Last news in Fakti

5 Май, 2022 11:40 698 3

Израелската полиция разгони протестиращи палестинци от района около джамията Ал Акса

  • израел-
  • джамия-
  • ал акса-
  • палестина-
  • сблъсъци-
  • йерусалим-
  • ерусалим

През последните седмици имаше поредица сблъсъци около джамията Ал Акса - третото най-свято място за мюсюлманите

Израелската полиция разгони протестиращи палестинци от района около джамията Ал Акса - 1
Снимка: Shutterstock

Израелската полиция прогони днес палестински протестиращи от свещено място в Стария град на Ерусалим, след като посещенията на евреите, които бяха преустановени по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, бяха възобновени, съобщи Асошиейтед прес.

През последните седмици имаше поредица сблъсъци около джамията Ал Акса - третото най-свято място за мюсюлманите. Комплексът се намира на върха на хълм, който е най-святото място за евреите, наричащи го Храмовия хълм.

Когато посещенията бяха подновени, десетки палестинци се събраха, скандирайки "Аллах е най-велик". Стигна се до сблъсъци, когато полицията отиде да арестува един от тях. Силите на реда стреляха с гумени куршуми, а някои палестинци решиха да се укрият в самата джамия. По-късно израелски полицаи бяха забелязани точно пред входа на храма.

Израелската полиция обясни, че намесата ѝ е била необходима, тъй като десетки хора крещели закани и хвърляли камъни. Един полицай е бил леко ранен.

За разлика от предишните сблъсъци, според палестинци безредиците не са започнали с хвърляне на камъни. Някои от тези, които се укрили в джамията, започнали да хвърлят камъни чак когато полицаи влезли в храма.

Съгласно неофициални договорки на евреите е позволено да посещават мястото, но не и да се молят там. Израел заявява, че се стреми да запази статуквото, и обвинява палестинската ислямистка групировка Хамас, че подстрекава насилието в последно време, отбелязва АП.

Посещенията, правени предимно от религиозни евреи и националисти, бяха възобновени днес, след като бяха преустановени през последните 10 дни от Рамазана и празника Курбан байрам.

Днес се отбелязва Денят на независимостта на Израел и през последните дни крайнодесни групи призоваха еврейските поклонници да развяват израелски знамена на свещеното място. Тези призиви бяха широко отразени от палестинците в социалните мрежи, където се появиха призиви за противопоставяне на всяка подобна проява.

Вчера Хамас предупреди, че Израел си "играе с огъня и въвлича региона в ескалация, за която. . . носи пълна отговорност".

Миналата година сблъсъците във и около Ал Акса допринесоха за избухването на 11-дневна война между Израел и Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиЦионист

    6 0 Отговор
    Светът ще кротне едва когато се заличат всичките мръсни ч и ф у т и!
  • 2 Рошко

    4 0 Отговор
    Има клипове как евреите бият в самата джамия вътре молещи се жени деца. И то без причина, не те не са изобщо мръсно племе ама хич даже та къде е оон после лавров тъй бил казал
  • 3 BOB

    4 0 Отговор
    СКОРО ПАК ЩЕ ИМА ДЖИХАД