13 Май, 2013 16:28 1 665 0

Иранският президент може да отнесе 74 удара с камшик

  • иран-
  • махмуд ахмадинеджад-
  • президентски избори-
  • аятолах али хаменей
Иранският президент може да отнесе 74 удара с камшик - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад рискува да се изправи пред 74 удара с камшик или шест месеца затвор заради "нарушение" на изборното законодателство в страната. Това пише британският вестник „Телеграф“.

Настоящият президент на Иран е бил сниман заедно с бившия началник на канцеларията си Есфандиар Рахим Машаи по време на регистрацията му за президентските избори през юни.

На кадрите, излъчени в събота по националната телевизия на Иран, се чува как Ахмадинеджад казва на бившия си помощник: „Ако те питат защо съм тук, кажи им че ми е почивен ден”.

Съветът на пазителите, който е натоварен с разглеждането на кандидатурите на всичките 680 кандидати за президентските избори на Иран, смъмриха поведението на президента в неделя и заявиха, че ще повдигнат обвинения срещу него.

Ахмадинеджад, на когото е забранено по конституция да се кандидатира за трети мандат, от месеци  лансира публично кандидатурата на Машаи за негов приемник след изборите на 14 юни.

Ахмадинеджад има дългогодишна вражда с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и управляващите духовници и това без съмнение е наклонило везните за подадената жалба срещу него.

Машаи, който обяви намерението си да се кандидатира за президентския пост на 11 май, е бил обвинен в подкопаване на ислямско управление и критикуван за неговите про-израелски позиции. Той бе обвинен в това след свое изказване, в което обяви, че иранският народ е "приятел на всички хора по света - дори израелците".

До сега победата на изборите винаги е била обвързана с кандидатите близки до аятоласите.

Сред настоящите фаворити са Мохамед Куалибаф, кметът на Техеран и бивш началник на полицията, и Али Акбар Велайати, старши съветник на върховния лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА