23 Април, 2022 16:05 1 243 6

Хиляди се стичат към Стария град на Йерусалим

  • израел-
  • велика събота-
  • благодатен огън

За пръв път достъпът до стените на Стария град не е ограничен заради пандемията

Хиляди се стичат към Стария град на Йерусалим - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хиляди се събраха на площада при портата Яфа на Стария град на Йерусалим в навечерието на церемонията по слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб в тази Велика събота. За първи път през последните години достъпът на поклонници до стените на Стария град не е ограничен заради пандемията, а в храма се допуска само със специални пропуски. „Казаха ни, че частица от Благодатния огън ще бъде пренесена тук, извън стените на града, от онези, които ги приемат вътре“, казва Виктор, който е пристигнал в Йерусалим на Велика събота от израелския град Ашдод, където живее със семейството си. „Миналата година ходихме, но не успяхме да стигнем до Йерусалим поради ограничения, но тази година успяхме. Искахме да влезем в самия храм, но се допускат лица само с пропуски", добавя той.

„Всяка година във Велика събота на Страстната седмица, в навечерието на Светото Възкресение Христово, Великден Господен, милиони християни по света очакват чудото на слизането на Благодатния огън в църквата на Гроба Господен в Йерусалим“, съобщи руското посолство в Израел на 23 април. "След идването на Благодатния огън, неговите частици ще бъдат разпръснати по света.

Сигурност в Йерусалим

Ситуацията в Стария град на Йерусалим ескалира на 15 април, след като група еврейски поклонници посетиха Храмовия хълм, където се намира джамията Ал-Акса. Израелската полиция разпръсна протестиращите араби, десетки хора бяха задържани. Тогава около 170 палестинци и 8 израелци пострадаха. А на 22 април радикални араби се опитаха да проведат протести на Храмовия хълм преди и след петъчните молитви. Полицията използва специална техника срещу демонстрантите, в резултат на което 57 души бяха ранени, 14 от които бяха откарани в болници.

Според израелското държавно радио Кан след сблъсъците в петък израелските сили за сигурност в събота се готвят за бунтове в Йерусалим и редица други израелски градове, където има значителна част от арабското население. Полицията е регистрирала увеличение на случаите на подстрекателство от управляващото радикално движение Хамас в Йерусалим през последните два дни, твърди радиостанцията. В тази връзка беше решено броят на поклонниците на церемонията на Светия огън тази година да се ограничи до хиляда души, отбелязва радиостанцията, въпреки че в обикновени години преди началото на пандемията на коронавирус, до 9000 души са били в храма този ден.

През последните дни ракетните атаки на израелска територия от палестински радикали от ивицата Газа се възобновиха. В събота вечерта те изстреляха ракета по Израел, тя избухна в необитаем район. В петък вечерта радикалите изстреляха две ракети срещу Израел, едната от тях падна в самия палестински анклав, втората експлодира в необитаем район, съобщиха от армейската пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисля си

    3 1 Отговор
    Другарят Путин няма ли да отиде да ги освободи от фашистите !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ама не му

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля си":

    стиска 😁
  • 3 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля си":

    Там приятелите им от САЩ биха отишли.

    Ако имаше нефт... 😉

    Коментиран от #6

  • 4 Фактолози,

    1 1 Отговор
    Публикувайте посланието на Патриарх Неофит и Светият синод на БПЦ за Велика Събота! Нека повече хора да го прочетат!
  • 5 Неанонимен

    0 2 Отговор
    Страхотно интелигентно нещо е тоя Благодатен огън! 2 хиляди години следи фазите на луната и смените на календара (Юлиански, Грегориански), а преди 1000 години е взел страна при схизмата на католици и източноправославни и вече слиза само на нашия Великден.
    Хвала на таквъзи Благодатни огньове, които са Божие творение и няма начин да са плод на човешка намеса!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.