Last news in Fakti

8 Март, 2022 11:43 2 318 11

Изстрелването на балистични ракети от Северна Корея е осъдено от САЩ и още 10 страни

  • северна корея-
  • балистични ракети-
  • оон-
  • дипломация

Според САЩ изстрелването на нови ракети от Северна Корея подкопава усилията на ООН за намаляване разпространението на ядрени оръжия

Изстрелването на балистични ракети от Северна Корея е осъдено от САЩ и още 10 страни - 1

САЩ и още 10 държави осъдиха Северна Корея и зачестилите тестове на балистични ракети, информира Асошиейтед прес, цитирано от news.bg.

Те призоваха Съвета по сигурността на ООН да отговори на провокациите на Пхенян. Според САЩ изстрелването на нови ракети от Северна Корея подкопава усилията на ООН за намаляване разпространението на ядрени оръжия.

Съветът по сигурността на ООН проведе извънредна среща, след като Северна Корея изстреля единадесетата си балистична ракета от началото на годината. Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфилд заяви, че това е опит Северна Корея да вкара нови оръжия в бойния си арсенал и да накара САЩ да направи отстъпки, докато дипломацията е в застой.

11-те държави - Албания, Австралия, Бразилия, Франция, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Обединеното кралство и САЩ обявиха, че ще продължат да настояват за дипломатическо решение.

САЩ и останалите страни многократно са предлагали диалог на Северна Корея без да поставят предварителни условия. От своя страна КНДР е предпочела да продължи с изстрелването на балистични ракети, като по този начин нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и международното право, вместо да предпочете демократичния подход.

Съвета по сигурността наложи санкции на Северна Корея още през 2006 година, когато страна извърши първия си ядрен опит. Санкциите ставаха по-тежки след всеки нов ядрен опит.

Съветът за сигурност многократно е заявявал, че ще промени или ще премахне санкциите, ако Северна Корея изпълни исканията му, но Пхенян го игнорира и разви ядрените си програми и програмите си за балистични ракети

САЩ и единадесетте държави обявиха готовност да намерят общ подход с ООН към провокациите на КНДР.

Те призоваха всички 193 държави-членки на ООН да изпълнят резолюциите, свързани с КНДР, и призоваха Пхенян да отговори положително, като избере диалога пред нестабилността и да даде приоритет на основните нужди и човешките права на народа си пред незаконните си оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен

    21 2 Отговор
    Бууууууум Тряс.
  • 2 Ким Йон Сам

    25 0 Отговор
    Много разтроихте върховния главнокомандуващ Ким Чен Ум
  • 3 Мдааа

    23 1 Отговор
    Кими ще присъединява Южна Корея. Сега е моментът.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    14 1 Отговор
    Тоя е ясно, че се накипри с хвасони до ушите, ами да не вземе и да продава, че като се замисля бая клиенти има на които ООН и НАТО не могат да повлиаят. Няма да е изненада ако примерно Иран се сдобие с ракети от ядрения кореец. Според мен трябва да се разчупи леда в отношенията на света със Ким и севернокорейците.
  • 7 Оххх....

    10 0 Отговор
    ......завалията седи на Пулта и няма търпение ...
    Само чака знак ...
    На обяд ще метне още една , ей тъй като Плейстейшън !
    Като гръмне , бай Дън си мисли : Абе нема ли да ме пенсионират , че тамън ги сменя и пълня ...
  • 8 Любопитен

    12 0 Отговор
    Много страни по света изстрелват балистични ракети
    Нямам спомен и някоя държава да е била осъдена за такова изстрелване освен Северна Корея
    Защо ли????
  • 9 Бавно

    11 0 Отговор
    но сигурно се върви към ядрен конфликт! Ковидът не оправда очакванията явно!
  • 10 Zoro

    5 0 Отговор
    4 бомбандировача Б-52 в Европа какво разпространяват цветя и рози ли?
  • 11 AlienMind

    0 0 Отговор
    Еми готвят се хората като виждат как се развиват нещата срещу Русия! Но тамошният дребосък може и да последва примера на Краваристан и да направи нов спектакъл като военното престъпление в Хирошима и Нагазаки!
Новини по държави: