Last news in Fakti

31 Март, 2022 04:16 2 044 22

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

  • евреи-
  • испания

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания - 1
Снимка: БГНЕС

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след 1494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През 1878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912-13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен Наблюдател

    33 3 Отговор
    За сметка на това , сега Испания е пълна с гости от Африка и е рай за ЛГБТ обществото .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нито една пиеса

    21 0 Отговор
    не започва от трето действие !
    У. Щекспир
  • 4 Перо

    31 0 Отговор
    Това е второто гонене на еврейте след древния Египет. Третото е от Хитлер и повече никъде не са приемани с добро. Причините за това са пълно табу от медиите, където изобилства от следствени връзки и никога не се обяснява,защо само и точно те са обект на насилие и изолация в цял свят: стрелби по тях и по синагоги, дискриминация, агресия и ненавист, обиди и т.н.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГОСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Я не се прави наГРАД КОЗЛОДУЙ и не обиждай журналистът
  • 7 Цъки

    15 7 Отговор
    След това решение под флага на Испания се откриват два нови континета, а държавата де превръща в световна суперсила за следващите 3-400 години. Всички джендър правила днес не позволяват такива смели управленски решения. Защо ли?
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за информацията господин МИХАЙЛОВ
  • 9 Мирко

    21 1 Отговор
    Доколкото съм чел, след Христос има описани над 20 гонения на евреи за тези 2 000 години. България не прави изключение. 11 или 12 век са прогонени с войската до границите. Хубави хора, но не трябва да им се позволява да докосват пари. Сещате ли се думата мошеник от кое име е станало нарицателно? Апропо знаете ли колко пари изтичат на месец като наеми от България към Израел? Знаете ли, че Софиянски, който е с еврейски корени, връщаше имоти в центъра на София само срещу подписа на двама свидетели? Уж били на дядото на някой които е роден в Израел?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еврешуга

    13 1 Отговор
    Че кой ги обича червейте? Никой
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Толерантен

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Евреите не са били мюсюлмани и въпреки това са намерили убежище и закрила при Султана известен със своята религиозна толерантност от преследващите ги в Европа християни !

    Коментиран от #16

  • 15 house of Este

    10 1 Отговор
    Евреите са заемали много ръководни постове в Османската империя и дори в днешния турски елит има много евреи
  • 16 провинциалист от провинция Тракия

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Толерантен":

    Визирам демокрацията и толерантността. В Уикипедия четем: "В Стара Турция евреите са наричани „мусафир, или посетители, защото са търсили убежище“ в Турция, арменците – „кая, или поданици, защото постепенно са се стопили в населението на империята“, а християните – „йешир или роби“."
  • 17 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Пропусна Франция - Виши и Петен. А в развитата част на Азия изобщо не ги пускат
  • 18 Хехе

    9 0 Отговор
    4000 шпиони на Мосад в България, от които 2500 в София.

    Коментиран от #19

  • 19 Жупел

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хехе":

    А ДАНС работят ли по тях? Че те са повече от руските шпиони, за които гърмят в медиите през няколко месеца.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Коко

    4 0 Отговор
    Султанът е бил толерантен, защото е знаел, че ще донесат със себе си злато, езотерични знания и занаяти. И османлиите са имали полза от тях. Но за нас, българите, това съседство не е било добро. Евреите участват заедно с турците в Старозагорското въстание срещу българите, евреите са опитни и хитри търговци, за разлика от нашите отрудени хора. В "Под игото" на три места се споменава думата ч.ф.ути. И това не е случайно. Вазов е написал три силно антисемитски стихотворения. При желание ще ги намерите в Интернет. И въпреки всичко това, не смятам, че антисемитизмът е нещо градивно и добро. Мисля, че който си има приятели евреи, трябва да си ги тачи и уважава. А голямата политика е нещо съвсем различно. Там трябва да си отваряме ушите и очите на четири.
Новини по държави: