Last news in Fakti

6 Август, 2021 04:06 7 431 55

6 август 1945 г. Бомбардират Хирошима с атомна бомба

  • хирошима-
  • атомна бомба-
  • япония-
  • втора световна бойна

Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души

6 август 1945 г. Бомбардират Хирошима с атомна бомба - 1

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29 над Хирошима.

Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ („Малчуган“).

Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Почти 200 000 от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки.

Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Smooth Jazz

    91 12 Отговор
    И ние сме 'партньори' във военен съюз с тези изроди, единствените в света, които са използвали атомни бомби, и то срещу цивилно население,и то не една, а две.

    Коментиран от #4, #34, #54

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 5 Отговор
    това е тероризъм
    БОГ да прости загиналите ХОРА
    МИР НА ДУШИТЕ ИМ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bai Nudals

    15 73 Отговор

    До коментар #1 от "Smooth Jazz":

    Ако бяха подписали капитулация на 04.08. нямаше да се стигне до този край на войната за Япония. Що се отнася до цивилното население,сигорно не си на ясно че през цялото време,командващите на армията са заявявали че всяка къща ще стане крепост и всеки гражданин войник,ако американците нападнат острова. Не са им дали избор,ако бяха акостирали щяха да дадат още хиляди жертви,неприемливо за Америка.

    Коментиран от #9, #10, #15, #39

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последен Коментар

    67 3 Отговор
    И защо така анонимно е озаглавена тази статия!?! Защо още в заглавието не се споменава КОЙ бомбардира?!? Защо бе Венци? Страх ли те е? И защо се споменават 70-80 хил. от невинните жертви които загиват в това абсолютно ненужно варварство? Някак си така, небрежно, като че не се знае точния им брой и като, че не се отнася до ХОРА! Вие от фатки-те сте някакси доста срамежливи когато трябва да кажете някои неудобни истини... но явно истината е прерогатив на истинската журналистика. А тук, както един общ познат бе казал... пишат само мисир.ки_те. Поздрави!
  • 8 Така работят лазерите

    3 22 Отговор
    Използваш енергия да се създаде инверсна населеност на възбудени електрони и след това при връщането на електроните от възбудено в в основно състояние те излъчват кванти и в резонатор квантите започват да възбуждат други електрони и така се генерира лазерно излъчване на светлина така и на японците и пуснаха две бомби и сега са генератори на светлина и производители на електроника след като започват производството на транзистори открити в САЩ а не на тъмнината след сключването на тристранния пакт БТР Берлин Рим Токио

    Коментиран от #17

  • 9 Ццц

    59 5 Отговор

    До коментар #4 от "Bai Nudals":

    Умишлено са пазили от бомбардиране тези два града, за да направят тест на реалните разрушения. Много американски главнокомандващи са били на мнение, че войната на практика е спечелена и това е крайна мярка. Бомбите не са, за да сломят съпротивата на Япония, а да сплашат Сталин, чиято армия вече е превзела Манджурия светкавично бързо. За разлика от англосаксонските си "съюзници", които отварят втория фронт в Европа 1 и 1/2 година по-късно от уговореното, за да оставят германци и руснаци да се самоизбият и изтощят, Сталин откликва мигновено на американския призив и напада японската 1.5 млн. армия в окупиран Китай. Сметките на лицемерните янки обаче този път не излизат и само месец след нападенито Китай е ясно, че ще е комунистически, както и 1/2 от Европа, поради същите каубойски сметчици. Винаги съм казвал, че англосаксонското племе е като вампир, който пие безмилостно от човучеството. Римляните са го знаели и са се отнасяли подобаващо с тях. Ненавиждам хората, които след толкова световни зулуми смятат тези престъпници за цивилизовани и до ден днешен!

    Коментиран от #18, #27, #36, #55

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БАЙ Х@Й ‼️

    51 0 Отговор
    И как невинно се пропуска името на СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ !!!!!!! Да именно САЩ нанесена ядрен удар !!!!! При това по цивилен обект !!!!

    Коментиран от #23

  • 13 Рошко

    44 0 Отговор
    Кой пусна атомните бомби, че ни е къса паметта прости питам, тез дето се правят на най големи демократи ли, да продължим с психологията и колко невинни и деца са изпеоелени
  • 14 Рошко

    30 0 Отговор
    Малчуган и дебеланко ай колко лицемерно сладко звучи
  • 15 Защо

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Bai Nudals":

    Оправдаваш изродите?

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Що за

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Така работят лазерите":

    Глупости си написал
  • 18 Грешиш

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    Обикновените хора в цял свят не ги смятат за цивилизовани поне управляващите там
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    22 0 Отговор
    Няма зло на Земята,в което не са замесени краваре, ингилизи и чи фути.И всичко, за пусти пари!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 mi6osp

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Името на САЩ се пропуска ненапразно. С подобни фатки, при анкета, проведена в Япония през 2019 сред ученици от последния гимназиален клас, 70 процента от отговорите на въпроса " Кой е извършил атомните бомбардировки над Япония? " са били "Русия!".
  • 24 Сандо

    7 1 Отговор
    Интересно е проследяването на хронологията на събитията през тези дни на войната.Изводът на историците е еднозначен:атомните бомбардировки са били ненужни и не са повлияли на събитията.Обратното твърдение има търсените ефекти само върху стадото.Пак повтарям:ден по ден са описани събитията и който има интерес,лесно ще ги намери,за да се запознае.
  • 25 Bai Nudals

    3 17 Отговор

    До коментар #15 от "Защо":

    На война като на война. Ти оправдаваш ли Пърл Харбър...

    Коментиран от #28, #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Bai Nudals

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    Е те управляват светът сър...
  • 28 Мен

    25 2 Отговор

    До коментар #25 от "Bai Nudals":

    Японците нападат военен флот макар и в пристанището. А тъпите кравари хвърлят атомна бомба над 100% цивилно население. Няма база на сравнение.

    Коментиран от #32

  • 29 резервист

    14 0 Отговор
    За американците всички останали народи са втора и трета ръка. Винаги е било така, въпреки че тяхната нация е създадена от сбора на десетки други от цял свят. Англо-саксонско високомерие примесено с еврейска лукавост и безскрупулност. Те не пожалиха собственото си население, та японците ли?! Ако се съберат на едно място само преките жертви на американската "демокрация" разнасяна по света, ще ви паднат шапките! Май само жертвите при насилственото разпространяване на исляма и християнството са повече!
  • 30 Иван

    9 0 Отговор
    Японските ученици казват че СССР хвърлил атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.
  • 31 гошо

    10 0 Отговор
    а бе, венци, абе славе! и ти ли не знаеш КОЙ ХВЪРЛИ БОМБАТА?
    съберете се с анатолия и на ограмотителен курс. един ликбез ви трябва на вас двамцата! ще ви намерим правилните лектори.
  • 32 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мен":

    А и тогава Хаваите не са част от САЩ, а колония.

    Коментиран от #40

  • 33 Kcaniba

    14 0 Отговор
    Позорна статия, скопено мнение!
    Аутодафето на продажната журналя се допълва с угодническото триене на обслужващият слугинаж! Срам и позор!
  • 34 Нико

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Smooth Jazz":

    До скоро бяхме "партньори" с едни други изроди, дето при отстъпление на войничетата на по 18-20 г., през ВСВ ги чакаше "приятелски" огън и смърт. Да не говорим за двата милиона изнасилени германки. Всеки човек и всяка държава, разполагащи с голяма власт се самозабравят.

    Коментиран от #41

  • 35 Дан Колов

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "Bai Nudals":

    Пърл Харбър е режисирана операция от самите американци. След ембаргото на петрол и стомана над Япония са били наясно, че не оставят друга възможност на японците. Логично е атаката да е насочена там и за това жизненоважните самолетоносачи са изведени непосредствено преди нея. Така е преодоляна съпротивата на населението срещу войната и на 8.12. 1941 всички са били за нея. Подобна операция си спретнаха на 11.09 и на цената на два небостъргача и 3000 жертви невзрачен персонал водиха 15 години война с милиарди долари печалба

    Коментиран от #43

  • 36 1944

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    ако руснаците не бяха успели да откраднат плановете на атомната бомба сега русия щеше да е държава колкото българия. стига болшевишки измишльотини за великата империя на злото. даже нефта от който живеят не могат да изкарат без западни машини и технологии. борбата на поробените народи от ссср не е спирала никога.

    Коментиран от #37, #49

  • 37 любопитен

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Това ли са мокрите ти сънища?
  • 38 Единствените

    13 0 Отговор
    в света използваби атомно оръжие и то срещу мирно население са САЩ. Нещата трябва да се казват точно, както за другите държави.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анексията

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    на САЩ спряма Хаваите приключва 1960г.
  • 41 тнт

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Нико":

    Не сменяй темата.Говорим за военните престъпления на чичо Сам!
  • 42 Bai Nudals

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "такива като теб":

    Глупакът за мен си ти,бръщолевиш глупости и обиждаш без основание.

    Коментиран от #45, #46

  • 43 Bai Nudals

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Дан Колов":

    Много,филми много филми...
  • 44 яко ни лъжат

    3 0 Отговор
    СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ НА ЯНКИТЕ, КРАВАРИ ОТ ТАЗИ ДАТА ЛИ ЗАПОЧВА??? ИЛИ ОТ УБИЙСТВОТО НА ПЪРВИЯТ ИМ ПРЕЗИДЕНТ ????
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 нико

    8 0 Отговор
    ВЕЛИКО дело на най " хуманитарната" държава САЩ която и до днес се гордее с това изтребление . ПОЗОР за световната МУТРА , която продължава да сее раздори по света .
  • 49 mi6osp

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Ако САЩ не бяха откраднали документацията за ядрените и ракетните разработки на хитлеристка Германия, както и ядрените учени и групата на фон Браун, САЩ щяха да са без ядрено оръжие ,без балистчни ракети, без астронавти.

    Коментиран от #51

  • 50 Гост

    4 0 Отговор
    Америка кога ще се извини? Ето ги миротворците и природозащитниците . С рашъните са един дол дренки. Рушат всичко, което им е на пътя. Ама обвиняват нацистите. Дано някой ден има възмездие за Япония и Америка. Това трябва да се признае за геноцид като Голодомора. Ама не им е угодно.

    Коментиран от #52

  • 51 7731

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "mi6osp":

    Ако това ,ако онова...Дечко проекта за разработването на ядреното оръжие е включвал над 130 хиляди човека.По-отчаяната ти логика и ако руснаците не бяха откраднали чертежите от САЩ и Русия нямаше да има ядрено оръжие.По-същата логика и ,ако САЩ не бяха индустриализирали Русия и не ги направиха що годе технологична държава ,Русия в днешно време щеше да прилича съвсем на Нигерия.
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Определението за тероризъм на ООН - "Използване на военни средства и методи над цивилно население за постигане на определени цели", е блокирано от ветото на ....САЩ.
  • 53 2121

    5 2 Отговор
    И ние, българите сме в приятелски отношения ,с тези изроди от сащ?!Всички българи знаят и други дати когато,престъпните американци и престъпните англичани ,бомбардират София, Враца, Софийското поле.Колко българи загиват от тези престъпници-хиляди.Кой е виновен -чи++футите/те произвеждат оръжия в сащ/, противните англичани/още от Турското робство убиват българи и им поставят инжекции,с разтвор,който намалява съпротивителната сила на разпитваните /.След бомбардировките над София по поръчка на Чърчил и Рузвелт,от 14.01.1943 г до 17.04.1943 г.има 11 нападения.През 10.01.44 г. и 11.01.44 г.180 американски и 100 английски бомбардировача и изтребители до 24.01.44 г. убиват повече от 2000 невинни българи. Раненете са много.12500 са разрушените сгради.И мисирките, предателя Б. Борисов, мошеника Иван Костов, евреина Станишев, невнятния Филип Димитров ни продаваха за паница леща на най-тъпата страна сащ..Задайте си въпросът :С кого сме свързани?Защо?И нека писачите на лъжи,да не заблуждават младите българи!По престъпен сбор от индивиди/не са човеци/от американци, противни англичани /проводници на протестанството и сектите/ и евреи /свързани с престъпления-като започнем от разпъването на Йисус Христос/ НЯМА..Не ни манипулирайте против Русия.Винаги са били по-добрата част от белите хора, българите също.
  • 54 Дянков

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Smooth Jazz":

    На война, като на война.
    Жертвите от Пърл Харбър колко са?
  • 55 Жеко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    Виж ОПЕРАЦИЯ "ДРОПШОТ" (Operation Dropshot)
Новини по държави: