Last news in Fakti

10 Май, 2022 09:12 581 5

Тайвански активист бил подложен на принудителен труд в Китай, но не е бил измъчван

  • тайван-
  • китай-
  • активист-
  • затвор-
  • присъда-
  • измъчван-
  • излежава

Ли Минг-че, преподавател в обществения колеж и активист в неправителствена организация за правата на човека в Тайван, изчезна по време на посещение в Китай през 2017 г.

Тайвански активист бил подложен на принудителен труд в Китай, но не е бил измъчван - 1
Снимка: БГНЕС

Тайвански активист, лежал в затвор в Китай, каза днес, че е бил подложен на принудителен труд и е консумирал стара храна, докато е излежавал петгодишна присъда, но не е бил измъчван, предаде Ройтерс.

Ли Минг-че, преподавател в обществения колеж и активист в неправителствена организация за правата на човека в Тайван, изчезна по време на посещение в Китай през 2017 г.

По-късно същата година китайски съд го призна за виновен в подривна дейност. Той беше освободен от затвора и се върна в Тайван миналия месец.

Говорейки пред репортери в тайванския парламент, Ли каза, че е бил принуден да прави дрехи, обувки и ръкавици по време на престоя си в затвора, работейки по 11-12 часа на ден с няколко почивни дни и не му е било позволено да говори с повечето от затворниците.

Въпреки че храната също беше остаряла, Ли каза, че не е бил нито измъчван, нито „бичуван“, но че се е смятал за „отвлечен“ от китайското правителство.

Китайската служба по въпросите на Тайван не отговори веднага на искане за коментар.

Ли призна по време на процеса срещу него, че е критикувал управляващата комунистическа партия в Китай и че е споделял статии и аргументи, насърчаващи многопартийната демокрация на Тайван.

Ли каза, че се опитва само да помогне на китайските политически затворници и техните семейства, за да гарантира, че те няма да останат лишени и че не му е позволено да се защитава по време на процеса, добавяйки, че смята, че обвиненията срещу него са "смешни".

Сега той се завърна у дома.

Пекин твърди, че Тайван е част от Китай и никога не се е отказвал от използването на сила, за да го постави под свой контрол, докато демократичният Тайван не е показал интерес да бъде управляван от управляващите на комунистическата партия в Пекин.

Ли беше съден заедно с китайския гражданин Пенг Юхуа, който призна, че е създал групи за незабавни съобщения и е основал организация, която се стреми да насърчи политическата промяна в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пьешу

    11 1 Отговор
    "бил подложен на принудителен труд" - това е лечението. не само за тайванските "активисти", а за всички подобни по земното кълбе. най-вече - с.ор.осо.идите.
  • 2 честен ционист

    4 0 Отговор
    Трябва да направят една държава Дисниленд за съвместно ползване от тайванци, хонгконгци и украинци.
  • 3 Китайския нахалний

    6 0 Отговор
    Бой и онуй другото не се връщат
  • 4 hmhmhm

    1 0 Отговор
    трябвало да яде стара храна - ехооо , къде се намираш ?, да не си на ол инклузив !
  • 5 elo

    1 0 Отговор
    Трябваше в затвора да има телевизор, интернет естествено да има развлечения.Като концерти, всякакви забавни, развлекателни дейности. Пример; Ако трябва и танцьорки от време навреме да канят. Как ще го карат да работи ?. Затворът е място за " почивка, за развлечение" си мислил нашият герой.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания