2 Септември, 2011 12:23 1 012 0

Парижани в потрес: Експулсират роми с трамваи

  • роми-
  • париж

В мотрисите циганите се озовавали заедно с багажа си, колелата си и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници

Парижани в потрес: Експулсират роми с трамваи - 1
A.GELEBART / 20 MINUTES

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският вестник "Монд".
Драмата се разиграла рано сутринта около 6,30 часа в сряда 31 август в незаконен ромски лагер близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж.

Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми да го напуснат.
Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини от 18 юли за разтуряне на лагера, който се намирал на държавен терен. Експулсирането на роми от незаконни селища става по препоръка в циркулярно писмо, издадено на 5 август 2010 г., от вътрешното министерство..

В сряда под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия номер 1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси. Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата си и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.

Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите по линия едно. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. В нея пътували и четирима представители на парижката компания за градски транспорт. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли. На всяка спирка се появявали полицаи, за да следят дали ромите няма да слязат от мотрисата.

Описаният надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации. Френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.

Според някои представители на парижката компания за градски транспорт инцидентът пораждал паралел с влаковите конвои по време на Втората световна война, с които евреите са пращани в нацистки концентрационни лагери.

Силите на реда преминаха нова граница на незаконността. Никъде във френските закони не фигурира текст, който да разрешава транспортирането на хора пряко волята и да им забранява да слязат от превозните средства, когато те поискат, казва Грегоар Кузен, юрист в Европейския център за защита на правата на ромите, цитиран от вестник "Монд".

Той припомня, че полицията, разтурила лагера, не е носела заповед за експулсирането на ромите, която би ги отвела до център за задържане. Така че, полицията е трябвало само да остави хората на улицата, а не да ги откарва в обществените превозни средства и да ги ескортира към място, което те не са избрали сами за крайна дестинация на пътуването си.

Организацията Лекари по света настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени. Семейства звънели в организацията, за да кажат, че са били разделени от децата си, преди да бъдат натоварени на трамвая, заяви Ливия Отал, координатор на програмата за помощ на ромите в организацията.

Според Клаудия Шарл от Групата за информация и подкрепа на имигрантите полицията просто е искала да се увери, че изгонените роми няма да се настанят на съседен терен.
Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам, пише в. „20 минути“.

Товаренето на експулсирани роми в трамваи не е нещо необичайно. Но до този момент полицията се задоволяваше да придружава ромите до спирките и да гледа как те се качват в трамваите. След две спирки те слизаха и се връщаха в района на разтурения им лагер, казват полицейски представители.

Ангажирането на средство на обществения транспорт за полицейска операция обаче е прецедент и именно това поражда полемиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА