Last news in Fakti

28 Септември, 2021 15:45 2 931 41

Франция гарантира на Гърция „незабавна военна помощ“ в случай на нападение от трета страна

  • споразумение-
  • незабавна военна помощ-
  • кириакос мицотакис-
  • еманюел макрон-
  • нападение

Париж и Атина действат в рамките на своите съюзи за укрепване на политиката на стратегическа автономия на ЕС и задълбочаване на отношенията им в рамките на НАТО и Общността

Франция гарантира на Гърция „незабавна военна помощ“ в случай на нападение от трета страна  - 1
Снимка: БГНЕС

Съгласно споразумението, подписано от министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и френския президент Еманюел Макрон в Париж, Франция се ангажира да предостави незабавна военна помощ на Гърция - и обратно - в случай на нападение от трета страна, дори ако тази страна е в един от техните съюзи - като Турция, която е член на НАТО, пояснява държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA, предаде агенция „Фокус“.

Правителствени източници разкриха, че Гърция също ще получи три фрегати Belharra (и опция за четвърта) за рекордно кратко време, с пълно въоръжение за противовъздушна отбрана и борба с подводници и способност да сваля въздушни цели на големи разстояния. Фрегатите, със своите високи технологии и оръжейни системи с голям обсег на действие, ще действат като „мултипликатор“ на мощност в Егейско море и Източното Средиземноморие, тъй като в допълнение към увеличените си възможности, те ще бъдат напълно съвместими и ще могат да „сътрудничат“ с изтребителите Rafale.

Според представители на правителството в Атина трите фрегати (с опция за четвърта) се предлагат на Гърция на най добрата възможна цена, напълно въоръжени и с рекордно кратък срок за доставка. Първата най-съвременна „цифрова“ фрегата се очаква да бъде доставена през 2025 г., а последната - през 2026 г.

Чрез подписаното споразумение за стратегическо партньорство, Гърция и Франция също поеха ангажимент за военна помощ извън и над съществуващите структури (НАТО и ЕС). „Двустранното споразумение обаче има и чисто европейско измерение, тъй като то е приемане на доктрината за стратегическата автономия на Европейския съюз от двете страни и е съществена стъпка в тази посока“, пише агенцията.

По същество с двустранното споразумение, гарантиращо сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната и външната политика, Париж и Атина действат в рамките на своите съюзи за укрепване на политиката на стратегическа автономия на ЕС и задълбочаване на отношенията им в рамките на НАТО и Общността.

Предоставянето на три съвременни корвета Gowind (с опция за още една) с пълно оборудване също е на масата за преговори. „Гърция се придвижи бързо и осигури много силно сътрудничество в областта на отбраната след промените, предизвикани от споразумението AUKUS“, отбелязва медията.

Правителствени източници също заявиха, че „Стратегическото партньорство за сътрудничество в отбраната и сигурността“ между Гърция и Франция означава следното:

1. Споразумението запечатва тесния съюз, развит от двете страни, подобрява геополитическия отпечатък на Гърция в Европа и региона, укрепва възпиращите възможности на страната с обявяването на придобиването на три нови френски фрегати (подробности ще бъдат финализирани през следващите месеци).

2. Споразумението съдържа (член 2) клауза за взаимопомощ при отбрана в случай на нападение срещу една от двете държави на нейна територия. По този начин Гърция е защитена от заплахи, особено в Източното Средиземноморие.

3. Със споразумението Гърция и Франция надхвърлят задълженията си един към друг в рамките на ЕС и НАТО. В същото време те укрепват европейския стълб на отбраната и НАТО, тъй като и двете страни са членове на ЕС.

4. Споразумението е придружено с обявление за придобиване от гръцкия флот на три френски фрегати.

5. Споразумението предвижда сътрудничество в отбраната и външната политика. По този начин Гърция ще играе водеща роля, както беше обявено по-рано от Кириакос Мицотакис.

6. Средиземноморието отваря пътища. Гръцко-френското споразумение за стратегическо партньорство е първата голяма стъпка към стратегическата автономия на ЕС.

7. Още от речта си пред Общото събрание на ООН гръцкият премиер говори за необходимостта от развитие на необходимите отбранителни способности, така че Европа да може незабавно да отговори на предизвикателствата в по-широкото си съседство, като Средиземноморието, Близкия изток и Сахел, където НАТО няма да „присъства“.

8. Споразумението предвижда редовни консултации между министрите на външните работи и отбраната на двете страни, както по въпросите на сигурността и отбраната, така и по регионални и международни въпроси, хибридни заплахи, морска сигурност и миграция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята

    36 1 Отговор
    се повтаря. Европа пак се цепи на отделни съюзи. Краят и е близо.

    Коментиран от #12

  • 2 6969

    30 4 Отговор
    а шкембе войвода им купи старите 40 годишни кУрита за 1М, е това е бг патриота, и после се питаме защо нищо не е наред;)
  • 3 ТЕ ПА НАМЕРИЛИ

    16 9 Отговор
    СЪЮЗНИК.ТО ОСВЕН ГЕРОИЧНА КАПИТУЛАЦИЯ НА ФРАНЦИЯ ЗА ДВА ДЕНА ДРУГО НЕ ТРЯБВА ДА ОЧАКВАТ(Франция последно е побеждавала на Аустерлиц преди повече от 200 години)

    Коментиран от #17

  • 4 Гречи

    20 5 Отговор
    Нямаха ли подобни споразумения, когато избягаха от Кипър.

    Коментиран от #7

  • 5 Прогнозирам

    18 4 Отговор
    Съюзът Атина Париж да се разшири по посока на Европейски въоръжени сили

    Коментиран от #14

  • 6 миш

    18 7 Отговор
    Точно пък Франция,знаем какво можете и как се биете и колко помагате.А,СТИГА СЕ ПЪНЕТЕ ,КАТО ГЛИСТ НА БУЦА.

    Коментиран от #8

  • 7 Кой е

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гречи":

    Избягал от Кипър англичаните са си още там
  • 8 Да ти

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "миш":

    Припомня корсиканецът Наполеон
  • 9 гадно

    16 3 Отговор
    Ние пък ще изпратим корпуса от с. Коиловци дето с лопати потрошика чутуриту на френските спец. части.
  • 10 Le France

    13 5 Отговор
    е вечната страхлива мишка,сънуваща кошмарите си Русия,Германия и Турция.Сега гърците им вярват колкото на гръцкия дядо Мраз..
  • 11 Макарон

    12 17 Отговор
    Гърция ще удържи една седмица и ще бъде напълно окупирана от Турция. А България би паднала за около 10 часа.
  • 12 В грешка си

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Историята":

    Да историята се повтаря, ама не и в тази посока, за която си мислиш. Просто Европа се стяга да даде отпор на новата Османска империя. Въпросът е, кога ще бъде приобщена Русия- основният враг на османците?

    Коментиран от #24

  • 13 Ердоган

    9 3 Отговор
    Вай вай вай .Ще се оплача на арменския поп 😱😱
  • 14 Коментара

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прогнозирам":

    И аз така се надявам, но да видим. Янките трудно ги преглъщат тези самосиндикални изпълнения.
  • 15 Мави Шарлатан

    12 1 Отговор
    Лелее.....ко ши прайм сега Хасане ?
  • 16 Гърция не спира да функционира добре и

    12 3 Отговор
    Да се развива докато България се борят крадците за власт няма суверенитет има само пропадане
  • 17 Като си лаик

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "ТЕ ПА НАМЕРИЛИ":

    говориш глупости!!!Франция е третата по сила ядрена държава в света! На 6-то място по сила на военния си флот и т.н. и т.н. Наред с това е и една от най-големите икономики в света далеч пред Турция! Така че Гърците пак са далеч пред нас! Докато спим те си сключиха Преспанския договор, сега се подсигуряват срещу Турция, не само с тоя договор а и с американската база в Александропулис, като си пуснеш и видиш как пък посрещат руските военни моряци ще ти стане болно( ако не си фес естествено), че ние сме толкова захлупени и както се очертава изолирани на Балканите, а и в ЕС!!! Лесна плячка и за турци, сърби, македонци и т.н. Така е -хората си имат национални приоритети, които следват независимо от политическите им пристрастия, а ти си се радвай на собственната си простотия!

    Коментиран от #23, #33

  • 18 Хахаха

    16 8 Отговор
    Франция НИКОГА не е влизала във война, за да защити съюзник !!!
    Няма победа в Първата, нито във Втората Световни войни, а е разгромена и то доста бързо, но по милост е пусната на масата на победителите.
    Франция няма да влезе във война с Турция, заради Гърция.
    По-скоро го давам на комплекси от AUKUS.
    А гърците ще дадат грешни пари за оръжие, което не е тествано в бой.
    Турция е в перманентна война с кюрдите от поне 40 години. А показното в Нагорни Карабах, стресна дори Русия
  • 19 КОВИД20

    2 3 Отговор
    Студентът, който хвърли яйце по френския президент Еманюел Макрон в гастрономически салон в Лион, е преминал психиатричен преглед и ще бъде изпратен в принудителна хоспитализация, съобщава телевизионният канал BFM позовавайки се на прокуратурата в Лион.
  • 20 Кюмюр

    5 0 Отговор
    Кой освен турция би нападнал гърция?
  • 21 Госあ

    6 6 Отговор
    Тея па дюнмета тръгнали да сравняват Франция с Турция. Да нема печени пуйки ?
  • 22 Γрецки Πсоли

    7 8 Отговор
    Простите турци имат моето съчувствие. Ще продължи да боли. Дълбоко. За дълго.
  • 23 Мноо си наивник бе,брато,фрер и так дале

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Като си лаик":

    Не и гледай на Франция параметрите,глей и метрите,бе казал някога великият Отто фон Бизмаарк.Тя е гола вода и 2 жаби в джоба,думата и тежи 1 магарешка пръдня,спомни си как завлече чехите при Хитлер и замлъкни..

    Коментиран от #28

  • 24 В грешка си

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "В грешка си":

    Путин е първи приятел на Ердоган. Ердоган просто го купи.
  • 25 Бай Манчо

    9 2 Отговор
    Американците ги измушкаха сега и Гърците ще ги "извъртят" :))))) - като ги знаем какви бойци са френските п...тки .... от сега е ясно , че като "свирне тръбата" ще има само декларации , прокламации и никаква реална помощ .
  • 26 Гост

    8 1 Отговор
    Преди много години в разцвета на мощната Османска империя и тя Франция имаха такива договори и французите всеки път ги предадоха.След последния такъв договор който беше срещу Испания ,Франция капитулира и горе долу по това време се почна с разпадането на могъщата империя.Съюзниците си избираме сами ,враговете не,но грешните съюзници може да ни навредят повече от враговете ни .Както нашата така и световното минало има много примери.
  • 27 пашиян съм

    9 0 Отговор
    вервайте му, точно той ни спаси от азерите, ама да е жив и здрав Путин
  • 28 Госあ

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Мноо си наивник бе,брато,фрер и так дале":

    Швабата е яла много повече бой от франсетата, отколкото обратно. Факт. Затова Елзас и Лонарингия са във Франция и Франция е най голямата страна в западна Европа . В центъра, с излаз на Средиземно море и Атлантически океан, високи планини със снежни върхове и ледници и безкрайни лозя. Тва е положението бате.
  • 29 Големият глад

    5 4 Отговор
    Междувременно 80 студенти бяха арестувани в Турция, Истанбул и Измир, за протести срещу високите наеми. С нарастването на наемите в Турция, студентите настояват за евтини жилища и спят дни наред в паркове в знак на протест. Турският президент остро критикува протеста им и вчера определи протестиращите като "така наречени студенти". Утре той ще ги нарече терористи. Ситуацията в страната стана непоносима.

    Коментиран от #30

  • 30 Голямото спане

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Големият глад":

    Хората поне са будни и протестират, а ганьо вече седми век спи
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 яя дуду

    2 1 Отговор
    Ще изпратят трима французи да викат с цяло гърло: Помооооощ
  • 35 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Абе кво става тука бе? На французите от много геополитика да не са им артисали едни дизелови подводници за продаване че тръгнаха да правят военни съюзи пак!? Очаквам го това мурабе с нетърпение Франция и Гърция срещу Германия и Турция ... не съм гледам нищо подобно, ще е интересно.

    Коментиран от #41

  • 36 Историята

    2 0 Отговор
    С "гаранция Франция" гарантирано ще се повтори.
  • 37 Сесесере

    4 2 Отговор
    ГЪРЦИЯ СТАВА СЕРИОЗНА ВОЕННА СИЛА В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ НЕ СЕ ШЕГУВАЙТЕ НАЙ НОВИТЕ ФРЕГАТИ И САМОЛЕТИ RAFALLE турците ги стяга чепика
  • 38 Анонимен

    2 0 Отговор
    След като американците ги изритаха от договора за подводниците явно са решили да избият загубите си като построят няколко кораба за съседите ни на "възможно най-ниска " цена .
    Показателно е друго - този съюз на практика показва безсмислието на НАТО - щом членовете му сключват вътрешни съюзи срещу други членове . Не случайно Макрон каза че НАТО е в мозъчна смърт .
  • 39 Велика Пуйка

    3 1 Отговор
    Гърция е изпратила на дъното на морето голямата турска глупост, "Синя родина", но и турско-либийския меморандум, тъй като турският флот ще може да пристани, оборудва и поправи щетите си с ...частична... безопасност, само в Истанбул и Черноморските пристанища.
  • 40 Пуйколандия

    1 1 Отговор
    Пуйчовците Ще искат да си оправят инфлацията като завземат френско гръцките петролни кладенци
  • 41 кучето

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "бай Даньо":

    Голямата армия в Германия 400 танка и 4 подводници Полша 1000 танка и 5 подводници
Новини по държави: