Last news in Fakti

10 Май, 2022 04:50 1 299 3

Блокират сформирането на ново правителство в Северна Ирландия

  • северна ирландия-
  • правителство-
  • блокада

Демократичната юнионистка партия иска бъде променен или премахнат Протоколът за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит

Блокират сформирането на ново правителство в Северна Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в Северна Ирландия след изборите в четвъртък, докато не бъде променен или премахнат Протоколът за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит.

Лидерът на юнионистката партия сър Джефри Доналдсън бе сред партийните лидери, които се срещнаха в понеделник с министъра за Северна Ирландия Брандън Люис в Белфаст, но отхвърли призивите на британското и ирландското правителство за сформиране на нова администрация на принципа на подялбата на властта, както това е залегнало в Споразумението от Разпети петък.

Националистическата партия "Шин Фейн" спечели безпрецедентна победа в изборите за парламент и нейният лидер Мишел О'Нийл, която по правило трябва да бъде първи министър на Северна Ирландия заяви, че Демократичната юнионистка партия не трябва да си позволява "да наказва обществото". Бойкотът на юнионистите обаче предвещава политическа криза. Доналдсън призова британското правителство да се намеси и да предоговори Протокола за Северна Ирландия.

Националистите са за запазване на протокола, защото той гарантира, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия. Сделката обаче поставя митническа граница в Северно море за стоките идващи от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия и юнионистите твърдят, че това не е добре за търговията и че ги откъсва от съюза.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИPA

    16 0 Отговор
    Явно дойде време е отново да чистим бритишхомосекшюлите.
  • 3 Дамаджони Уокър

    7 0 Отговор
    Г-н Джонсън, крайно време е да спрете да се намесвате в конфликта предизвкан от Зеленски, а да подредите къщичката си, че нещо много е разхвърляна!Знайте ,че всичко се връща и то тъпкано!
Новини по държави: