Last news in Fakti

1 Септември, 2011 12:22 1 392 0

Разцепление в семейство "Кадафи"

  • либия-
  • кадафи-
  • сейф-
  • саади
Разцепление в семейство "Кадафи" - 1
Саади Кадафи бил готов да се предаде. Снимка: БГНЕС

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам обеща да продължи съпротивата срещу силите, които пропъдиха неговия баща от Триполи, докато неговият брат Саади предложи преговори и спиране на кръвопролитията.

Сейф ал Ислам призова либийците да водят свещена война – джихад, до последно срещу Преходния национален съвет и НАТО, предаде Ройтерс. В изявление, излъчено по сирийски сателитен канал, Сейф ал Ислам посочи, че се намира в предградие на либийската столица и призова „силите на опозицията да бъдат пропъдени от Зеления площад в Триполи”.

„Уверяваме народа, че ние сме тук, в готовност и добра форма. Съпротивата продължава и победата е близо”, подчерта той и допълни, че 20 хиляди въоръжени младежи ще защитават родния град на неговия баща Сирт от силите на Преходния национален съвет.

"Всеки либиец е Муамар Кадафи, всеки либиец е Сейф ал-Ислам. Там, където се изправите пред врага, бийте се с него", добавя той в призива си.

"Той живее в един сън", коментира заместник председателят на Преходния национален съвет Абдел Хафиз Гога.

Изявлението на Сейф ал Ислам е в контраст с това на друг син на Кадафи – Саади, който по-рано съобщи, че се е свързал с командира на Преходния национален съвет в Триполи от името на неговия баща с цел да бъдат започнати преговори.

В интервю снощи по телевизионния канал "Ал Арабия" той каза, че е готов да се предаде, за да "предотврати проливането на кръв" в Либия ".

"Ние нямаме никакъв проблем те да дойдат на власт - бунтовниците са наши братя", заяви той. "Ако моето предаване ще спре проливането на кръв, то аз съм готов да се предам още тази вечер", каза Саади Кадафи.

По-рано въстаническият командир Абдел Хаким Белхадж заяви, че Саади Кадафи е готов "да се присъедини към революцията". "Той малко се колебае, ако иска да се предаде, ние ще му осигурим сигурност, /ако Бог иска/. "Ако има споразумение, няма да има проблем", каза вечерта зам. председателят на Военния съвет Мехди Харади.

"Признаваме, че те (ПНС) са законен представител, но ние сме правителството и

законна страна в преговори", казал Саади, цитира го и БТА.

В електронно писмо до Си Ен Ен, Саади Кадафи обаче опроверга твърдението, че е готов да "се присъедини към революцията".

Министърът на външните работи в правителството на Муамар Кадафи, Абдел Ати ал Обейди, е бил заловен от бунтовници снощи във фермата му в западното предградие на Триполи Жанзур, съобщи Ройтерс, като се позова на свой кореспондент, станал очевидец на задържането.

Ал Обейди бил задържан под стража.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА