Last news in Fakti

20 Април, 2013 17:34 2 069 0

Джорджо Наполитано преизбран за президент на Италия (обновена)

  • италия-
  • избори-
  • президент-
  • джорджо наполитано-
  • криза
Джорджо Наполитано преизбран за президент на Италия (обновена) - 1
Джорджо Наполитано може да е новият стар президент на Италия

Джорджо Наполитано бе преизбран за президент на Италия за втори мандат, току-що съобщи агенция АНСА. Депутатите аплодираха излъчването на държавен глава, което се получи чак при шестото гласуване в парламента. До днес Наполитано категорично отказваше да се състезава за втори мандат заради напредналата си възраст. 

Единствено представителите на Движение "Пет звезди" не се присъединиха към овациите на ктрака и останаха седнали на банките, а след това организираха освиркване пред сградата. Останалите политически сили, които най-сетне се обединиха около кандидатурата на досегашния държавен глава, пък ги "наградиха" със скандзирания "Смешници!" и "Палячовци!".

По молба на основните партии в страната по-рано днес италианският президент Джорджо Наполитано се съгласи да се кандидатира за поста за още един мандат, за да помогне за разрешаването на задълбочаващата се политическа криза, съобщи Би Би Си. „Смятам, че е необходимо да остана на разположение“, заяви 87-годишният Наполитано, чиито мандат изтича на 15 май.

В досегашните си пет опита парламентът не успя да излъчи нов президент. Бившият шеф на Сената Франко Марини не можа да събере две трети от гласовете, а кандидатурата на екс премиера Романо Проди не получи дори обикновено мнозинство от 1 глас, каквото по закон се изисква за избор от четвъртия вот нататък. Проди не се оказа консенсусна фигура и взе само 109 от необходимите му 504 гласа. Този провал пък накара лидера на лявоцентристката коалиция Пиер Луиджи Берсани, който издигна кандидатурата на Проди чрез своята Демократическа партия, да заяви, че ще подаде оставка веднага след избирането на нов президент.

„Не мога да изоставя своята отговорност към нацията в такъв сериозен момент“, заяви днес Наполитано. Политическата безизходица в страната след парламентарните избори през февруари се усложнява от опасенията за стабилността на Италия, чиято икономика – третата най-голяма в еврозоната, е затънала в рецесия. В такава ситуация Наполитано прие да се кандидатира за още 7 години, за да помогне за преодоляване на кризата.

Партийните лидери призоваха парламента да покаже единство за преизбирането на Наполитано, който се нуждае от 504 от 1007 гласа, за да бъде утвърден за втори президентски мандат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: