Last news in Fakti

20 Ноември, 2021 13:00 10 896 37

Болтън: Западът допусна грешка с Беларус

  • джон болтън-
  • сащ-
  • беларус-
  • лукашенко

Обърна се твърде голямо влияние на репресиите срещу опозицията там, смята бившият съветник на президента на САЩ по национална сигурност

Болтън: Западът допусна грешка с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС

Западът е допуснал грешка, като е обърнал твърде голямо внимание на репресиите срещу опозицията в Беларус, заяви бившият съветник на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън в интервю пред CNBC. Според Болтън, ако Лукашенко не успее сам да запази контрола над Беларус, той ще поиска помощ от Русия и тогава двете постсъветски държави могат да се обединят завинаги.

„Мисля, че това е тясно свързано с напрежението около Украйна. Трудно е да се каже доколко това се координира от Москва. Но вярвам, че Путин, който дълго време играе много добре с много слаби карти, има амбиции и за двете страни. Смятам, че Беларус се планира да бъде напълно обединена с Русия. В случая с Украйна не мисля, че той има същата цел, по-скоро да отцепи Донбас, както направи преди няколко години с Крим. Мисля, че това е много реалистично. Тази криза не е заради бежанците, тази криза се дължи на желанието да се доминира „сивата зона“ между източната граница на НАТО и западната граница на Русия“, заяви Болтън.

По думите на бившия съветник на Тръмп, целта на Путин е да възстанови доколкото може Съветския съюз.

„Мисля, че когато Путин обяви през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, той даде да се разбере, че иска да я поправи. Предполагам, че това не означава непременно пълно възстановяване на Съветския съюз, въпреки че мисля, че той иска да върне някои части от него. Мисля, че иска да върне Беларус напълно. И той вече е върнал част от Украйна. Той иска да има влияние в останалите независими постсъветски държави, влияние в Централна и Източна Европа. Вярвам, че това е холистичен план, който се изпълнява от известно време“, обясни той.

Според Болтън е било грешка, че Западът е обърнал твърде голямо внимание на потушаването на протестите на опозицията в Беларус, които са тласнали лидера ѝ в обятията на Русия и сега трябва да мисли как да отстрани Лукашенко от властта „и да му намерим добра вила на Ривиерата или нещо подобно“.

„Мисля, че всички направихме грешката, като се съсредоточихме върху потушаването от Лукашенко на опозиционните демонстрации за свободно и представително управление в Беларус. Не казвам, че действията на Лукашенко са били някак оправдани. Опасността е, че докато протестите на опозицията продължават, ако Лукашенко не е в състояние да управлява самостоятелно Беларус по авторитарен начин, неговият резервен план е да извика руснаците за помощ. И веднага щом това се случи, беларуският народ може завинаги да загуби шансовете си за свободно управление.

Така че, мисля, че нашата стратегия трябва да бъде как да отстраним Лукашенко от властта и да му намерим добра вила на Ривиерата или нещо подобно. Трябва да обмислим този вариант, защото ако той покани руснаците, не мисля, че ще си тръгнат“, заключи Джон Болтън.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болтон

    105 4 Отговор
    Има развинтени болтове и гайки в главата 😜
  • 2 сбруя

    73 2 Отговор
    Болт и гайка на Ривиерата.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    120 1 Отговор
    Да не си мислите , че това е опит за намеса във вътрешните работи на друга страна 😉😉😉😉

    Коментиран от #17

  • 4 КОТарАК

    115 3 Отговор
    западът винаги е допускал грешки навсякъде-кво стана с Англия окупирала половината свят като империя?-скоро самите англичани ще станат малцинство в собствената си държава и щат-нещат ще се хванат за волана на камионите ,да хранят пришълците
  • 5 Луноход

    86 1 Отговор
    Тоя бившия, дето некролога му стърчи от джоба защо си мисли че, може да купи Лукашенко? Вила е малко, той си има държава. Така че, минимум някой щат и то от по-големите. На пример Тексас или Калифорния.
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    69 2 Отговор
    А Тъпото от Банкя ще го пратите в Барселона,
    той и без това си има вила там...

    Коментиран от #13, #28, #34

  • 7 наблюдател

    100 0 Отговор
    само кьорав няма да види в това изказване "високите" "принципи" на нашите краварски "братя".
    правдата има значение единствено когато е полезна за постигането на целите. иначе - да го д.у.ха и правдата, и тия, които вярват в нея.
    толкоз.
  • 8 Виж Ти

    67 1 Отговор
    Съединените американски щати могат да разположат своите ядрени оръжия на територията на държавите от Източна Европа под техен контрол. Това ще се случи, ако Германия откаже да разположи стратегически бойни глави на своя територия. Това изявление направи генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг.

    Коментиран от #9

  • 9 Дядо Петко

    64 0 Отговор

    До коментар #8 от "Виж Ти":

    Дааа, държавите от източна Европа, които са под техен контрол. Някой да мисли друго?

    Коментиран от #29

  • 10 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    50 2 Отговор
    Дракона се самоизяжда/политиците рептилоидни същества, хали, змейове, лами и други подобни/.Загрижени за лична изгода и доминация някой от тези политици мисли ли за хората ?Например бежанците защо са там какво става в държавите им?Другите хора които също едва свързват двата края,транс джендър ??Само се наслагва злоба и омраза

    Коментиран от #20

  • 11 болта с

    38 0 Отговор
    балтона,с мустаци ,ама няма топки!Лаф да става завалията....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 по точно

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    в кауша...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дядо Петко

    65 0 Отговор
    "Тaкa чe, миcля, чe нaшaтa cтрaтeгия трябвa дa бъдe кaк дa oтcтрaним Лукaшeнкo oт влacттa и дa му нaмeрим дoбрa вилa нa Ривиeрaтa или нeщo пoдoбнo." - Ама ние не се месим въобще във вътрешните работи на други държави. Ама ХИЧ не се месим , защото сме демократи.
  • 16 Тра ла ла

    52 0 Отговор
    Тоя оправи щатите, та Беларус й дошъл реда, така и с целия свят.
  • 17 Разведчик

    46 2 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Мда така правят навсякъде. Това Сие чиста корупция и подкуп . Двата милиарда за самолети със сигурност са осигурили на Бат Тиквун къща в LA. И за другите също важи

    Коментиран от #30

  • 18 Kcaniba

    38 0 Отговор
    Т.е еврюхата болтон подтвърждава най големите страхове на либерастите - обединение на трите братски народа - малоруския руския и белоруския!!!
  • 19 КИРЕ

    44 1 Отговор
    Украйна сега е напълно самостоятелна и "цъфти". Ние също.
  • 20 ХИЛЪРИ

    48 2 Отговор

    До коментар #10 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    : Така че, мисля, че нашата стратегия трябва да бъде как да отстраним Лукашенко от властта ТОВА ВЕЧЕ ГО ОПИТАХТЕ И СЕ ОПИТАХТЕ ДА УБИЕТЕ ЛУКАШЕНКО, ДАЖЕ ХВАНАХА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ. ПРЕСЯКОХА ВИ КАНАЛИТЕ ОТ ПОЛША ЗА ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЕ КЪМ БЕЛАРУС ЗА КЪРВАВИ ВЪЛНЕНИЯ КАТО НА МАЙДАНА. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ. КЪРВАВА БАНЯ НА НАРОДА И КОЛОНИЗИРАНЕ НА БЕЛАУС И РАЗГРАБВАНЕ НА НЕЙНИТЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ, СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА И ТОТАЛНО УНИЩОЖАВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И . ТОВА ВЕЧЕ ГО ЗНАЕМ. ТОВА ИСКАТЕ ВИЕ ЯНКИТЕ!!!!!!
  • 21 Хисторик

    38 4 Отговор
    Руската Федерация е дом на всички руснаци и техните земи. СССР не се е разпадал защото СССР е Русия просто след 1990г Русия се отърва от не нужните придатъци!
  • 22 Максим

    32 0 Отговор
    Вече и явно си признават как искат да свалят Лукашенко от власт. Но поне признават умението на Путин да играе силно със слаби карти.

    Коментиран от #31

  • 23 не може да бъде

    29 0 Отговор
    Видяхте ли как стават тия работи!Ето човекът ви го казва в прав текст-сваляш някого от власт -вила на Ривиерата и той е доволен!За по-незначителните може вила в Барселона!
  • 24 Вътю Т.Панчев

    22 1 Отговор
    А бе , бай Джон , вижте та са оправяйте с вашите 60 милиона лентяи и разни блм , лгбт и прочие че ще ви изплюскат на закуска
  • 25 держи верьовку

    12 0 Отговор
    Това е самата истина казана от устата на американски висшестоящ . Четете и анализирайте добре , защото рядко се случва. Сред като Запада се провали в опитите да отцепи и Беларус , и притисна до стената Лукашенко , съответно Лукашенко до толкова втвърди своята позиция срещу тях , даже им отвърна грубо с ритник по кокалчетата . Такава ответна реакция беше направо шокираща , щото господарите на света не са свикнали така да им се отвръща . Следващият ход който се намеква , след като не става със сила , следва да се мине на вариант подкуп . Тоест търсят се хора в Беларус тези, които ще станат новите олигарси , това послание е отправено точно и конкретно към тях , ще им бъде дадени много пари ,и правото да управляват сектори в банките и икономиката , съответно да съборят Лукашенко . На Лукашенко се намеква , да се даде без бой , и ако го направи ще му бъде осигурена красива вила и спокойни старини до вилата на Горбачов казано символично .
  • 26 Желяз каменноff

    9 0 Отговор
    Беларус трябва да се обедини с Русия и става страшно за НАТО САЩ и навсякаде
  • 27 И този не си

    6 1 Отговор
    пие хапчетата. Какво друго може да се очаква от член на котилото на оранжевия мошеник!? Само простотии, като при тулупа...
  • 28 Един

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    По повод и без повод се споменава Борисов? Какво ще нещо има него статията за Беларус?? Взел ви е страха тия човек и за това лягате и ставате с неговото име!!! Нещастни страхливци!
  • 29 Един

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Петко":

    Дядо Петко, сега като дойдат новите управляващи и като преизберат оня зелен чорап ,България ще бъде една от първите страни, които ще започнат отново да формират Съветския съюз. Ще излезем от НАТО и ЕС и с другаря Путин ще строим "един живот, желан и нужен и то какъв живот"/ цитирам поета/

    Коментиран от #35, #36

  • 30 контра

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Разведчик":

    Къщата е имение в Ориндж Каунти. Псевдодокторицата живурка там с щерката, зетя и унуците.
  • 31 vinety$

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Максим":

    Циткон, Ярс, Посейдон, Авангард, Х 101, Сармата, Воевода, Искандер и поне още пет в ръкава. Много слаби карти нема що. Дано Вова да не му писне и да ги свали, че Джон ще светне в протонена лила и ще огрява 500 години...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Асен

    5 0 Отговор
    МНОГО. НАГЛИ СЪЗДСНИЯ!! При това всичките. Открито си коментират как доминират над света играели си със съдбата и живота на хората. Яд ме е че живеем в такъв мръсен свят ---доминиран от наркомания, разврат, воини и доминация .
  • 34 Чарли

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Тъпчо, това че за всичко ти е виновен Борисов издава, че си пълен дебил.
  • 35 Сульо

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Един":

    А дано ама надали...ЩЕ продължим да лижем американски задници и да се занимаваме с европейски либерални лиготии...Докато не дойде генерал със здрави топки да измете "демокрацията" от нас и всички "демойкрати" да увиснат по стълбовете. Това исканарода в момента. Че много на нанагорно ни дойде "демокрацията"...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    3 0 Отговор
    Що не си гледате вашите проблеми ами сте седнали да оправяте страни от другата страна на земното кълбо.Видяхме ви какви сте демократи само проблеми създавате по Света и крадете от всички страни.Ще дойде и вашето време.