28 Април, 2022 15:15 570 5

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста

  • израел-
  • жертви-
  • холокоста

Сирени звучаха в продължение на две минути, коли спряха по улиците и хора застинаха на място

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста  - 1
Снимка: БГНЕС

Израел днес почете паметта на шестте милиона еврейски мъже, жени и деца, убити от нацистите и техните сътрудници по време на Холокоста, предаде ДПА.

Сирени звучаха в продължение на две минути сутринта. Коли спряха по улиците и хора застинаха на място, свели глава в памет на жертвите. След това възпоменателна церемония с участието на висши израелски служители и председателката на германския Бундестаг Бербел Бас беше проведена в мемориала "Яд Вашем" в Ерусалим. Бас положи венец от името на германския федерален парламент. Тя беше първият високопоставен представител от Германия, участвал в отделна церемония в израелския парламент, където бяха прочетени имена на жертви на Холокоста.

На откриването на официалната церемония в "Яд Вашем" миналата вечер израелският премиер Нафтали Бенет подчерта уникалността на Холокоста. "Дори най-лошите войни днес не са Холокоста и не могат да бъдат сравнявани с Холокоста", каза той в свое изявление. "Нацистите се стремяха да издирят всички евреи и да ги изтребят до последния", добави той.

По информация от националните власти 161 400 оцелели от Холокоста са все още живи в Израел и средната им възраст е 85,5 години. Над 1000 от тях са на възраст над 100 години. В края на 2020 г. по света е имало 15,2 милиона евреи, като 6,9 милиона от тях са били в Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    2 0 Отговор
    🙋🏻‍♂️
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    А евреинът Блинкън.... вика оръжие, оръжие и още оръжие срещу Русия ‼️‼️‼️
  • 3 Пфу

    7 1 Отговор
    А от тия ми писна мнооого отдавна! Те направиха втората световна война и заради Тях умряха 50 милиона европейци, но затова не се ядосват ! И сега направиха война в Унгария, но пак са нагли
  • 4 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ХОЛОХОЛОХОЛО КОСТА НЕ Е МИНАЛО И ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ !!! ГЕНИАЛНИАТ ЕВРЕЙСКИ НАРОД - НЯМА ОБЩО - И ВОДИ СВЕТА НАПРЕД ,НО НЕ ЧРЕЗ БАНКЕРСКАТА СЕМИТСКА СГАН !!!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.