2 Септември, 2011 18:53 684 0

15 млрд. долара от авоарите на Кадафи отиват в новата власт

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • авоари

Либийският диктатор призова за партизанска война

15 млрд. долара от авоарите на Кадафи отиват в новата власт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Добра новина споходи изтощените от дългата война в Либия противници на Кадафи. Новата власт получи милиони от замразените авоари на полковника и потвърди ангажимента си да осигури демокрация и добро управление, пише Ройтерс. 15 милиарда долара ще пристигнат в ръцете на бунтовниците, които трябва да представят възстановителни планове в замяна. От Преходния национален съвет, който излезе начело на революцията в Либия, гарантираха, че няма да чакат Кадафи да бъде открит и последните му бастиони – превзети, за да се заемат с „поправяне“ на щетите от 42-годишния му режим и разрушителната 6-месечна гражданска война.

В Бенгази, откъдето тръгна движението за сваляне на режима, приемат решението на Западните сили да размразят активите на полковника като признание, че новата власт е способна да управлява.

Столицата Триполи постепенно се връща към нормалния ритъм на живот – барикади се вдигат, хранителни магазини отварят. Проблемите с водоснабдяването, тока и транспорта продължават, но се окачва от 17-ти септември децата в Либия да тръгнат на училище.

 

Кадафи плаши със спиране на износа на петрол

Междувременно Муамар Кадафи обяви отново, че няма да се предаде и че Триполи вече не е столица на страната, тъй като е попаднала в бунтовнически ръце. „Ще бъде дълга битка. Ще се бием от място на място, от град на град, от планинана до планина, от долина на долина“, заяви полковникът в телевизионно обръщение, призовавайки за партизанска война. „Ако Либия се запали, кой ще е способен да я управлява? Нека изгори“, заяви още Муамар Кадафи и се закани, че ще спре износа на петрол.

Според новата власт Кадафи се крие при племе на около 100 км. на югоизток от Триполи. Други пък са на мнение, че диктаторът може да е в родния си град – Сирт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА