Last news in Fakti

29 Юли, 2021 15:32 1 907 16

Европа е изправена пред нова бежанска вълна

  • бежанска вълна-
  • кризата с бежанците-
  • лукашенко-
  • маршрути

Броят на мигрантите през юни е нараснал двойно в сравнение със същия месец миналата година

Европа е изправена пред нова бежанска вълна - 1
Снимка: БГНЕС

Страните от Европейския съюз са ужасени от възможността да се повтори кризата от 2015 г. и нова бежанска вълна да залее континента.

"Европа трябва да се научи как да се справя с притока на хора, тъй като той надали ще секне", казва швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер. Най-новият наплив е на север - към Литва от Беларус.

В същото време еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че хората имат права и достойнство и трябва да бъдат уважавани, дори когато биват отпращани. Тъкмо това повелява духът на Женевската конвенция за бежанците. Тази конвенция определя кой точно е бежанец - например в случаите, когато човекът бяга от война или когато го преследват заради политическите му убеждения или заради неговата религия, пише Дойче Веле.

Основният маршрут на мигрантите към Европа е през Средиземно море. Европейската статистика отчита, че броят на мигрантите през юни е нараснал двойно в сравнение със същия месец миналата година. През първите шест месеца на годината само на Канарските острови са акостирали близо 7000 души - 90 процента повече в сравнение със същия период на 2020-а година.

Проблемът е, че възникват и нови маршрути на миграцията.

Беларуският президент Александър Лукашенко, за да отмъсти на ЕС заради наложените санкции, целенасочено вкарва бежанци в страната си със самолет и после ги насочва към границата с Литва и съответно с ЕС.

Преди седмица Брюксел изпрати 10 милиона евро и допълнителен персонал на Литва за справяне с наплива от бежанци. Това обаче не решава проблема.

"Въпросът за евентуално въвеждане на извънредно положение в районите на Литва, граничещи с Беларус поради миграционната криза, ще бъде решен в близко бъдеще", заяви президентът на балтийската република Гитанас Науседа след среща с лидери на парламентарни партии на 29 юли, посветена на борбата с нелегалната миграция, цитиран от ТАСС.

Извънредното положение предоставя по -широки правомощия на армията и силите за сигурност и в същото време налага ограничения върху обществения живот.

Министерството на вътрешните работи на Литва във вторник предложи да се въведе извънредно положение в районите, граничещи с Беларус, във връзка с масовия приток на нелегални мигранти от азиатски и африкански страни, влизащи в републиката от територията на съседната държава. Както отбеляза вътрешният министър Агне Билотайте, положението излиза от контрол.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евпейския Съюз🇪🇺

    26 2 Отговор
    Боко ги е договорил емигрантите с Ердоган една седмица преди изборите даже Севда снима как се прегръщаха преди това в Анкара!
  • 2 БПФ

    40 2 Отговор
    "Европа трябва да се научи как да се справя с притока на хора, тъй като той надали ще секне".

    Ще секне, ако бъде посрещан подобаващо - с шмайзери !!! Който дивaк опита да пресече със сила граничните заграждения - третира се като агресор и се посреща с олово !!! Стига търпимост !!! Тия дето ги пуснахме преди си показаха рогата. Права имали... а ние, европейците нямаме ли права в собствените си държави?

    Коментиран от #16

  • 3 БОЛШЕВИК

    47 0 Отговор
    Европа е един съдран чувал, безсилна в много сфери, неспособна на контрол и залязваща цивилизация, самоубиваща се територия!

    Коментиран от #5

  • 4 Лукашенко показа на "запада"

    20 1 Отговор
    колко евроцента му е силичката.Ако се раздвижи и Ердо,става съвсем олеле малеле..
  • 5 смерш

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Именно,не става дума за никакви бежанци по същество,а за организирана антихристиянска агресия и за цивилизационен сблъсък!
    Неспособната да се защити с оръжие преди всичко цивилизация загива-исторически примери в това отношение колкото искаш-древна Гърция,Рим,Инките ......................

    Коментиран от #11

  • 6 TOTO

    22 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ОТ ТОВА ЧЕ ЛУКАШЕНКО ГИ КАРА СЪС САМОЛЕТ НЯМА, НО ОМРАЗАТА КЪМ РУСИЯ И БЕЛАРУС ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЪРЖА, БОЛНА ЕВРОПА, БОЛНИ ХОРА.
  • 7 Boxer EZ 3.0

    24 0 Отговор
    Всички мигранти са добре дошли!
    Само да са в къщата на баба Меркел!
  • 8 Евроскептик

    24 2 Отговор
    Ко реват? Външни високи бетонни стени по всички външни граници с високоволтов ток и автоматични оръдия, които стрелят без предупреждение при приближаване на 50 метра от границите. Никоя орка няма да смее да припари.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Глупости на търкалета

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    Загива цивилизацията която не може да се възпроизведе. Мигрантите идват тъкмо на време да помогнат на християнска Европа да преодолее проблема с възпроизводството. Това е дар свише, все едно аллах ги праща точно навреме за да могат белите едрогърди европейки да родят жизнени дечица.

    Коментиран от #12

  • 12 BOKO

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости на търкалета":

    С ДЖЕНДАРИ НЕ СТАВА
  • 13 ЕВРО НЮЗ

    12 0 Отговор
    Не разбрах само със сертификат за ваксиниране или тест от последните 72 часа се предвижват насам натам
  • 14 жасдфас

    8 0 Отговор
    Ако стрелят по границите на месо както беше едно време, надали ще им се налага да са ужасени.
    Ама еврогейски ценности, какво да ги направиш.

    Коментиран от #15

  • 15 Е като ги изпозастреляш на границата

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "жасдфас":

    Кой тогава ще ти направи децата бре?
  • 16 Не си прав ма/на ! Нали ние говНАТО

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "БПФ":

    Им разбихме държавите , домовете и живота ! Ние трабва и да ги устроим ! Никой не ни е викал там , но ние ги бомбихме с удоволствие и ГОРДОСТ ! СЕГА ЩЕ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ ! Длъжни сме им ако ли - НЕ , огън ще ни гори !