11 Март, 2013 19:09 1 415 4

Българското гражданско общество доказа, че Холокостът не е бил неизбежен

  • израел-
  • холокост-
  • николай младенов

„Спасяването на българските евреи през 1943 г. е дело на българското гражданско общество, на множество и различни негови представители. То е плод на индивидуални действия и решения на всеки един да помогне на хора в нужда”. Това заяви външният министър в оставка Николай Младенов на състояла се днес церемония в Министерски съвет по награждаване с грамоти и почетен знак във връзка с отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

Те бяха връчени  на български евреи за особени заслуги и популяризиране на историята на спасяването, съобщиха от МВнР.

„Българският народ прояви здрав разум и съзнание на силно гражданско общество, като не се поддаде на безумието на Хитлер”, подчерта в словото си при награждаването Николай Младенов. Той се обърна към оцелелите от Холокоста и техните потомци с апел да пазят жива паметта на случилото се през Втората световна война, да разказват историята на спасяването на българските евреи, за да не изглежда, че Холокостът е бил неизбежен.

В словото си от името на присъстващите евреи Хари Зеслер, председател на Организацията на българските преселници в Израел, припомни как българският народ се е вдигнал, за да предотврати изпращането на българските евреи в концлагери. „Ние попихме качествата на българите – честност, скромност, трудолюбие, толерантност и доброта. И тези качества ни помогнаха да изградим модерен Израел. Едновременно с това нашата родина е и ще бъде България, която обичаме и на която винаги  ще помагаме”, сподели в емоционалното си слово Зеслер.

В знак на признателност групата от над 30 български евреи връчи на министър Младенов като представител на правителството плакет с надпис: „С уважение и дълбока признателност към българския народ”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Знае ли някой еврейското име на този ? А що се отнася до спасяването на евреите, българският народ няма вина. Той е имал влияние върху еврейския цар и тогавашното си правителство, колкото и сега. Евреите са биле винаги мразени с погнуса, както този на снимката. Щом българският народ тогава ги е спасявал, защо сега не ги избива?!
  • 2 + НОВА ШВАБИЯ +

    0 0 Отговор
    21 ВЕК – 2013Г. БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ СРИНЕ ТОТАЛНО И ЗА ПОСЛЕДНО А ТАЗИ ЛИГАВА ПОЛИТИЧЕСКА ОТ..ПКА ОТ СНИМКАТА ГОВОРИ ЗА НЯКАКВИ СЪБИТИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА МИНАЛИЯ ВЕК ? Я ДА ВИДИМЕ СЕГА КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИТЕ ... А ... ЗНАЕШ ЛИ ?
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Никой няма да дойде, защото всички са еврейски колонии. Няма го православният руски цар. Но ако България почне да убива евреи, това може да стане началото на верижна реакция. Евреите не искат да се заселят в Мадагаскар, не могат да се променят, остава последната възможност - избиването им.
  • 4 гет

    0 0 Отговор
    Българска народна поговорка: Бога да молиш и лошо да правиш,не ще се спасиш.