Last news in Fakti

10 Август, 2021 13:51 1 587 12

Великобритания наложи нови санкции на Беларус

  • санкции-
  • лукашенко-
  • измамни избори-
  • износ-
  • натиск

Лукашенко междувременно заяви, че Лондон трябва да се „задави” от новите мерки

Великобритания наложи нови санкции на Беларус - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания наложи санкции срещу износа на калий и петролни продукти от Беларус в опит да окаже натиск върху президента Александър Лукашенко, предава Ройтерс, съобщи Investor.

Лукашенко междувременно заяви, че Лондон трябва да се „задави” от новите мерки.

Досега западните санкции не са направили много, за да убедят Лукашенко, който е на власт в бившата съветска република от 1994 г., да промени курса на репресии срещу политическите си опоненти.

Британските санкции, които забраняват и закупуването на прехвърляеми ценни книжа и инструменти на паричния пазар, издадени от беларуската държава и нейните държавни банки, са последните санкции, наложени от Запада заради репресиите на Лукашенко.

Пакетът включва също мерки за предотвратяване на прелитане или кацане на беларуски въздушни превозвачи в Обединеното кралство и забрана за предоставяне на техническа помощ на флота от луксозни самолети на Лукашенко.

Държавната "Беларускалий" е най-големият производител на калий в света и представлява една пета от световната търговия с калий.

"Тези санкции показват, че Великобритания няма да приеме действията на Лукашенко след измамните избори", коментира вътрешният министър на страната Доминик Рааб. "Режимът на Лукашенко продължава да смазва демокрацията и да нарушава правата на човека в Беларус“, допълва той.

„Продуктите на държавните индустрии на Лукашенко няма да се продават във Великобритания и нашите авиационни компании няма да се докоснат до флота му от луксозни самолети“, казва още той.

Лукашенко отвърна, че Великобритания трябва да се задави от санкциите. „Вие сте американските лаптопи“, казва още той за Лондон.

Днес, 9 август, се навършва една година от изборите, за които противниците на Лукашенко казват, че той е фалшифицирал, за да остане на власт. Десетки хиляди хора излязоха на улицата след това, в най-голямото предизвикателство за управлението му, откакто той стана президент през 1994 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганю

    19 1 Отговор
    Дреме му на Лукашенко! Ината му е по голям от санкциите.
  • 2 Здрасти

    26 1 Отговор
    Англичаните трябва да се затрия от лицето на земята.Всички беди идват от тях

    Коментиран от #4

  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    18 0 Отговор
    Глупавите дебилоБританци -
    като не купят калий директно от Беларус,
    ще купят чрез посредник,
    пак белоруски, но на по-висока цена.
    Но важното е, да се докарат пред краварите...
  • 4 Бай Манчо

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Здрасти":

    Прав си - всички беди са от тях и тяхната лакомия . Потомствени крадци и измамници , сега със сигурност ще започнат да притискат колониите като България
  • 5 Сандо

    15 0 Отговор
    Давайте санкции,нови санкции,още санкции - и после ще ревете защо Беларус е станал част от Руската федерация.Ега ти тъпоумните западни политици и тяхната смахната политика.За ценностите им по-добре да не отваряме дума.А имат на разположение толкова много и различни аналитични центрове и мозъци.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 В.В.П.

    14 0 Отговор
    И британците потъпкваха правата в индиите,Пакистан ,Афганистан, Бангладеш ,Китай,,В Ирак ,претрепаха 500 000 ,обаче туй е без значение,за тях...Сашо, Лукашенко,е ангел сравнен с пиратите..
  • 7 Костова

    9 0 Отговор
    Лукашенко организира пресконференция, която продължи 8 часа. С достъп на много Западни журналисти. Без санитарни паузи за ходене дори до тоалетната. Наистина интересен маратон. С много хумор и ексцентричност в лукашеновски стил. За сравнение, на пресконференцията на Байден присъствуваха само правилни и избрани журналисти, с предварително известни въпроси. Пълна скука.
  • 8 246

    5 0 Отговор
    Виж ти, Белорус изнасяла и за Англия петролни продукти. А нефта за производството на тези продукти като бензин на първо място внася от Русия. Англичаните и американците дали са наясно, че чрез тези санкции тласкат категорично Белорус към Русия ? Край на лукашенковската многовекторност. Трябваше да се случат събитията от август миналата година, че той да прозре подлостта на Запада.

    Коментиран от #10

  • 9 Там е работата

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    колега,че техните аналитични центрове не струват нищо,а за мозъци можем да спорим дали имат и кависа им. Въпроса е много спорен и доказано мозъците им са на нисше ниво,и ако не са черните тупалки малко да ги оправят защото все дебили от тези англичани излизат,а за мозък от африка малко трудно да се получи.
  • 10 Има една

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "246":

    приказка възпята и в песен.."по-добре късно от колкото никога .....
  • 11 То заради това

    1 0 Отговор
    с тези санкции към Русия,Китай сега и Беларус,автопроизводителите ще се чудят от къде да вземат чипове,защото фабрики за чипове могат и да се построят ама матрял кат нема ще си биеш шуто.Калия от Беларус ще затвори производството на много заводи за химически торове за селското стопанство и пак тея тиквеници западняци ще страдат,но хак да им е.Аз се кефя на тяхната простотия и тъпанарщина.
  • 12 джонито

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Що се нервите така лошо ми е непонятно, та нали санцкийте направиха Руската икономика силна и независима и тука така ще стане, радвайте се кажете по една добра дума за англетата...странни хора сте това русофилите.
Новини по държави: