Last news in Fakti

13 Април, 2022 14:30 548 0

Една крачка до новото правителство на Черна гора

  • черна гора-
  • правителство-
  • преговори-
  • дритан абазович

Днес ще е готово споразумението за програмните принципи на правителството

Една крачка до новото правителство на Черна гора - 1
Дритан Абазович/Снимка: Фейсбук

Месец след връчването на мандата за съставяне на ново правителство в Черна гора преговорите са на финала и медиите изреждат конкретни имена за министерските кресла. Очаква се днес да бъде напълно готово споразумението за програмните принципи на правителството, което ще има 18 министерства и трима заместник-председатели.

Според предварителната информация лидерът на Социалдемократическата партия Рашко Коневич ще заеме мястото на министър на отбраната, а почетният председател Ранко Кривокапич – поста министър на външните работи в правителството на Дритан Абазович.

В бъдещия кабинет няма да участват социалдемократите (СД). На техния лидер Дамир Шехович била обещана позицията на заместник-председател на Народното събрание; предложен им е и постът министър на културата за формално безпартиен човек, който е близък до партията. Според “Виести” наместо това СД са поискали сформиране на техническо правителство с Демократическия фронт и нови избори, но идеята им е била отхвърлена.

Заместник-председателят на парламента на Ервин Ибрахимович, лидер на Бошняшката партия, ще бъде номиниран за вицепремиер и министър на капиталовите инвестиции, ресорът му ще включва енергетика и транспорт. На тази партия ще бъде предложено и социалното министерство, което най-вероятно ще оглави Адмир Адрович. Министерско кресло ще получи и ЦИВИС – член на коалицията “Черно на бяло”, от която тръгнаха промените във властта. Албанските парламентарни партии трябва да получат два портфейла в бъдещото правителство, припомнят медиите.

Социалистическата народна партия (СНП) ще получи поста председател на Народното събрание и шест ведомства. Драгослав Щекич – заместник-председател на партията и настоящ директор на Здравната каса, е сочен за бъдещ вицепремиер и министър на земеделието. Министерствата на здравеопазването и на образованието също са обещани на СНП.

Василия Лалошевич от СНП вероятно ще е министър на спорта, а на финансите - Александър Дамянович, който е бил в рамките на шест месеца директор на Приходната и митническа администрация. Поста министър на правосъдието вероятно ще заеме адвокатът от Подгорица Марко Ковач. Той е син на бившия федерален секретар по труда, здравеопазването и социалните грижи Миодраг Ковач.

Гражданското движение УРА на Абазович вероятно ще вземе министерствата на икономическото развитие, европейската интеграция и на вътрешните работи. Горан Джурович ще е министър на икономическото развитие според предварителната информация, а Йована Марович – на европейската интеграция. Марович междувременно каза, че напускащото правителство не може да постигне резултати в процеса на европейска интеграция по няколко причини:

„И някои от тях са липсата на еднакъв дневен ред и приоритети между партиите, съставящи парламентарното мнозинство, блокирането на определени назначения и процеси от някои от тях, липсата на навременни реакции при промяна на преговорната структура и рамката за преговори с ЕС“. Това е довело до още по-лоши оценки в годишния доклад на Европейската комисия в сравнение с предходните.

Вотът за недоверие към правителството бе внесен с мотивите, че премиерът Кривокапич не зачита Конституцията или основните демократични принципи; че е застрашил реформите в ключови глави 23 и 24 от преговорния процес с ЕС и че действията му пречат на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт, което води до институционална и политическа криза в страната”.

Номинираният за премиер Дритан Абазович – поради игрите на политическите опоненти и трудните преговори с партньорите – не успя да състави ново правителство цял месец, при това в особено сложна геополитическа ситуация.

От опозицията обвиниха Абазович, че процесът на формиране на кабинета отнема неоправдано дълго време, “защото той не успя да осигури достатъчна подкрепа в парламента за концепцията за правителство на малцинството”.

Вицепрезидентът на Социалдемократическата партия (СДП) Боян Зекович, цитиран от Радио и телевизия Черна гора, каза, че процесът продължава неадекватно дълго време, с вредни последици за гражданите, и че трябва да се търси друг изход от кризата.

“В тази вълна от промени Абазович получи мандат със задачата да поправи щетите на правителството на Кривокапич, да деблокира парализирани институции и да продължи европейската интеграция."

Атаката от много страни катализира преговорите за правителство и те вече са на финала. Очаква се Абазович да внесе искане за насрочване на заседание на парламента, на което да представи състава на кабинета. По неговите собствени думи са “на крачка от съставянето на новото правителство” на Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА