрен опит. 

България категорично осъжда извършения от КНДР трети ядрен опит, който води до още по-осезаемо нарастване на напрежението в региона и по-нататъшна изолация на страната. Това се казва в официално изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева.

Ядреният опит представлява демонстративно потъпкване на резолюции 1718, 1874 и 2087 на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ.

Този провокативен акт сериозно подкопава стремежа на международната общност за постигане на истинско и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Настоятелно призоваваме КНДР да прекрати ядрената си програма по прозрачен и удостоверим начин, да изпълнява в пълна степен международните си ангажименти и да насочи своите усилия към активен диалог и преговори с международната общност за постигане на траен мир и сигурност в региона на Североизточна Азия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    хаахах бг осъжда северна корея ......жабата гра4и против бикът
  • 2 Vasko

    0 0 Отговор
    ДО КОГА СВЕТЪТ ЩЕ ПОЗВОЛЯВА, ШАЙКА ЧЕРВЕНИ ПРАЗНОГЛАВЦИ ДА ИЗМЪЧВАТ НАРОДА СИ?

    Коментиран от #4

  • 3 маикати

    0 0 Отговор
    България категорично осъжда извършения от КНДР трети ядрен опит
  • 4 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vasko":

    На мен ми е чудно пък, до кога банда обирджии ще дои обикновенния българин?
Новини по държави: