17 Април, 2022 18:14 2 240 12

Либия: Политическата нестабилност води до затварянето на петролно находище

  • либия-
  • безизходица-
  • политическа-
  • нестабилност-
  • страна-
  • въоръжен-
  • конфликт

Политическата безизходица, която заплашва да доведе до възобновяване на въоръжения конфликт в северноафриканската страна

Либия: Политическата нестабилност води до затварянето на петролно находище - 1
Снимка: БГНЕС

Либийска държавна петролна компания съобщи, че е принудена да затвори добива от петролно находище на фона на политическата безизходица, която заплашва да доведе до възобновяване на въоръжения конфликт в северноафриканската страна, предаде Асошиейтед прес.

Държавната компания „Нешънъл ойл корпорейшън“ каза, че вчера група хора са влезли в находището „Ал-Фил“ в южната част на страната и са спрели работата му. Не се съобщава за колко души става въпрос и дали те са били въоръжени.

Междувременно племенни лидери от южния регион на страната съобщиха във видеообръщение за затварянето на „Ал-Фил“ и поискаха отстраняването на ръководителя на петролната компания Мустафа Санала. Те настояха и за справедливо разпределяне на приходите от петрол в трите основни региона на Либия. Освен това те призоваха премиера Абдел Хамид Дбейба да предаде властта на назначеното от парламента правителство на съперника му Фатхи Башага.

Националната петролна корпорация е предприела юридически действия, които позволяват на компанията да се освободи от договорните си задължения заради извънредни обстоятелства.

Все още не е ясно колко барела ще загуби Либия заради затварянето на находището „Ал-Фил“. Производството на петрол в страната възлиза на около 1,2 милиарда барела на ден. Понастоящем световните пазари са разтърсени от руската инвазия в Украйна, заради която цените на суровия петрол се повишиха до над 106 долара на барел, отбеляза Асошиейтед прес. .

Башага беше избран за премиер през февруари от Камарата на представителите, която е базирана в Тобрук. Дбейба, който се намира в столицата Триполи, отказа да отстъпи поста и заяви, че ще предаде властта само на избрано от гражданите правителство.

През последните два месеца разделенията между либийските фракции се задълбочиха, като започна мобилизация на милициите, най-вече в западната част на страната. Това засили страховете от възобновяване на боевете, след като ситуацията в Либия беше сравнително спокойна в продължение на повече от година и половина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    15 0 Отговор
    Ааа не , Путин ,Путин е
  • 2 Дабеама

    13 0 Отговор
    Е сега си е.. ма...а
  • 3 123

    14 0 Отговор
    Глобалистите намаляват потреблението на горива за да спасяват планетата.

    Коментиран от #4

  • 4 Баце

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Не глобалистите, Либия го наб...ва на запада
  • 5 Фалконети

    15 2 Отговор
    Всичко е изчислено . Краварите и Европейските тарикати ще останат без ресурси . ОАЕ ,СА ,Либия ,Венецуела ,Иран ,Русия - всичките ги отрязаха.
  • 6 поп Богомил

    9 3 Отговор
    Личните автомобили ще станат скоро "демоде" - чаках да дойде това време, но не и по този начин. Нашите тикви управляващи и занимаващи се с транпорт, трябва да правят навсякъде железници и ЖП линии до всеки байр и всяка паланка. Това с по два-три автомобила в къща трябва да се премахне, да имаш личен автомобил трябва да стане пълен лукс и който иска да се вози на личен автомобил да плаща големи данъци за него и сам ще се откаже!
  • 7 стар шаман

    13 3 Отговор
    Краварите влачиха петрол от цял свят . Изкараха се най големия производител . Сега ще видят на кой свят се намират. Руснаците винаги отговарят асиметрично . Не можеш да предвидиш от къде ще ти дойде.

    Коментиран от #8

  • 8 Присъедини се към протестиращите!

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "стар шаман":

    Привилегироването на водачите на листи,
    с гласовете на неотбелязалите преференции
    очевидно нарушават чл.6 ал.2
    от Конституцията на РБ!

    Елементарно е!
    Дори и за не юристи!

    Властта в България
    продължава да е незаконна!
    от 9.9.1944г. и до днес!
  • 9 Професора

    12 1 Отговор
    Пчна се, ЕС остава без петрол и газ тогава ще разберем дали Русия ще фалира или ЕС и САЩ.
  • 10 Монгола

    11 1 Отговор
    пертролна примка се затяга около соросоидите от Либия вече нефт за тех няма да тече. Новия ред се задава и САЩ и ЕС не влизат в сметките. Ако искат да се пробват на война срещу Руската Федерация могат да пробват. шанса за успех на западните импералисти е нулев .
  • 11 Агентиура на ЦРУ

    9 1 Отговор
    САЩ забъркаха кашата в Либия и я разориха, не Путинн!
    Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Майдан итн. Всичките от САЩ,
  • 12 Да началото

    5 1 Отговор
    На края! Свършва много скоро петродолара 😁..