13 Октомври, 2021 23:00 3 081 16

НЦЦ за Креди Сюис, Брендо и милионите на българската наркомафия

  • брендо-
  • щвейцария-
  • мафия

Креди Сюис и бившата служителка на банката от България днес са изправени на подсъдимата скамейка

НЦЦ за Креди Сюис, Брендо и милионите на българската наркомафия - 1
Снимка: DW

Прала ли е известната банка Креди Сюис милионите на Евелин Банев (Брендо) и българската наркомафия? "Нойе Цюрхер Цайтунг" припомня криминалната кариера на българския наркобос, оставил след себе си дълга кървава следа.

На 31 май 2005 година двама българи влизат в централата на швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) в Цюрих. Евелин Банев и Константин Дишлиев се познават, а и не са за първи път на това място. Както винаги ги приема Магдалена Т. (името ѝ е променено) в офиса си на първия етаж на банковата централа.

Магдалена е също от България. Навремето се е състезавала за страната на Олимпийски игри. След края на спортната си кариера тя успява да се прехвърли в банковото дело, пише швейцарското издание и разказва за последвалото показно убийство на Дишлиев в София, което остава неразкрито и до ден днешен.

Пране на пари в гигантски размери

Според „Нойе Цюрхер Цайтунг“, мнозина вярват, че именно Брендо стои зад това престъпление, защото между него и Дишлиев се стигнало до разрив. Говори се, че са били в Швейцария, за да си поделят незаконно придобитата печалба, но така и не успели да се споразумеят.

Креди Сюис и бившата служителка на банката от България днес са изправени на подсъдимата скамейка. Швейцарската прокуратура ги обвинява в пране на пари в размер на 140 милиона швейцарски франка. Наказателно производство срещу бившата служителка на банката, впрочем, се води от близо 14 години.

Голяма банка като Креди Сюис със сигурност може да понесе глоба от максимум 5 милиона франка, но щетите за репутацията ѝ, ако се докаже, че е прала парите на българската мафия, са нещо, което тя на всяка цена ще иска да предотврати, пише още НЦЦ.

Брендо - глава на престъпна мрежа с пипала по целия свят

Изданието припомня основни моменти от криминалната кариера на Брендо – фактът, че бившият борец оглавява разклонена по целия свят престъпна мрежа за наркотрафик, и че години наред той е действал от Италия.

Знае се например за прехвърлянето на десетки тонове кокаин от Южна и Централна Америка към Европа. В Швейцария мрежата също е имала свои хора. През 2017-та година швейцарски спортист бе осъден за пране на пари, след като в автомобила му бяха намерени банкноти на стойност около 4 милиона франка.

Съдбата на други куриери на пари и наркотици е още по-трагична. „Брендо оставя след себе си дълга кървава следа“, пише НЦЦ и пояснява: „През 2014 година потенциален купувач на голямо количество кокаин в Румъния бе отровен, след като се оказа, че е полицай под прикритие.

Две години след смъртта на Дишлиев пък, неговата майка бе готова да даде показания срещу Брендо. Но в нощта преди полицейския разпит тя бе застреляна в апартамента си. И това убийство остана неразкрито“, коментира швейцарското издание.

Малко преди да бъде повдигнато обвинение срещу Брендо през декември миналата година Федералната прокуратура на Швейцария обяви, че той не може да бъде открит.

Как Брендо се оказа украински гражданин

Но междувременно Евелин Банев бе открит: в началото на септември той беше задържан в Украйна, след като заповеди за неговия арест бяха издадени в Италия, България и Румъния. Във всички тези страни бившият наркобарон е осъден на общо над 36 години лишаване от свобода за трафик на наркотици и членство в престъпна организация.

Но само няколко седмици след ареста му, Банев бе пуснат на свобода. Украински съд нареди той да бъде освободен от ареста за екстрадиция – оказа се, че Евелин Банев изненадващо е успял да покаже украински паспорт, а граждани на Украйна не се екстрадират в трети страни.

Пред съда през февруари обаче би трябвало да застане съобвиняемият Живко Н., наследник на убития Дишлиев и “главен финансов директор” на българската наркомафия. Дали Живко Н. ще успее стигне до Белинцона, все още не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    5 10 Отговор
    А ще гласувам за Валери Симеонов, защото ще изрине всичките “сакати деца”, пенсионери и неработоспособни. Се 1 сме си Афганистан.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 железаров

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Забрави да добавиш брат...неграмотните зюмбюли.
  • 4 дядо бг

    13 0 Отговор
    ами другите на езеротооооооооо с милиарди бг пари????? Всичко да се върне в България !!!!!!!!!!!!!
  • 5 Перо

    21 0 Отговор
    Ако Брендо беше търсен от САЩ, Зеленски щеше да се скъса да го търси и да го достави под личен ескорт във Вашингтон. Иначе,Вартоломеева нощ: санкции,запори и арести до побъркване! Щяха да забравят и за конституция и за закон. ЕС не трябва да подкрепят Украйна, особено за руския газ, след като имат националистическо и антиевропейско законодателство!

    Коментиран от #13

  • 6 Росен

    19 2 Отговор
    Брендо работи за Тиквата и поради тази причина в България е недосегаем.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 германеца

    4 9 Отговор
    споко бу гари заложено ви е да сте роби да изнасяте пи ко ча на немските пенсионери и до там.
  • 9 Швейцарците са се набълбукали с хартии

    7 2 Отговор
    За тапети и сега се чудят кой ще лепи тапетите с туткал Имате ли Банкноти и билети от всех стран соидиняйте на стене с помощта туткалчев
  • 10 Петров

    5 1 Отговор
    Айде стига с тия палячовщини и жалки циркове. Кой е тоя велик журналист дето написа тази велика статия ? Хах .
    А и явно си вярва на измишльотините.
    Някой много се е филмирал .
  • 11 дядо бг

    5 0 Отговор
    ами другите на езеротооооооооо с милиарди бг пари????? Всичко да се върне в България !!!!!!!!!!!!!
  • 12 Филип Георгиев

    2 0 Отговор
    CИЧКУ ШA CA УПPABИ. НИЙ РАЗЧИТАМИ НА KACКЕTA И ЦAЦAPOBИЩЕТО. ДA ЖИBEЙ БAЙ ГAHЮ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сирене

    0 0 Отговор
    тоест бюрото за защита на свиделите към прокуратурата работи ефективно?
  • 16 Креди Сюис

    1 0 Отговор
    Няма такава банка Креди Сюис - името е на френски и е Креди Суи.