Last news in Fakti

1 Септември, 2011 16:59 1 597 0

С анимационни филмчета опозицията клати Башар Асад

  • башар асад

 Изправеният пред вътрешни размирици сирийски президент Башар Асад се обажда на своя съюзник - иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Двамата провеждат бърз разговор, след което иранците подготвят специална ракета, която Асад да използва срещу протестиращите.

В стремежа си да свалят от власт Асад сирийските активисти пускат в действие ново оръжие: осмиването. Това става под формата на поредица от нови анимационни филмчета под името “Уикишам“, някои от които могат да се видят в ЮТюб.

“Осмиването на сирийския президент Башар ал Асад и неговия режим е нов начин да популяризираме нашата революция“, каза за ДПА сирийският активист Рами Накле, който живее в Ливан.

“Уикишам“ (на арабски Шам означава Дамаск) се състои главно от сатирични пародии на Асад, брат му Махер, който ръководи елитните военни части на режима, и братовчед му Рами Маклуф, който е известен сирийски бизнес магнат.

Целта на анимационните филмчета е да подтикнат повече сирийци да се присъединят към борбата за промяна с надеждата да се сложи край на режима. По данни на правозащитници от средата на март при потушаването на продемократичното протестно движение са загинали над 2000 души.

“Революционери по целия свят прибягват към анимационни филмчета, защото те представят в сбита форма една цялостна тема, която в реалността може да бъде сложна, а също за да увеличават своите поддръжници, както и за да насърчават присъединяването на хора към техните редици“, каза за ДПА ливанският психолог Хала Раад. Персонажите са цифрово анимирани и говорят на разговорен арабски. Няма субтитри на други езици. Филмчетата не щадят главните поддръжници на Сирия като Ахмадинеджад и върховния водач на иранската революция аятолах Али Хаменей. Те също така се опитват да опишат това, което протестиращите казват, че се случва зад кулисите.

Откакто започна сирийското въстание, активистите обвиняват Иран и съюзника му в Ливан Хизбула, че помагат на сирийските сили за сигурност при потушаването на протестите.

“Идеите отразяват действителните факти и отношението на режима към хората, които призовават за своята свобода и права“, каза Накле. “Ние преценихме, че това е най-добрият начин да покажем на хората в арабския свят как този режим се отнася към местните и политическите въпроси“, добави той.

В друг епизод Асад се появява дегизиран и пита един мъдрец за значението на лозунга на сирийската революция “Сирийският народ никога няма да приеме потисничество“.

“Синко, царете и президентите би трябвало да знаят, че независимо какво вършат, ако техният народ е недоволен от управлението им, един ден те ще си платят и нищо - дори Бог - няма да ги опази“, казва мъдрецът на Асад.

Повечето епизоди се разиграват в Народния дворец - президентската резиденция, където живее истинският Асад. В епизодите президентът обикновено изглежда разтревожен и най-вече приема военни съвети от брат си Махер, който винаги носи военна униформа.

Махер ал Асад, който командва Четвърта бригада, е обвиняван за по-голямата част от насилието и убийствата при потушаването на продемократичните протести. Персонажите използват диалект с тежък акцент, за да се напомни, че семейство Асад, което управлява Сирия от 41 години, произхожда от алауитските планини, гледащи към Средиземно море. Това подчертава, че шиитското алауитско малцинство управлява мнозинство, съставено от мюсюлмани сунити.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА