Last news in Fakti

23 Април, 2013 18:02 5 133 0

Откриха гроба на Ромео и Жулиета в Румъния

  • румъния-
  • ромео-
  • жулиета-
  • клуж

 

Два рода равно знатни от Верона,

чиято красота е тук пред вас,

отново нарушавайки закона,

проливат ближна кръв със вражи бяс.

Двамина млади през стени от злоба

обикват се под гибелна звезда

и таз любов, отвела ги до гроба,

погребва с тях и кръвната вражда.

Така Уилям Шекспир започва своята творба за страстната любов на двама влюбени от Верона. Румънски археолози при разкопки на манастир в Клуж откриха гроб, в който са погребани младеж и девойка. Странното е, че двойката е със сплетени ръце във вечността.

Археолозите веднага нарекоха откритието си Ромео и Жулиета. Според тях те са живеели между 1450 и 1550 г. По традиция от онези времена те са погребани близо до манастира. Нетипичното е, че те са положени в един гроб, здраво държейки се за ръце, обърнати с лице един към друг .

Ръководителят на археологическия екип Адриан Русу потвърди, че положението на двойката е нетипично за този период от Средните векове. Археолозите изчисляват възрастта на двамата влюбени около 30 години.

Мисля, че става дума за любовна история от рода на Ромео и Жулиета. Гръдната кост на мъжа е счупена от удар с тъп предмет. Жената сигурно е починала от инфаркт при научаването на трагичната новина за своя любим, предполага Адриан Русу. Според него не може да се говори, че жената се е самоубила, защото това е смятано за тежък грях от църквата през Средновековието.

Двойката е починала около 50-150 г. преди великият Шекспир да опише изпепеляващата страст на Ромео и Жулиета.

Разкопките в манастира в Клуж са част от програмата на местната власт за неговото възстановяване.

Откритието на румънските археолози отново потвърждава тезата, че истории за изпепеляващи любови са добре познати в Европа по време на Средновековието. Творбата на Шекспир е публикувана през 1597 г.

 

''И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета''.

Уилям Шекспир


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: