Last news in Fakti

3 Юли, 2021 08:07 4 996 24

Русия: Готвят химическа атака в Сирия

  • сирия-
  • химическо оръжие

Напрежение в Близкия изток

Русия: Готвят химическа атака в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС

Групировки планират нападения с използването на токсични вещества в сирийския Идлиб. Това заяви в петък Вадим Кулит, заместник-шеф на Руския център за помирение на противоположните партии в Сирия, цитиран от ТАСС.

"Руският център за помирение на противоположните страни в Сирия получи информация, че бойци от терористичната групировка "Хаят Тахрир ал Шам" (забранена в Русия) планират провокация с използването на токсични агенти в западните райони на Идлиб, съобщи той.

Според Кулит, терористи и активисти на организация "Бели каски" са доставили с камиони около десет варела с токсични агенти до селището Харим в провинция Идлиб.

"Според нашата информация бойците планират да организират фалшива химическа атака в южната част на билото Джебел ал-Залайд, за да обвинят сирийските правителствени сили за използването на химическо оръжие срещу цивилни", каза той.

Руският помирителен център продължава да изпълнява възложените задачи след приключване на военната кампания в Сирия. Служителите на центъра редовно обикалят освободените райони на страната, за да оценят хуманитарната ситуация. Основните усилия на руските военни сега са насочени към помощ на бежанците, които се връщат по домовете си, и евакуация на цивилни от зоните за деескалация.

Сирийските и руските самолети са извършили кръвопролитни въздушни удари, представляващи военни престъпления, по училища, болници и пазари в провинция Идлиб. Това обявиха преди година разследващи от ООН в доклад, в който също така се осъждат и нападенията на джихадистите.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава вече десет години. В края на 2017 г. беше обявена победа над терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). В отделни райони продължават операциите за прочистване на противниците на режима на Башар Асад, като в северната част на страната действат няколко антиправителствени протурски групировки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    8 86 Отговор
    Когато Русия говори, някъде детектор на лъжата дава на късо!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Щото тия

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "йоан кръстител":

    най-държат да го показват. Колкото по-неостри толкова повече зинАли уста.
  • 5 Sieg

    48 0 Отговор
    Ти да видиш! Американските герои трябва да се намесят за да спрат руските злодеи 😄😄😄. СМЯХ! САЩ колкото и да искат да излязат герои не им се получава. Цял свят видя, че от САЩ чеп за "ЗЕЙЕ" не става. Псевдо демокрация

    Коментиран от #15

  • 6 Венцислав Михайлов!! Това с Химическата

    37 1 Отговор
    Атака в Сирия се Показа, чее Постановка!! Заснета тренировка при евентуална химическа атака!! Колко в Ирак намериха Химическо Оръжие, толкова и в Сирия е имало такова Лъжеш и маниполираш Яко, Михайлов!!!!
  • 7 Факт

    38 1 Отговор
    Защо журналистите наричат режима на Асад, ми той е избран от народа си а не от ООН или САЩ, Кой финансира и създе белите каски които, активно извършват диверсионни действия финансирани всички знаем от кого. Но ООН пак мълчи защото зад океана така искат, какво правят те там без покана ми... ясно окупират грабят и убиват както винаги където са се намесил
  • 8 IVAN

    30 0 Отговор
    ВЕДНЪЖ БЕЛИТЕ МАСКИ ГО НАПРАВИХА СЕГА СЕ ГОТВЯТ ОТНОВО НЯМА ДА СПРЪТ ДОКАТО СА В СИРИЯ
  • 9 Стари кагебейски номера

    2 26 Отговор
    Да обвиним другите за нещо което самите ние ще направим.
  • 10 ARGON

    29 1 Отговор
    В Сирия до сега нямаше химическо оръжие. Сцените по телевизията бяха изиграни от платени актьори и различни кино-ефекти. Еврейските глобалисти правят всичко възможно за да демонизират непослушните държави като Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела и др.
  • 11 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Да се изтрепят ,до последния хайдук, опозиционер!!.
  • 12 СССРБарета

    16 1 Отговор
    Много добре знаем сценария на краварите Той е един и същ от доста години в Ирак в Сирия.... с въпросния мистериозен новичок който уж руснаците тровят и бил толкова опасен че всички оцелявали в крайна сметка благодарение на намесата на западните свръхчовеци лекари!

    Коментиран от #24

  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    13 2 Отговор
    Русия пак посочи кирливите ризи на САЩ!
  • 14 Крон

    7 2 Отговор
    Всеки враг на Башар Асад в Сирия ще бъде смазан без значение терористи САЩ Турция ще бъдат смачкани
  • 15 Kcaniba

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Sieg":

    Их там нет...
  • 16 GnG

    1 0 Отговор
    "Пресконференция на Иван Славков срещу участието на България във войната в Ирак" - в ютуб
  • 17 Нали Русия

    2 5 Отговор
    беше затворила небето над Сирия и пиле не можеше да прехвръкне без тяхно разрешение? Нали бяха изчистили всички терористи? То не беше пъчене, то не бяха фанфари, а каква стана тя. Откакто тия отидоха там, Сирия прилича на нищо и докато са там, тая територия никога няма да бъде държава.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Либия Сирия Ирак войни разруха

    0 0 Отговор
    И сега пак от нулата тези хора ще градят къщи държава благоустройство....а Илон Мъск иска на Марс да се заселваме.Аве пич ние тук помежду си не можем да се разбираме и да оправим този свят....визи за други държави ,точкови схеми,Пунти Мари 101, а ти искаш на Марс ....ам кой ще ни пусни там те от Луната ни изритаха ....еее к'во прайм
  • 21 Аналитик плюс

    0 0 Отговор
    "Бели каски: Обучение, финансиране и подкрепа бяха предоставени от международни партньори, включително дарения от правителства в Западна Европа, САЩ и Япония; турската Асоциация за търсене и спасяване AKUT... Председателят на Белите каски заяви, че правителството на Съединените щати и други подкрепящи институции обещават да продължат да предоставят критично финансиране на организацията..... В нощта на 21 юли 2018 г. Израел отвори Голанските възвишения граница да позволи на спасителната мисия на ООН да евакуира 422 души - 98 доброволци от Бялата каска и членовете на техните семейства. Сирийско правителствено длъжностно лице осъди евакуацията на Белите каски като "престъпна операция", разкрила "терористичния характер" на групата. Белите каски се считат за терористична група от Иран, Русия и Сирия. Организацията също беше критикувана от Ирански новинарска агенция MNA и Китайски държавна информационна агенция Синхуа. Оферта за помощ от Белите каски беше отхвърлена от Области, контролирани от кюрдите на Сирия през 2019г.... Основното обвинение към Белите каски е, че oргaнизирaт фaлшиви химичecки aтaки зa дa oбвинят cирийcкитe прaвитeлcтвeни cили зa изпoлзвaнeтo нa химичecкo oръжиe cрeщу цивилни. Съоснователят на Белите каски, Джеймс Льо Месурие, беше намерен мъртъв в Истанбул на 9 ноември 2019 г." - Новичок?..
  • 22 Русофил плюс

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нали Русия":

    Всъщност, откакто Русия се намеси, терористите от Ислямска държава наистина беше победени и изтикани от почти цяла Сирия. Без намесата на Русия, днес Сирия вече нямаше да съществува - нещо като Либия - нали така, атлантически лицемер?
  • 23 Истината

    0 2 Отговор
    Съюзникът им Асадчо редовно пуска газ на останалите сирийци!
  • 24 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "СССРБарета":

    Руският новичок е наистина опасен,но този от Чехия или ГБ е менте и за това не хваща дикиш ...Грейт Британ=ГБ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания