Last news in Fakti

21 Август, 2021 04:22 3 332 50

21 август 1991 г. Победата на Горбачов срещу превратаджиите

  • михаил горбачов-
  • горбачов-
  • ссср-
  • пуч

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”

21 август 1991 г. Победата на Горбачов срещу превратаджиите - 1
Снимка: БГНЕС

На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира изцяло положението след 60-часовия Августовски пуч в Русия.

Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, в периода 19 август - 21 август 1991 г.

Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”, който според пучистите щял да започне на 20 август с.г., с подписването на първия документ от съюзния договор, превръщайки СССР в конфедерация на независими държави. Документът трябвало да бъде подписан на 20 август, между представители на РСФСР и Казахстан, а другите републики трябвало да се включат до 22 октомври 1991 г.

Съпротивата срещу опитващите се да превземат властта членове на Комитета, оглавява политическото ръководство на РСФСР, начело с президента Борис Елцин, вицепрезидента Александър Руцкой, министър-председателя Иван Силаев и председателя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов. По призив на руските власти пред сградата на съюзния парламент, наречена Белия дом, се стича множество представители на различни социални групи - студенти, интелектуалци, ветерани от Войната в Афганистан, та дори и криминални елементи.

В края на пуча Елцин се изказва за защита на законната власт на Горбачов и защита на свободна Русия. Самият Горбачов се връща от Форос в Москва, заедно с Руцкой и Силаев, на борда на самолет Ту-134. Членовете на Комитета са арестувани. В директен ефир Елцин в присъствието на Горбачов подписва Указ за прекратяване действията на КПСС, на територията на РСФСР, по свой маниер изпълнява притесненията на пучистите, лишавайки Горбачов от власт, която му е предоставяла неговата партия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко дъртия комунист

    9 34 Отговор
    2 септември, победата на Бойко Борисов над превратаджиите.

    Коментиран от #49

  • 2 666

    74 19 Отговор
    Този рептил дори не си заслужава да бъде коментиран. Дали изпитва и капка угризение на съвестта затова, че хвърли Източна Европа и Русия в ръцете юдео- ционистите?! Хайде, разбираемо е - Ротшилд, Рокфелер, Сорос са дегенерати и сатанисти, следващи своята идеология, но никога не са били предатели по простата причина, че произхождат от едно племе, което няма род и родина, а паразитира в страните по цялото земно кълбо.Но този белязан сатанист Горбачов е и национален предател и държавен изменник. Резултата го виждаме. Искахме банани- ето ни банани! Плюс разбита икономика, плюс колонизация, плюс мигрантски нашествия, плюс Корона вирус. Ето на това ни обрече Горбачов!

    Коментиран от #33, #36, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Логаин

    54 13 Отговор
    Горбачов предаде Русия. Благодарение на него руската и българската мафия , се внедриха в държавната власт и ограбиха държавите. Русия благодарение на Путин си върна контрола над държавата, но за България няма шанс .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТръндЮ

    15 58 Отговор
    Горбачов е единствения честен комунист за когото се сещам!
    Благодаря Горби че разби империята на злото!

    Коментиран от #10, #19, #27

  • 7 Сесесере

    8 54 Отговор
    Още щяхме да караме москвичи и да се облизваме около кореком, докато по-равните другари щъкат на запад с нашите пари, ако не беше Елцин и отчасти Горбачов ! Слава на България, член на НАТО и ЕС и приятел на САЩ !

    Коментиран от #11, #13, #22

  • 8 Сатъра на Хана

    5 20 Отговор
    Имаме подобен случай в нашата история. След 9-ти Септември 1944, Личния секретар на Георги Димитров с тройно гражданство Георги Андрейчин ( американско руско и българско) - дядо на политолога Андрей Райчев, сипва отровата на Георги Димитров. И след смъртта на Димитров, масоните Кимион Георгиев и Антон Югов, тихо и полека почват да пробутват нагоре простото дигане от Правец Замфир Яшаров Сакскобургготски Живков ( грешака бе Елцин) - незаконен син на Фердинанд
  • 9 Мемуари

    47 3 Отговор
    Рейгън пише за първата си среща с Горбачов така-"Когато летях за среща с Горбачов,очаквах да видя пред себе си прословутият суров руски мъж-с достойнство представящ великата си страна.А пред мен застана едно конте в френски костюм и с часовник"Радо Манхатън".....Тогава си помислих за него така-този ще ни продаде всичко-дори и независимостта на страната си".....И наистина я продаде този предател-заедно с нас и милионите които вярваха....

    Коментиран от #28, #50

  • 10 Tuпанеее

    40 5 Отговор

    До коментар #6 от "ТръндЮ":

    ако дръпнеш една черта и сметнеш коя империя колко зло е направила се съмнявам че СССР ще бъде на първо мяст.
  • 11 Дън Бай

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    Сега карате майбаси!?
  • 12 Търновец

    14 7 Отговор
    Бях точно там - през август 1991 г., когато седем топ лидери на СССР се опитаха да надделеят срещу Борис Елцин. Горби беше арестуван. Всъщност така наречената "Перестройка" е въведена от аналитичен отдел на КГБ, който също популяризира Горби за генералния секретар на КПСС. Икономиката се основаваше най-вече на износа на природни ресурси, а Афганистан и Космическите войни струваха твърде много пари. А в СССР имаше около 18 милиона бюрократи - много скъпи и корумпирани. Началникът на българската "Перестройка" Петър Младенов заряза идеите за социалнo равенство и се премести във Виенa, за да представлява руска частна петролна фирма.
  • 13 дедо пръц

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    в кореком се продаваха само качествени неща

    сега няма качествени неща, затова няма и кореком
  • 14 Сърп и чук

    23 2 Отговор
    Каква победа!? Бе се скрил някъде на курорт като мишок! Елцин се качи на един танк и го върна като чучело.Тук 2 дни нашите фашисти бяха се изпокрили, защото бяха убедени, че пак ще ги изтрепят, както на 9 септември.
  • 15 Някой

    9 7 Отговор
    Основаната цел на кръга олигарси зад Горбачов , никакви приятелски държави и републики които да хрантутим , сиренето е с пари , това което сме подарявали някога , сега струва долари . Имаме най богатата страна и трябва да оставим на децата си този капитал.

    Коментиран от #17

  • 16 Редови Гражданин

    33 2 Отговор
    Голяма част от злините застигнали човечеството се дължат на Белязаната кратуна.
  • 17 Раданч Татлъту

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    ......и оставиха този капитал на олигарсите!
    А Михал Горбачов е толкова "умен и далновиден",че няма смисъл да го обсъждаме.🐷🐷🐷
  • 18 Максим

    29 2 Отговор
    Възхляваща ода за Горбачов. А за руснаците той е един от най - омразпите типове в руската история. За това и си седи в Америка и живее на американски средства. Страхува се от всенародната любов, ако се завърне в Родината си.
  • 19 Максим

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТръндЮ":

    Честен комунист, който се бори за капиталистическия начин на живот и икономика И който сам предава Русия в ръцете на врага без бой. Тук навява на шизофрения.
  • 20 БСП на Бунището

    3 17 Отговор
    Цялата тази Комунистическа смрад унищожи България напълно Безнаказано!!!
  • 21 tomito

    20 1 Отговор
    Горбачов не е победил никой ,той самия беше победен.
  • 22 Историк

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    Е светът се движи не назад, а напред по-тази логика, ако се беше запазил капитализма на цар Борис още щеше да се придвижваме с каруци и нямаше да имаме ток.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Най-големият

    20 1 Отговор
    подлизурник на Запада и продавач на собствената си родина.
  • 25 Каруцата пред коня

    18 1 Отговор
    Статиката премълчава основни факти, които водят до събитията. Провежда се референдум за съдбата на СССР. Хората искат републиките да останат обединени в СССР. Въпреки това върхушката създават документа за конфедеративния статут на републиките, което довежда до разпад на СССР. След 25години, единственото хубаво от конфедеративния си статут се възползва Крим, избяга от Украйна.
  • 26 Фикус

    10 2 Отговор
    7,62 мм. за този!
  • 27 Един Човек

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТръндЮ":

    Само като ти прочета Ник-а и ми стига!! Добре, че не си се опитал да сътвориш още един ред, защото щеше да ми е много трудно да те "възприема"!
  • 28 ДаЗдраПерМа

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мемуари":

    Същото пишат два западни учени Йосиф Берг и Филип Старос за Брежнев след лична среща с него през 1965г. Конте с диамантени копчета на ръкавелите, френса копринена връзка със златна щипка. Те направили компютър а по край него се построява цял град със научни институти. Сега г.Зеленоград сателит на Москва.
  • 29 Гост

    6 7 Отговор
    Че тоя жив ли е още? Ай комунист. Съсипа половината Украйна с Чернобил. Поне направи добро и разруши СССР.

    Коментиран от #30

  • 30 ДаЗдраПерМа

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    и другия разбойник Леонид Кравчук е жив и здрав на 87г, колкото повече злини правиш толкова повече си на белия свят
  • 31 Ляв плюс

    18 0 Отговор
    "....рeфoрмaтoрcкитe уcилия нa Гoрбaчoв.....cрeщaт въoдушeвeнa пoдкрeпa и oдoбрeниe нa Зaпaд..." - бeз cъмнeниe - рeзултaтитe ги видяхмe. Дoкaтo цялa Изтoчнa и Cрeднa Eврoпa нaивнo вярвaшe, чe пocтигa иcтинcкa Cвoбoдa и Дeмoкрaция, зaпaднитe Aтлaнтици вeчe ca крoяли лукaвитe cи плaнoвe зa Хeгeмoния, Cвeтoвнo Гocпoдcтвo и унилaтeрaлeн Нoв Cвeтoвeн Рeд чрeз Глoбaлизaция cмaзвaщa нaциoнaлнитe икoнoмики и cувeрeнитeт. Кaквa нaивнocт ce oкaзa пocт-coциaлиcтичecкият ни мoрaл......
  • 32 Русофил плюс

    15 1 Отговор
    Тогава гледах на потушаването на пуча като победа на демокрацията над диктатурата. Онова, което последва показа колко наивни сме били, и в резултат - измамени.
  • 33 Ан тидебил

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Ходи се лечиш бе пе де ра ст
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 наблюдател

    5 0 Отговор
    Една лъжа,която ще ни струва много скъпо.
  • 36 Роко

    3 22 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Кво са ти разбили бе. 1990 или три месеца след свалянето на правешкото говедо (станало след като съветския посланник го РАЗРЕШАВА на бандата на Луканов толкова за българската независимост) България е дотолкова ограбена че Луканов е принуден да въведе купони за храна не само парите са ограбени но и държавата не може да осигури хляб, олио, захар и т.н. на народа защото държавата е фалирала. А да приятелю за ковида можеш да благодариш на военните биолози на комунистически Китай. Или другаря Си също е евреин?

    Коментиран от #40

  • 37 Аналитик плюс

    13 0 Отговор
    Трябва безпристрастно да се отчете, че путчистите нямаха за цел връщане на диктатурата и неограничената власт на комунистическата партия, нито дори социализма като обществен строй. Необходимостта от реформи беше вече общоприета. Единствената цел на заговорниците беше запзването на СССР. Днес мнозина оценяват този превтрат като необходим, и дори благороден, и съжаляват за неуспеха му.
  • 38 Горби ни уби

    10 1 Отговор
    Горбачов, който не е действал на своя глава, а е бил вербуван.
    М.Тачър признава това на едно изказване в Хюстън (САЩ) през ноември 1991 г.
    За това и Горби си живее охолно вече 30 години в Щвейцаря, без да работи.

    Коментиран от #45

  • 39 Рико

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Един-единствен човек! Един-единствен човек съборил цяла огромна държава. И не просто я съборил-усмъртил я. Един-единствен човек ликвидирал цяла държавна система. И не просто държавна, а обществено-политическа. Един-единствен човек унищожил цял "строй".И на вас не ви е неудобно да го пишете?! Че има такава държава и такъв "строй", които може да бъде ликвидиран от един-единствен човек! Е, няма такава държава и такава система, които да бъдят задраскани от един-единствен човек. Русия е безаналогова!

    Коментиран от #42

  • 40 Рико

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Роко":

    Тогава по закон държавата трябваше да има резерв, с който да се издържа една година без да работи и без дефицит. По същия закон това беше пряко задължение на МП на държавата. Защо комунистическата държава и нейният МП не са спазвали собствения си закон?

    Коментиран от #44, #47

  • 41 Павел пенев

    10 3 Отговор
    Това е най гнусния тип,предател и подлец от създаването на Руската държава. Най изявените западни агенти,които срутиха СССР са - Горбачов, Елцин, Шеварнадзе,Гейдар Алиев и масона Андропов.

    Коментиран от #43, #46

  • 42 Бръм

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Рико":

    Няма такъв филм...Нито един властелин от историята - Наполеон, Хитлер, Сталин...за сегашните джендъри от по-новата история (включая Горбачов, Рейгън, Буш) да не говорим - нито един от тях не е променил нещо сам. Зад всеки от тях е стояла армия верни привърженици, мощни икономически и политически групировки/кръгове, които колкото са ги следвали, толкова са и показвали пътя на своите вождове. Всъщност успеха на тези водачи се е дължал на умението им да отговорят на потребностите на широките народни маси и да изразят волята им. Така образно казано една личност се превръща във върха на копието, но е само върха му, останалото са народните маси. В случай с Горбачов народът беше предварително объркан по сценарий и затова му се вързаха на игрите, по-късно разбраха грешката си...
  • 43 Рико

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Павел пенев":

    Ами това са най-овластените комунисти! КОМУНИСТИ! По тези постове ги е сложила комунистическата партия в системата на комунистическа държава. Генералният секретар на КПСС не го назначавам и овластявам аз - той е еманацията на комунистическата система. Комунисти съборили комунизма, ама виновен Далай Лама.

    Коментиран от #48

  • 44 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Рико":

    Комунист да спазва закон къде си го видял това? Самата идея отрича всяка законност.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пропусна

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Павел пенев":

    Пропусна Александър Яковлев.
  • 47 Много си т@п бе Саше

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Рико":

    Ми нали това ти обяснява човека...тези са предатели, а не комунисти...а с предатели начело на държавната власт = разрушаване на държавата.
    ПС. А СССР издържа 5 (пет ) години да деяни без приход...щото Горбенцето почна да руши централизираната система на икономиката и в8аимните икономически връзки в икономическата общност на източноевропейските държави още като дойде на власт в 1985г.
  • 48 Той и Байдън

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Рико":

    Той и Байдън е еманация но капиталистическата система...баФти системата.
  • 49 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко дъртия комунист":

    само да не го срещне тир
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания