Last news in Fakti

22 Март, 2022 14:08 1 234 8

Маршаловите острови: Ще се борим за суверенитета на Тайван

  • тайван-
  • тайпе-
  • маршалови-
  • острови-
  • китай-
  • територия-
  • независима

Ръководителят на една от най-малките страни в света - Маршаловите острови, се зарече, че ще се бори, за да стане островът пълноправен член на "семейството на народите"

Маршаловите острови: Ще се борим за суверенитета на Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководителят на една от най-малките страни в света - Маршаловите острови, се зарече днес при посещение в Тайван, че ще се бори, за да стане островът пълноправен член на "семейството на народите", предаде "Франс прес".

Маршаловите острови, чийто президент, Дейвид Кабуа, е на петдневна визита в Тайван, са сред 14-те държави, които поддържат дипломатически отношения със самоуправляващия се демократичен остров, а не с Китайската народна република, предаде БТА.

Китай твърди, че Тайван е част от територията му, и казва, че някой ден ще си го върне, ако трябва - и със сила. Пекин е категорично против всякакво международно признание на суверенитета на Тайван.

Откакто на власт в Тайван през 2016 г. дойде президентката, Цай Ингвен, отхвърляща позицията за "единен Китай", Пекин разубеди осем тогавашни съюзници на Тайпе и го блокира в големи международни организации, включително Световната здравна организация.

Трябва да се сложи край на "срамното мълчание" за статута на Тайван, заяви президентът на Маршаловите острови след пристигането си в Тайпе.

Посрещнат с военна церемония, Кабуа получи след това от президентката Цай медал, отсечен в чест на двустранните връзки.

"Тайван е блестящ пример за една динамична, мирна и прогресивна страна. Време е Тайван да заеме мястото, което заслужава, като пълноправен член на семейството на народите", призова президентът на Маршаловите острови.

"Главното е да останем твърди и единни като демократични страни", каза още Кабуа в реч, посветена на над 20-годишните връзки между държавата му и Тайван, предаде БТА.

Китай, който твърди, че Тайван е част от територията му, засили военните си дейности близо до самоуправляващия се остров през последните две години, макар Тайпе да не е отчел наскоро необичайни маневри от страната на китайските сили след изострянето на напрежението около Украйна.
Говорителката на китайското външно министерство, Хуа Чунин, отхвърли всякаква връзка между събитията около Украйна и Тайван.

"Тайван не е Украйна. Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Това е неоспорим юридически и исторически факт", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някои

    15 0 Отговор
    Някои хора много бързо в охолния си живот забравят историята и обещаното.
  • 2 Продължаваме Поскъпването

    19 0 Отговор
    Китайците изчакват да видят какво ще стане с Украйна. За какви санкции да се подготвят. И после някой ден ще проведат една специална операция.
  • 3 Кинжал

    12 3 Отговор
    Това изявление ми напомни колко неадекватно е гласуването в ООН: една държава - един глас.
    Вместо тежеста на гласа да е пропорционален на населението на държавата, което би било далеч по-представително.
  • 4 Гейбръхам Линколн

    10 0 Отговор
    Какви острови!?!...буахахаааааа...коши праят?хахахааа

    Коментиран от #8

  • 5 Посетител

    7 0 Отговор
    Ъ-ъ, кои?!?
  • 6 No comment

    10 0 Отговор
    "След като през 1945 г. САЩ окупират островите, ООН ги предоставя на тях като Подопечна територия на Тихоокеанските острови. Скоро след това (през 1946 г.) на атола Кваджалейн е постреона стратегическа военна база на САЩ, от където се осъществява контрол за изпитание на ядрени оръжия на атолите Бикини и Ениветок до 1958 г."
  • 7 Гошо

    0 0 Отговор
    Това , нещо подигравка ли е Щото друго не може да е
  • 8 @@@@?

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гейбръхам Линколн":

    Република Маршалови острови е една от най-малко посещаваните държави в света. Останалото не е интересно.