Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 15:00 2 800 22

Байдън деблокира 7 млрд. EUR средства на афганистанската централна банка

  • джо байдън-
  • афганистан-
  • средства

Те ще отидат за хуманитарна помощ на афганистанския народ

Байдън деблокира 7 млрд. EUR средства на афганистанската централна банка - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за деблокирането на средства на афганистанската централна банка на стойност 7 милиарда евро, за да отидат за хуманитарно подпомагане на афганистанския народ и обезщетяване на семействата на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Ройтерс.

С подписания от държавния глава на САЩ указ се обявява национална извънредна ситуация, като целта е, от една страна, да се противодейства на заплахата от задълбочаващия се икономически крах на Афганистан, а от друга да се помогне на семействата на жертвите на атаките.

Този ход дойде само часове преди американското правосъдно министерство да представи план пред федерален съдия какво да се прави със замразените сметки. Това стана след настойчиви призиви от членове на Конгреса на САЩ и ООН средствата да бъдат използвани за справяне с тежката икономическа криза в Афганистан, която се задълбочи, след като талибаните взеха властта през август миналата година.

Високопоставени американски правителствени представители заявиха, че ще работят за осигуряване в полза на афганистанския народ на достъп до активи на стойност 3,5 млрд. долара. Сумата е натрупана най-вече от предоставяните на Афганистан помощи през последните две десетилетия.

Те добавиха, че в следващите месеци Вашингтон ще учреди фонд, който в случая ще се явява като трета страна и ще управлява средствата. Подробностите около него обаче все още се уточняват, като например как да бъде структуриран той и как точно да бъдат използвани парите в него.

Планът, който се състои от множество стъпки, предвижда половината средства да останат в САЩ във връзка с все още продължаващите съдебни спорове за обезщетяване на близките на жертвите от атентатите през 2001 г., посочиха правителствените представители, цитирани от БТА.

Вашингтон замрази афганистанските авоари в САЩ, след като талибаните взеха властта, но впоследствие беше подложен на засилен натиск да намери начин да деблокира средствата, без да признава талибаните, които от своя страна твърдят, че парите са техни. Някои от семействата на жертвите на атентатите от 11 септември обаче заведоха съдебни искове за удовлетворяване на вече присъдени по съдебен път обезщетения, свързани с атаките, при които загинаха близо 3000 души.

Афганистан разполага и с други резерви в размер на 2 млрд. долара, държани в страни като Великобритания, Германия, Швейцария и Обединените арабски емирства. По-голямата част тези авоари също са замразени. Официалните представители на САЩ заявиха, че са били във връзка със съюзниците за намеренията си, но Вашингтон първи предлага подобен план за деблокиране на средства за подпомагане на афганистанския народ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Взе

    30 1 Отговор
    да дава назад !

    Коментиран от #21

  • 2 Талибаните

    37 2 Отговор
    Бий стареца за да те уважава !Гледай Путин как се прави!
  • 3 дали ще си

    54 1 Отговор
    купят храна и лекарства с нея пари ? И кви сте вие да блокирате чужди пари ?
  • 4 Скоро в кабул

    17 1 Отговор
    Концерт на мадона и ресторанти за бързо хранене с кънтри музика и кръг ОТ състезанието НАС КАР☝в кандахар финал на националната хокейна лига🙌
  • 5 ИСТИНАТА

    36 1 Отговор
    Ще отидат, в сметките на главорезите, които ги оставиха да се изтеглят, без проблеми от Афганистан!?!
  • 6 ЯЗЪК

    30 3 Отговор
    Можеше с афганистанските пари да ни плати ли неустойка за забавените хартиени самолети от 70-те! А сега бокича ще ни черпи една студена вода, доставена от хероин-мусаката!
  • 7 456

    42 0 Отговор
    Как ФАЩ краде от Авганистан. 3.5 милиарда долара си ги прибират, а не се знае калко от другите 3,5 ще отидат за Авганистан.
  • 8 /////

    37 0 Отговор
    Деменцията си плаща такса спокойствие с крадени пари.
  • 9 Иван

    37 0 Отговор
    "в следващите месеци Вашингтон ще учреди фонд, който в случая ще се явява като трета страна " т.е две от от Страните са уса..а трета Афганите... Бравос! Евала. Крадахте..крадахте и сега вие ще казвате кой и кога в Авганистан какво ще прави
  • 10 иди ми дойди ми

    23 0 Отговор
    Ще има една врътка на тия пари. От американския в талибанския джоб,а оттам в "Ислямска държава",после пак в американския джоб заради "атаките на 11-ти септември".
  • 11 Zoro

    37 0 Отговор
    Не си спомням някога да е доказвано, че Афганистанското правителство стои зад атентатите от 11 Септември, та да се конфискуват пари на Афганистанската централна банка?!? Без доказателства и решение на международен съд, това си е чиста кражба, обричаща на глад и мизерия милиони хора...
  • 12 Хей

    14 0 Отговор
    Сигурно талибаните са му обещали нов полет като 2001г и той взе да ги чува.Викайте още по- силно и другите пари да ви даде.Блокирал ги.Да не е Господ.Талибаните ще ти покажат истинския път.
  • 13 Евроатлантик

    34 0 Отговор
    Май не четете с разбиране. Нищо няма да връща като пари. Ще си удържи на Афганистан за атентаните на 9/11 дето му ги спретнаха саудитците - 15 от 19-те самоубийци бяха от Саудитска Арабия. А дето ги окупира за 20 години там те няма да му удържат.
    С останалите пари щял да купува хуманитарна помощ за Афганистан - разбирай едни чужди пари ще ги дадем на едни наши фирми, дето ще отчетат, че са дали нещо. А дали са дали, на кой и кога - куче влачи, диря няма. Рядко нагли са краварите.
  • 14 Ако едната

    23 0 Отговор
    половина (3,5 милиарда) отива директно в ФАЩ - обещетения, то втората половина ......

    Конгреса е предложил да се отпусне хуманитарна помощ на Афганистан. Условието е - само американски стоки и само американски транспортни фирми.
    Т.е. и втората половина на 100% в американската индустрия и държава. Колко "демократично".
    Да си кажат - не ги крадем, ама трябва да си избием загубите за оръжията дето оставихме и да спечелиме още от една от най бедните държави.
    И да не збравяме - моджахедините, талибаните, ал кайда са си техни рожби.
  • 15 TINA

    19 0 Отговор
    ПАРИТЕ НА ЛИБИЯ И НА ИРАК ИЗЧЕЗНАХА УЖ ФАЛИРА БАНКАТА КЪДЕТО СА БИЛИ. СЕГА И НА АФАГИСТАН ЩЕ ИЧЕЗНАТ
  • 16 Джепчия

    12 0 Отговор
    По големи са от мене. Евала
  • 17 Европеец

    17 1 Отговор
    "активи на стойност 3,5 млрд. долара. Сумата е натрупана най-вече от предоставяните на Афганистан помощи"

    Голямо крадене е паднало - "помощите" за Афганистан са се озовали в американски банки - не трябва ли да подпомагат афганистанците.

    "деблокирането на средства на афганистанската централна банка на стойност 7 милиарда евро" - парите на афганистанската централна банка пак са се озовали в краварника и сега ужким щели да ги "деблокират" ама пък краварите щели да ги управляват - разбирай да ги откраднат.

    Ето за това са богати краварите - крадат и ограбват целия свят - мутрите и те са богати.
  • 18 Аватар

    8 0 Отговор
    Парите нали са на Авганистанската централна банка,как тогава се явяват помощ?
  • 19 Тоя почна да му идва

    4 0 Отговор
    Акъла на стари години! Не може само да ограбваш чужди държави
  • 20 Да се чете..

    3 0 Отговор
    Куку Бай Дън си мисли, че така ще си напазарува джихадисти за ООкрайна! Най-много пак некое самолетче или куфарна атомка по Пентагона...
  • 21 Виталия

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Взе":

    Мръсникът прави мръсотии ! Тия средства са на афганистанския народ-муджахидините преобладават, талибаните са прикари-създадени в Пакистан м.05.1994. И сега управляват. Иска да удари Русия в гръб тоя долен мошеник Байдън.
  • 22 глог

    1 0 Отговор
    ""Вашингтон замрази афганистанските авоари в САЩ, след като талибаните взеха властта, но впоследствие беше подложен на засилен натиск да намери начин да деблокира средствата, без да признава талибаните, които от своя страна твърдят, че парите са техни.""
    Ако не са на афганистан (дори да са подарявани на правителството му), то чии са и защо се наричат афганистански? Схемата даваме парична помощ на афганистан, за да обезщети нашите жертви, звучи двойно "хуманно" (т.е.лицемерно)?😒