Last news in Fakti

19 Август, 2021 04:26 5 024 50

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер

  • хитлер-
  • германия-
  • фюрер

Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер - 1
Снимка: БГНЕС

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.

Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.

Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.

Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.

Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.

Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.

Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.

Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 53 Отговор
    ХИТЛЕР е бил психопат садист сериен убиец избил милиярди невини ХОРА

    Коментиран от #8, #9, #13, #50

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 15 Отговор
    СТАЛИН и той е чудовище
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    3 9 Отговор
    ИИЛИЯ АБАРОВ бивш бакшииш от ОЗЛОДУЙ държи на балкона вещо се знаме на СТАЛИН
  • 4 Bai Nudals

    35 6 Отговор
    Малко вярно, вече излиза малко по малко истината за Хитлер. Нямало е негов съвременник немец който да не е обичал фюрерът до последно. А и нещо което скоро излезе,последните най яростни защитници на Берлин са били Норвежци. Значи е бил обичан и извън Германия.

    Коментиран от #14

  • 5 Аш и аш

    14 7 Отговор
    Изключително повърхностно описание на събитията. Елементарно и манипулативно, тъпа вестникарска статия за “80-те % дебили в територията” според проф. Иво Христов.
  • 6 Снайперист

    31 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 Българофил

    26 7 Отговор
    Най големия и верен приятел на България!
  • 8 Чърчил

    22 10 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
  • 9 ОТ ОФ то

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Партийния секретар от вашето село ли ти го каза това?
  • 10 контрол

    9 16 Отговор
    И защо са го обичали , защотото им е казал ,че са най-великката нация на света и са тръгнали да избиват народа в другите държави , защото не са единствени и неповторими като тях. Германците трябва винаги да са под военен контрол, нищо , че се правят на меки китки .
  • 11 Най-добрият

    20 4 Отговор
    Човек, когото за съжаление не познавам.
  • 12 Факт

    29 4 Отговор
    Ако не беше фюрерът, сега Южна Добруджа, щеше да е извън България - житницата на страната, 10%от територията и морските плажове от Дуранкулак до Златни пясъци

    Коментиран от #36

  • 13 СЕЛО ХЪРЛЕЦ

    8 26 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Той е един психопат и убиец, който е психясал убиец и е убил стотина милиарда хора. Лично ги е убил а неговата армия и тя е убила около 900 милиарда души. Абе психопати УБИИЦИ.

    Коментиран от #18

  • 14 Гошо

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Bai Nudals":

    и французи дивизия Карл Келикий, белгиските Лангемарк и Валлония датската Нордланд, Недерланд холндска и доста други
    Но мен винаги ме е интересувало ,защо 39 г след нахлуването в Полша Англия и Франция обявяват война само на Германия ,а не и на СССР

    Коментиран от #15, #19, #23, #24, #25

  • 15 Bai Nudals

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Да наистина интересен въпрос,признавам си не съм мислил за това.

    Коментиран от #16

  • 16 Един

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Bai Nudals":

    Е как що бе, че нали французите се пробваха веднъж с малкото джудже Наполеон, но не се получи, та втори път ли да се излагат? 🤣
  • 17 Гошо

    15 1 Отговор
    "Един човек, една партия, една отговорност" А.Х.
  • 18 От къде ги

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "СЕЛО ХЪРЛЕЦ":

    извади тея 900 милиарда бе? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #44

  • 19 Горе долу

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Защото няма как да обявиш война на най-силният си съюзник , който ще разгроми 85% от елитните армии на Хитлер , де факто ще им поднесе победата на тепсия. Висшата политика се състои в това да можеш да планираш в бъдеще време . И Сталин само връща бивши територии от Беларус , дадени от Ленин на Германия , впоследствие останали в Полша. Обявяване война и срещу СССР би могло да завърши с Германо-Руски протекторат над Великобритания , за Европа ясно остава под германска окупация.

    Коментиран от #28

  • 20 Хилядолетният Райх

    10 6 Отговор
    И Бойко Борисов като Хитлер си мислеше че ще управлява хиляда години,но изкара колкото него 12 години.Дано свърши като него!
  • 21 Смеех

    6 3 Отговор
    Да се чуди човек защо от 1934-та до 1939-та докато изгражда армията си не е нападнат от Сащ и Англия тъй като нарушава договор по който последните две са страни а и Франция дори.
  • 22 Княз Светослав

    4 1 Отговор
    Ми можеше и по-добре да се справи с Хазарите
  • 23 Хо хо хо

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Мен друго ми е също интересно защо по това време англииски лекари възприемат същата тактика да умъртвяват с таз всички луди обявени за "негодни" по Хитлеровски маниер.
    Това означава че англичаните и другите също са смятали немците за технически и научно повече от тях самите.
    Може би и зятова са го подкрепяли.В Англия е имало движения подкрепящи Национал социялизма.А и до ден днешен англетата я и други са до толкова комплексирани че купуват немски коли само защото са немски.
  • 24 Годфрид

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Защото са искали тия двете гермяния и ссср да се избият взаимно докато Франция и Англия просто гледат зад линията Мажино що мислиш че строят Мажино за да гледат зад нея сеир как руснаци и немци се избиват и все е трябвало да изберат страна за тях е било ядно че като много по-голяма държава Ссср са имали повече шансове за пабеда.
  • 25 РЕАЛИСТ

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Отговорът е прост. СССР си взема територията завладяна от поляците използващи гражданската война. Взема си нейното, като Крим сега. А Германия взема също собствени територии, но подарени от Франция и Англия на Полша и те се чувстват засегнати.
  • 26 Съветският съюз

    9 3 Отговор
    Влиза в Полша до линията мажино 16 дни след падането на Варшава. Нито един полски войник не е застанал срещу тях и нито един изстрел не е бил произведен. Тези територии са си били негови.
  • 27 Съветският съюз

    9 3 Отговор
    Влиза в Полша до линията Кързъм 16 дни след падането на Варшава. Нито един полски войник не е застанал срещу тях и нито един изстрел не е бил произведен. Тези територии са си били негови.
  • 28 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Горе долу":

    Виж ,39 г СССР въобще не може да бъде разглеждана страна като съюзник, от Франция, а пък още по малко от Англия Интервенцията е току е приключила с фиаско за запада Премиер министър на Великобритания е Невил Чембърлеин с чиито бат Остин са организатори на скъсване дип.отношенията през 27г със СССР и абсолютна безрезервна поддръжка на преврата в Полша 26г и всичките безумни претенции на маршала на Полша Йозеф Пилсудский
    Та едва ли са гледали на Русия като бъдещ съюзник макар и потенциален ,точно обратното е и най сериозното доказателство е договора подписан в Мюнхен 38г
  • 29 афганец

    9 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Почитател

    11 3 Отговор
    Хитлер винаги е харесвал и искрено уважавал Цар Борис 3. На всяка снимка лицето му грейва в усмивка когагто го вижда и се ръкува
  • 31 Нане

    3 4 Отговор
    фюрер до Сталинград после прос луд ефрейтор
  • 32 Роза

    4 5 Отговор
    И Хитлер,и Сталин са били патологични личности,с тотална мания за величие и непогрешимост.Не ми хвалете диктаторски режими,в които има тирания и страх!И двамата са се докопали до властта с хитрост.Но хитростта е до време!Докато станеш неудобен за по-хитрите от теб и те изритат.Само дето милионите невинни хора,избити във войната,няма как да се върнат.Затова винаги съм повтаряла и ще повтарям стихчето от една забравена антивоенна песен:"Хора,бдете,за да има мир!!!"

    Коментиран от #45

  • 33 цербер

    5 0 Отговор
    НА 19-ти август 1934-та г. Хитлер става фюрер/водач/ на германците.
  • 34 мъкаааа

    4 0 Отговор
    ......фон Хинденбург почива.УМИРА,А НЕ ПОЧИВА НА АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ!
  • 35 хаберих

    6 0 Отговор
    Нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела,те просто разстрелват на място противниците си.
  • 36 ВСВотСАЩ

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    България получава обратно Южна Добруджа, благодарение на Хитлер и със съгласието на Сталин- тогава те бяха в споразумение за ненападение . И ще ее добре да се ограмотиш, защо България като победена страна във ВСВ Победителите оставят Южна Добруджа в пределите и? За разлика от разпокъсването на победена България през ПСВ с Ньойския договор.

    Коментиран от #47

  • 37 файчо

    11 0 Отговор
    Ако Хитлер си е стоял в Европа и не е нападал Русия,днес нещата щяха да са на съвсем друго ниво. Европа щеше да е по-организирана,по-развита и по-богата. Генералната грешка на Адолф е била войната срещу Русия,където половината германска армия е замръзнала от студ през зимата на 1942-ра и 1943-та година.

    Коментиран от #43

  • 38 ВСВотСАЩ

    13 1 Отговор
    И Съветският съюз НЕ напада Полша, а влиза точно до Линия „Кързън“ и връща земите си отнети и преди това от Полша
  • 39 Черна котка

    8 0 Отговор
    При Хитлер няма банка собственост на държавата. Какъв е смисъла тогава като парите ти ги дават пак евреи. А то от там се дърпат конците.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 5848

    0 5 Отговор
    В цял свят е забранено да се пише за тос кавал тука всеки ден новини се пишат

    Коментиран от #48

  • 42 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    ОКУЛТИСТИТЕ СА МУ ДАЛИ ДОБРА ДАТА .
    КАКВОТО СВЪРШИШ В ТОЗИ ДЕН Е ЗНАМЕНАТЕЛНО .
    АЗ РЕШИХ ДНЕС ДА НАРИСУВАМ КАРТИНА - " ЗНАМЕ " .
  • 43 Черна котка

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "файчо":

    Войните се спонсорират знаем от кой. Едни и същи спонсорират и двата фронта, за да печелят винаги. Да не забравяме преди това сривът на уол стрийт и като цяло кризата, където е било ред големите производители да се пренасочат към производство на нужното за войните и пак да са на печалба, а робите- ние да им работим за без пари. Схемата е една и съща от доста време , сега се прави с ковид театъра. Така, че тогава точно кукловодите са решили, че трябва война. И като не си върнеш дълговете ,ти взимат икономиката.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Роза":

    ХИТЛЕР СТАЛИН са били психопати шизофреници садисти и чудовища
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "СЕЛО ХЪРЛЕЦ":

    ти си пиянде като ПАВЕЛ НЕДЯЛКОВ и синът му РАДИ такива като тебе запалиха стърнища в ХЪРЛЕЦ

    Коментиран от #49

  • 47 ХИТЛЕР

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "ВСВотСАЩ":

    КОРИТАРОВ И РАЗБОЙКО- ИМА ГИ НА ВИДЕО В ТУБАТА. ТАМ ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО Е ТЪП БОЙКО БОРИСОВ, КОГАТО ГО ПИТАТ КОЙ ОСВОБОДИ ДОБРУДЖА ????? ДОКТОРА НА МАРКУЧЕВИТЕ НАУКИ НАПРАВО ТЪПЕЕ С ОТГОВОРА СИ. УЧИЛ В СИМЕОНОВО АКАДЕМИЯТА НА МВР. ЯВНО ТАМ ПОДГОТВЯТ ТЪПАЦИ.
  • 48 МОШЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "5848":

    ПАСИ ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ И Е СЪГЛАСУВАНО С МОШЕ ДА ЯН. СЪГЛАСУВАНО СЪС ШАЛОМ. - ХАЙЛ! ГИТЛЕР!
  • 49 СЕЛО ХЪРЛЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти си като Сталин и Хитлер, психопат и убиец.
  • 50 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б
Новини по държави: