Last news in Fakti

28 Август, 2021 09:27 5 212 25

Мистерия в новините: Кой държи летището на Кабул?

  • кабул-
  • летище-
  • талибани-
  • афганистан

Противоречиви вести от Афганистан

Мистерия в новините: Кой държи летището на Кабул? - 1
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха американските граждани "незабавно" да напуснат входовете към летището в Кабул, където атентатор самоубиец извърши бомбена атака тази седмица, припомня БНР.
По-рано от Пентагона съобщиха, че операцията по евакуация все още е изправена пред достоверни и специфични заплахи, предаде Франс прес.

Талибаните поеха контрола над части от летището в Кабул, обяви техен говорител.

"Три важни места във военната част на летището в Кабул бяха евакуирани от американците и са под контрола на Ислямско емирство", заяви говорителят Билал Карими в Twitter.
"Сега много малка част остава при американците", добави той, цитиран от БГНЕС.

САЩ ще продължат с операциите по евакуиране на хора от Афганистан до последния възможен момент, въпреки че според американското разузнаване има основателни притеснения за още атаки от ислямистки групировки преди изтеглянето на американските части на 31-ви август. По последни данни на властите в Кабул при терористичното нападение на летището в четвъртък са загинали 170 души. Сред жертвите са 13 американски военни и трима британски граждани, включително дете. Отговорност за атаката пое подразделението на "Ислямска държава" в провинция Хорасан, припомня Ройтерс.

Повечето държави от НАТО вече преустановиха полетите си за евакуация от Афганистан. Вашингтон обаче отхвърли твърденията, че талибаните вече упражняват контрол над части от летището в Кабул. "Те не контролират портите, нито каквито и да било от дейностите на летището. То все още е под контрола на американските военни", подчерта говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Съединените щати обявиха, че са извършили в петък атака с безпилотен самолет срещу член на "Ислямска държава" в провинция Хорасан, който е планирал нападения на групировката. Първоначалните данни сочат, че сме убили целта, пише в съобщение на американските военни. Знаем, че няма цивилни жертви, допълват от армията.

След атентата на летището в Кабул безпрецедентен брой афганистанци напускат страната си и отиват в Пакистан. Около 20 хиляди души преминават всеки ден през пропускателния пункт в Чаман, където обикновено за 24 часа минават около 6000 души. Върховният комисариат на ООН за бежанците очаква около половин милион души да напуснат Афганистан през идните месеци, посочва "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янките

    32 1 Отговор
    дават фира.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Интересно

    45 1 Отговор
    Що не ги изолирате афганите, като корейците примерно. А 20 години стоите там, явно имаше защо...
  • 3 бушмена

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Янките":

    Най много фира ще дадат на 30 и 31 когато ще паднат няколко самолета "случайно" улучени с приятелски ракети "Стингър".
  • 4 Пурко

    38 3 Отговор
    Този дъртак обезмисли всичките тези години там само с една безумна заповед! Последни се изтеглят войските, не цивилното население! Старческата деменция е необратимо и зловещо заболяване!

    Коментиран от #14, #21, #23

  • 5 Месут

    16 8 Отговор
    Всички западни военни контингенти са нежелани в Афганистан. Единствено легитимни там са военните на Турция и контингента им охраняващ летището. Веднага след като талибаните взеха власта отправиха молба към Ердоган да продължат охраната на летището в Кабул. Всички други трябва да се изнесат до края на месеца

    Коментиран от #8, #12

  • 6 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Янките":

    Честито!
  • 7 аз съм Веска

    5 1 Отговор
    Какво друго очаква Върховният комисариат на ООН .
    ДА ОЧАКВАТ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ , ОКОЛО КОМИСАРИАТА .
  • 8 5иция

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Официално вчера военните части на Турция се изтеглиха от там. Като част от НАТО а после ще видим.
  • 9 Компирите Юнайтед

    9 0 Отговор
    Каква мистерия само ццц..
  • 10 Госあ

    18 1 Отговор
    Тия питеци даже и за кравари не стават, вместо да организират изтеглянето на хората преди напускането на войските, си тръгнаха и стана тарапаната в стадото. Или може би нарочно, не знам.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нека да пиша

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    По този случай ще те почерпя със пача от свинска глава ,крачета . И вие ядете свинско правил съм тоя номер
  • 13 Чичко Сорос

    10 1 Отговор
    Ако някое от българските козячета разкрие мистерията ще получи 3 шекела към заплатата допълнително!

    Коментиран от #17

  • 14 Това е, което искат цял свят да си мисли

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пурко":

    И ти си го изял, както са ти го сервирали.
    Истината, е че НАТО е терористична организация в сегашните си мисии. Авганистан и те не са терористи и от тях не произлиза ИДИЛ. Тя е именно проект на тайните служби на западните велики сили, че може и на Русия. Истинските мюсюлмани няма да тръгнат да убиват. Авганистанците вкл. и Талибаните никого няма да убиват. Просто НАТО искат да не допуснат цял свят да научи как те са убили милиони хора със скалъпени обвинения в целия арабски свят, че дори и извън него. Така функционира САЩ. Въпросът е Русия дали наистина само гледа отстрани през цялото време и евентуално реагира при необходимост. Дали е така?

    Коментиран от #16

  • 15 ДО КОЗЯЧЕТАТА

    6 4 Отговор
    Аз съм козяче. Аз съм козяче и мене силна крава ме е родила с хубост благ обилен е моя обор мил. Аз съм козяче. обичам нашия обор зелен козяче да се наричам първа радост е за мене. Аз съм козяче свободно в обор свободен аз живе всичко онорско и козяшко любя тача и милея.
  • 16 Нека да пиша

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Това е, което искат цял свят да си мисли":

    Пише Афганистан не Авганистан. Стой си на село ,не се занимавай с неща неприсъщи на малкия ти мозък
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Yehudim ve ani":

    Разкрий мистерията и не се прави на патриций докато лапаш филията с лютеница ами спечели шекелите от спонсора!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Yehudim ve ani

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Съжалявам но не ям филии с лютеница . Спазвам кашер, не живея в България. Ти му мисли .

    Коментиран от #24

  • 23 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пурко":

    Ако могат да ,ама като се наложи да бягат ,първи са воските а не разни цивилни
  • 24 Мдаааа

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Yehudim ve ani":

    Ясно е положението. За всеки поганен жид кашер е това което излиза изпод опашката на рогатия му господар.
  • 25 1122

    2 0 Отговор
    Голям страх на тъпите сащ.Те създадоха тези убийци.Това беше целта-да нападат Руската граница,да убиват руснаци.Русия беше 9 години в Афганистан.Изтегли се от там.Посипаха си главата с пепел и признаха, че са сгрешили.Сега имат посолство в Афганистан и поддържат дипломатични отношения ,без да се намесват в тяхната политика.Тъпите и много глупави сащ, подстрекавани ,естествено от евреите, стояха 21 години в Афганистан.Насилствено се опитваха да променят техните обичаи, вяра ,като им предлагаха своите престъпни секти/адвентисти, еремити, катари, лютерани ,мормони/,натрапваха им светски обичаи,които страна на Шериата не приема.Резултат-страхливите сащ, бягат остават хаос, и посолствата на Русия и Китай,ще имат трудната задача да възстановят ,някакъв мирен начин на живот.А България:"Барабар Петко с мъжете".Дано няма убити от нашите войници в Афганистан.Винаги,залагаме на бита карта.Вместо да сме плътно до Русия ,ние говорим за НАТО ,което ни пази.Ще берем ядове с емигрантите, които ще нахлуят в България-мързеливи, убийци/интересно е ,че са само здрави мъже,сами и без докумени/,чужда вяра.Времето ще покаже,колко глупости натворихме с това залитане към пропаднала държава като сащ.
Новини по държави: