Last news in Fakti

18 Септември, 2021 20:18 1 257 5

Шествия в защита на жертвите на тероризма в Испания

  • испания-
  • протест

Анри Парот е бивш член на баската терористична организация ЕТА

С шествия в различни испански градове роднини на жертвите на тероризма поискаха да се сложи край на дискусията около доживотната присъда на бившият член на терористичната групировка ЕТА Анри Парот и да се отдаде заслуженото на загиналите. Те бяха организирани като отговор на планирания тази събота тридесет и един километров поход с искане да се спазят човешките права на Парот и да бъде намалена присъдата му, припомня БНР.

От съображения за сигурност организаторите на похода в подкрепа на Анри Парот решиха да го отменят, след като стана ясно, че крайнодясната партия Вокс е призовала поддръжниците си на антипоход.

Те дори поискаха да бъде забранен, но съдията от Националния съд Хосе Луис Калама отказа с аргумента, че няма доказателства, че на него ще се прославя тероризма. Въпреки това в десетки испански градове се проведоха протестни шествия с искане присъдата на Парот да не се намалява.

Анри Парот е бивш член на баската терористична организация ЕТА и е осъден на повече от 4000 години затвор за убийството на 39 души и участия в различни терористични атаки.

След като Европейския съд по правата на човека принуди испанските власти да пуснат на свобода Инес дел Рио, също член на ЕТА , осъдена на над 3800 години затвор, въпросът за присъдата на Анри Парот отново стана актуална.

Привържениците му искат да се отмени Закон 7/2003 за пълно спазване на присъдите, който засяга още 14 затворници от ЕТА.

Роднините на жертвите обаче считат, че трябва да се отдаде заслуженото на паметта на загиналите и да няма милост към терористите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    5 0 Отговор
    Значи на сатанинския боклук Джон МакКейн трябва да му се дадат 40 000 години затвор.
  • 3 Арап дава

    0 0 Отговор
    ЧОРАП -- Арабско завоюване на Иберийския полуостров .
    ,следва продължение от АРАБЕСКОВ

    Коментиран от #4

  • 4 АРАБЕСКОВ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Арап дава":

    По време на управлението на халиф Ал-Уалид I от династията Умаяди, през април или май 711 г. ислямски войски, съставени предимно от бербери от Северна Африка и предвождани от Тарик ибн Зияд, прекосяват Гибралтарския пролив. След като побеждават вестготите на Родерих в решителната битка при Гуадалете през юли, Тарик получава подкрепления от страна на своя командир Муса ибн Нусаир и продължава похода си на север. Към 717 г., арабско-берберските войски пресичат Пиренеите и навлизат в Септимания. Те продължават да завземат територии в Галия до 759 г. В резултат на нахлуването е унищожено Вестготското кралство и е установен независим Кордобски емират начело с Абд ал-Рахман I (управлявал 756 – 788 г.), който завършва обединението на ислямските територии на Иберийския полуостров, които получават името Андалус. Тази кампания бележи най-западната точка на разширение на Умаядския халифат и на исляма в Европа.
  • 5 НямакъщавБарцел

    0 0 Отговор
    Да ми намалят присъдата с 1000 години и всички ще са доволни
Новини по държави: