Last news in Fakti

7 Май, 2013 11:19 1 718 0

Северна Корея прибра ракетите, отказа се от война със САЩ

  • кндр-
  • южна корея-
  • ракети-
  • сащ-
  • война
Северна Корея прибра ракетите, отказа се от война със САЩ - 1
Ракетните комплекси "Мусудан" бяха демонстрирани на военен парад в Пхенян през 2010 г., но досега не са използавин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея оттегли от стартовата площадка на източното си крайбрежие два ракетни комплекса „Мусудан“, съобщи „Ройтерс“. Според представител на властите в САЩ, те едва ли са пренасочени към друг космодрум, което предполага, че са изведени от състоянието на повишена бойна готовност, обявено през март.

В продължение на няколко седмици имаше сериозни опасения, че КНДР ще изстреля ядрена ракета. Източници от южнокорейското правителство твърдяха, че северните съседи имат намерение да използва също така военна авиация и артилерия.

Снемането на режима на повишена бойна готовност в Северна Корея съвпадна с края на мащабните американско-южнокорейски военни маневри, които Пхенян нарече „репетиция за нахлуване на Север“.

През февруари Пхенян проведе изпитания на ядрено оръжие, а по-рано пусна ракета, която изведе спътник в орбита. Тези действия провокираха негативни реакции от страна на САЩ, Южна Корея и ООН, след което на КНДР бяха наложени нови санкции.

Подвижният ракетен комплекс “Мусудан” с балистична ракета със среден обсег е разработен от Северна Корея и за пръв път бе демонстриран през октомври 2010 г. по време на военен парад, но досега не е изпитван.

Предполагаше се, че КНДР ще осъществи тестов пуск на ракетите около 15 април, когато представителите на чуждестранните дипломатически мисии бяха посъветвани да напуснат страната.

“Ройтерс“ коментира, че ракетите си остават мобилни и не съществува гаранция, че снарядите няма да бъдат изстреляни от друга точка. „Преждевременно е да смятаме изтеглянето им за добра новина“, заяви Даниел Ръсел, представител на Съвета за национална безопасност на САЩ.

Според експерти на Би Би Си обаче фактът на прибирането им говори за нежеланието на КНДР да доведе ескалацията на конфликта на Корейския полуостров до война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: