Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 18:13 2 302 8

ЕК призова да се забрани технологията за лицево разпознаване

  • забрана-
  • законопроект-
  • лицево разпознаване-
  • технология-
  • полиция

Предложението на Европейската комисия за законопроекта ограничава използването на дистанционна биометрична идентификация, като технология за разпознаване на лица на обществени места

ЕК призова да се забрани технологията за лицево разпознаване - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент призова за забрана на технологията за разпознаване на лица на обществени места от полицията, както и на прогнозната полиция - противоречива практика, която включва използването на инструменти за изкуствен интелект с надеждата да бъдат профилирани потенциалните престъпници, преди дори да бъде извършено престъпление, пише Politico, предаде Bloomberg.

Резолюцията беше приета с мнозинство в парламента. Евродепутатите поискаха също забрана за частни бази данни за разпознаване на лица, като тези, използвани от противоречивата компания Clearview AI. Парламентът подкрепя опита на Европейската комисия да забрани използването на изкуствен интелект в системите за социален рейтинг, подобни на тези в Китай, които оценяват надеждността на гражданите въз основа на тяхното поведение.

„Това е добра новина за всички европейски граждани“, казва авторът на резолюцията Петър Витанов.

Резолюцията изпраща силен сигнал относно вероятността парламентът да гласува в предстоящите преговори Закона за изкуствения интелект. Предложението на Европейската комисия за законопроекта ограничава използването на дистанционна биометрична идентификация - включително технология за разпознаване на лица на обществени места, освен ако не се бори със „сериозни“ престъпления, като отвличания и тероризъм.

Водещият преговарящ по Закона за изкуствения интелект, Брандо Бенифей (S&D) и почти всички негови съпреговарящи от други политически групи в Парламента призоваха за пълна забрана за разпознаването на лица. Това е в ярък контраст с политиките, прилагани в някои държави-членки на ЕС, които имат желание да използват тези технологии, за да засилят своите системи за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    11 1 Отговор
    Еврогейовете оправиха фактическите престъпници, та се заеха с потенциалните.

    Коментиран от #8

  • 2 Файв Джи

    8 3 Отговор
    Е да нали въведоха ваксините за проследяване да не пресоляват манджата едно по едно!
  • 3 психо

    9 0 Отговор
    освен джендърите трябва и престъпниците да са спокойни
  • 4 Скъпо

    8 3 Отговор
    Естествено, след чипирането тази технология е излишна, а и не дава 100% точен резултат.

    Коментиран от #6

  • 5 Страхотна новина за Пеевски

    9 0 Отговор
    Няма нужда да си прави козметична операция на лицето. Може да си смени личността и така значи
  • 6 А вас къде ви тъпират

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Скъпо":

    така успешно?
  • 7 Госあ

    6 2 Отговор
    Поредната евротъпотия. Е що бе ? Що да се забранява ? Да могат престъпниците да си шарят на воля
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: