29 Март, 2022 12:43 816 5

Австралия ще увеличи разходите за отбрана и национална сигурност

  • австралия-
  • разходи-
  • отбрана-
  • министър-
  • финанси-
  • домакинства

Заяви днес министърът на финансите, Джош Фрайденбърг

Австралия ще увеличи разходите за отбрана и национална сигурност - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Австралия ще увеличи разходите за отбрана и национална сигурност, като същевременно ще намали тези за домакинствата, заяви днес министърът на финансите, Джош Фрайденбърг, цитиран от "Асошиейтед прес".

Агенцията отбелязва, че това е станало преди Фрайденбърг да представи следващия бюджет и преди парламентарните избори през май.

В условията на война на Русия с Украйна и все по-настъпателни действия на китайската армия австралийският финансов министър предрече "по-нататъшни инвестиции в отбраната и националната сигурност, отразяващи предизвикателствата, пред които сме изправени сега".

Бюджетът за финансовата година, започваща на 1 юли, идва преди парламентарните избори, които трябва да се проведат до 21 май и на които консервативното правителство на премиера, Скот Морисън, ще се стреми към четвърти тригодишен мандат.

С нарастването на инфлацията в Австралия и в много части на света, предизвикано отчасти от по-високите цени на петрола, се очаква правителството да намали акциза върху бензина, който е 44,2 австралийски цента (33,1 американски цента) за литър (1,25 долара за галон).

"Тази вечер по временен, целенасочен и отговорен начин ще осигурим облекчение на разходите за живот", заяви Фрайденбърг.

Австралийският институт по петрола съобщи, че средната цена на бензина в страната е спаднала с 5,8 австралийски цента (4,3 цента) през миналата седмица до 2,06,7 австралийски долара (1,54 долара) за литър (5,86 долара за галон).

Икономисти очакват дефицит между 80 и 70 милиарда австралийски долара (60-52 млрд. щатски долара) за текущата финансова година в сравнение с дефицита от 99,2 млрд. австралийски долара (74,3 млрд. щатски долара), предвиден от правителството през декември, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 математик

    6 0 Отговор
    Слагай 4-ти бустер и текиризи...
  • 2 Ковидарите

    3 0 Отговор
    Бизнесът с ковид позатихна и дай да се върнем, към добрия стар военен бизнес, че кво ще правим ся без ковидлабораторийте на Дъртия в Украйна?
  • 3 Сандо

    0 0 Отговор
    От Ковида почти си опазиха островчето,дано по-добре го опазят от измислените си врагове.
  • 4 търговец

    0 0 Отговор
    Няма да питаме от кого ще се купиновото въоръжение и колко ще струва
  • 5 Агитация и пропаганда

    0 0 Отговор
    На всеки долар похарчен от колективния запад русия ще извади по дест за ново въоръжение.
Новини по държави: