Last news in Fakti

5 Май, 2022 11:06 672 2

Проливни дъждове и наводнения взеха 22 жертви в Афганистан

  • афганистан-
  • дъжд-
  • порой-
  • наводнение-
  • жертви

Силният дъжд и наводненията убиха 22 души, унищожиха стотици домове и повредиха реколтата в Афганистан

Проливни дъждове и наводнения взеха 22 жертви в Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock

Силният дъжд и наводненията убиха 22 души, унищожиха стотици домове и повредиха реколтата в Афганистан, съобщава Агенция Ройтерс. Страната вече е изправена пред хуманитарна криза, съобщи служител за справяне с бедствията.

Правителството на талибаните, което се бори да се справи с бедствието, засегнало повече от една трета от провинциите му, ще се обърне за помощ към международните хуманитарни организации, обявиха официални лица.

"Поради наводнения и бури в 12 провинции 22 души са загинали и 40 са пострадали", каза Хасибула Шехани, ръководител на комуникациите и информацията в Националния орган за управление на бедствията на Афганистан.

Дъждът и наводненията бяха особено тежки в западните провинции Баджис и Фариаб и в северната провинция Баглан.

Афганистан страда от суша през последните години, влошена от изменението на климата, като ниските реколти пораждат опасения от сериозен недостиг на храна. Времето изостри проблемите с бедността, причинени от десетилетия на война и след това спад в чуждестранната помощ и замразяването на активи в чужбина, след като талибаните поеха властта и водените от САЩ сили се оттеглиха през август.

Шехани каза, че 500 къщи са разрушени, 2 000 са повредени, 300 глави добитък са убити и около 3 000 акра реколта са унищожени.

Той каза, че Международният комитет на Червения кръст помага и служители ще се обърнат за помощ към други международни организации.

Международната общност се бори с това как да помогне на страната с около 40 милиона души, без да облагодетелства талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Като спряха полетите над Украйна и климатът в Европа и Азия се оправи.
  • 2 Хahaha

    0 0 Отговор
    Явно си е практика на демократичния свят да краде парите на държави, който не слушат. Лошото е, че почнаха да краюдат парите и имуществото и на хора, за сега от неслушащи държави, но за в бъдеще може да е на който си изберат. Прецедента вече го има, така че богатите не е лошо да се замислят къде ще си държат парите и яхтите. В Европа и САЩ може по всяко време да им ги вземат съвсем демократично и по правилата за защита на частната собственос от времето на комунизма.
Новини по държави: