Last news in Fakti

3 Май, 2022 20:10 1 474 14

Николае Чука:Добивът на газ от периметъра Нептун Дийп в Черно море трябва да започне не по-късно от 2026 г.

  • николае чука-
  • добив-
  • газ-
  • нептун дийп-
  • черно море-
  • румъния-
  • ес-
  • европейския съюз

По думите му оценките показват, че съществуват достатъчни количества, за да се осигури газ и за съседите на Румъния, както в региона, така и в Европейския съюз

Николае Чука:Добивът на газ от периметъра Нептун Дийп в Черно море трябва да започне не по-късно от 2026 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският премиер Николае Чука заяви днес по повод подписването на документите за покупката от румънската държавна компания Ромгаз на 50-процентния дял на американската компания Ексон Мобил в периметъра Нептун Дийп в Черно море, че добивът на газ трябва да започне не по-късно от 2026 г., предаде Аджерпрес.

По думите му оценките показват, че съществуват достатъчни количества, за да се осигури газ и за съседите на Румъния, както в региона, така и в Европейския съюз.

Румънската държавна компания Ромгаз придоби от американската Ексон Мобил правата за експлоатацията на газовите залежи в периметъра Нептун Дийп в Черно море. Договорът за покупката беше подписан днес от представители на двете компании на церемония в правителствения дворец Виктория в Букурещ.

Ексон Мобил, която реши да напусне проекта заради неизгодни условия, притежаваше 50 процента от акциите в проекта, а останалите 50 процента са притежание на компанията ОМВ Петром.

Николае Чука подчерта, че този проект ще помогне за постигането на целта на Румъния да постигне независимост от гледна точка на енергийните ресурси.

"С този акт, чрез който днес ще започнем процеса, чрез който не по-късно от 2026 г. ще бъде добиван газ от периметъра Нептун Дийп в Черно море, (...) ще постигнем целта, която сме си поставили, така че да можем да осигуряваме необходимостта от газ за собственото потребление, а оценките ни дават гаранции, че има достатъчно големи количества, за да можем да осигуряваме газ и за нашите съседи, както в региона, така и в Европейския съюз", посочи румънският премиер по време на церемонията.

Николае Чука поиска от Ромгаз заедно с ОМВ Петром да започнат "възможно най-скоро" инвестициите, така че добивът на газ да се случи в определения срок, тоест до края на 2026 г.

На церемонията в двореца Виктория присъстваха също министърът на енергетиката Вирджил Попеску и временният шарже д'афер на Съединените щати в Румъния Дейвид Мюниз.

Националната компания Ромгаз, най-големият производител на природен газ в Румъния, подписа договор за покупко-продажба на всички акции (представляващи 100 процента от дружествения капитал) на Ексон Молбил, която притежава 50 процента от правата за разработването на залежите в офшорния периметър Нептун Дийп.

Договорът за покупко-продажбата беше одобрен на извънредно заседание на акционерите на Ромгаз на 28 април. Цената на покупката възлиза на 1 060 000 000 американски долара, посочва Аджерпрес.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туй Черно Море

    12 7 Отговор
    Ше стане на кенеф. Повече във водата не влизам.
  • 2 Майна

    12 3 Отговор
    Другият ..ненормалник,..,тия дотогава ще са бледен спомен ,хора, ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕМ!
  • 3 не ни трябва на нас

    10 2 Отговор
    Нашите жалки щели да разработват българското находище на газ в Черно море, дето го откриха 2016г. преди Южен поток и заради който се отсазахме от руския газ. Даже простото киро им се карал миналия денче до сега неса му казали, ама те били забравили.

    Коментиран от #6

  • 4 zor

    8 11 Отговор
    другари -московията голям зор ще види -повече долари от газ няма да идат в кумунистическо олигархна московия

    Коментиран от #7

  • 5 Зевс

    11 3 Отговор
    От Нептун разбрахме вече ,кога да чакаме газ.А от Марс кога а??
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "не ни трябва на нас":

    Нашият шелф е проучван от "братушките" през 50-те години на 20век и те са казали, че НЯМА... Те това е проблемът сега и за това са всички напъни против проучванията в момента и евентуален добив...
  • 7 трола деса-стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "zor":

    Деске, ма, що са срамиш да си напишеш както трябва името?
  • 8 Пламен

    9 11 Отговор
    Браво на румънците. Те не са руски роби.
    За това заплатите и пенсиите да двойни на нашите.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 честен ционист

    3 2 Отговор
    Ексон Мобил ще ви изсмука и вашия газ като пуснат сондата по диагонал. Те имат вече опит от кипърския басейн.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ген Столти

    4 2 Отговор
    Николае Чука е брат близнак на Николае Чаушеско, вуйчо на Елена и в момента е и шеф на румънско-бългаеския хъб за мамалига.Наш Киро просто е съпредседател, а Ленчето Б. говорител.
  • 12 kkk

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пламен":

    "Браво" за кое- че са дали $1млрд. за едното голо НИЩО ли? Просто НЕ СЪЩЕСТВУВА вариант Ексон да продадат дяла си в нещо което би им донесло поне $20млрд. за няколко години. И забрави вицовете за "неизгодни условия", мамалигарите са същите подлоги на ФАЩ като нас и изпълняват заповедите без да се бунтуват. На нас ни взеха към $1,5млрд. за едни 8 рисунки със срок за доставка 2030г., а тези си плащат $1млрд. за съвсем нищо- ние поне имаме някакъв минимален шанс под 10% да получим самолети, но мамалигите нямат никакъв шанс да изкарат газ на рентабилна цена и ще са яко на загуба...
  • 13 Жоро

    3 3 Отговор
    На Путин не му се нрави тази новина!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: