Last news in Fakti

5 Май, 2022 09:55 706 2

Северна Корея заклейми новия президент на Юга като проамерикански и враждебен

  • южна корея-
  • северна корея-
  • юн сук-йел

Основен севернокорейски пропаганден уебсайт заклейми в четвъртък бъдещия президент на Южна Корея Юн Сук-Йел, който обеща да заеме по-твърда линия по отношение на оръжейните тестове от Пхенян

Северна Корея заклейми новия президент на Юга като проамерикански и враждебен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основен севернокорейски пропаганден уебсайт заклейми в четвъртък бъдещия президент на Южна Корея Юн Сук-Йел, който обеща да заеме по-твърда линия по отношение на оръжейните тестове от Пхенян, описвайки го като "проамерикански" и "конфронтационен", съобщава Агенция Ройтерс.

Държавните медии на Севера все още не са направили официални коментари за Юн, консерватор, който трябва да встъпи в длъжност на 10 май, но уебсайтът Uriminzokkiri отправи остри критики преди встъпването му в длъжност.

"Юн Сук Йел предизвика шок с такива нелепи забележки като "превантивен удар" и "главен враг" и разпали конфронтационна лудост, тръбейки за "по-силен съюз между Южна Корея и САЩ"", се казва в съобщението.

Имаше предвид коментарите на Юн, че той ще позволи превантивен удар по Северна Корея, ако има неизбежни признаци на атака, и описанието му на съседната нация като "главен враг".

Това описание на Севера беше отхвърлено от напускащия си прогресивен президент Мун Дже-ин, който се стремеше да подобри отношенията.

Забележките на пропагандния сайт са отклонение от досегашната практика, когато държавните медии разтръбяха новини за ракетен тест от Севера на следващия ден, но този път замълчаха вместо това за оръжейния тест в сряда.

Пропагандистският сайт разкритикува Юн и избраниците му за министри на отбраната, външните работи и портфейла на обединението като "проамерикански халтури", които са търсили конфронтация, докато са служили в предишни консервативни правителства.

"Няма нищо странно за него да номинира проамерикански жаби, търсещи конфронтация със същите хора", пише още сайта.

В сряда военните на Южна Корея съобщиха за 14-ия известен оръжеен тест на Севера тази година, който според анализатори може да има за цел да изпробва нейната разузнавателна сателитна технология.

През март Южна Корея съобщи, че севернокорейска междуконтинентална балистична ракета (ICBM) е избухнала във въздуха скоро след излитането. Държавните медии не споменаха тогава, но дни по-късно се състоя друго, вероятно успешно изстрелване на ICBM.

"Северна Корея може да не обяви неуспешни тестове, но е твърде рано да се каже, че това е така, а последното стартиране изглежда доста успешно, тъй като показа известен напредък", каза Парк Вон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans в Сеул.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    11 1 Отговор
    СЕВЕРНА КОРЕЯ ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕ ЮЖНА И ДА ЗАЖИВЕЯТ ЗАЕДНО БЕЗ АМЕРИКАНСКИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 2 Ротшилд

    3 0 Отговор
    Аз им го инсталирах корейския Кирчо. Да имат и те корейско тъпо.
Новини по държави: