10 Май, 2022 17:20 1 481 8

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна

  • европа-
  • португалия-
  • биткойн-
  • апартамент-
  • сделка

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването.Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна  - 1
Снимка: Shutterstock

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването, съобщи "Пи Ей мидиа" (PA Media).

Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро, отбелязва брокерската агенция "Идеалиста" (Idealista).

Продажбата на имота в района на Брега е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

По силата на новия регламент двете страни подписват обичаен акт за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Преди новите правила при купуване на жилище се налагаше криптовалутите да се конвертират в евро, за да се осъществи сделката.

Новият тип плащане е придружен от нови процедури за борба с прането на пари. Ако трансакцията в криптовалути надхвърля 200 000 евро, операцията трябва да бъде обявена пред властите и трябва да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Кихот

    1 2 Отговор
    Така е, когато департаментите поевтиняват, а биткойните поскъпват.

    Коментиран от #4

  • 2 ъае

    4 0 Отговор
    Много странна новина! Аз лично знам за десетки сделки с имоти за биткойни в България, сигурно са десетки хиляди. Това само имотите, иначе всякакви стоки и услуги се разменят за крипто, особено в IT сектора.
  • 3 Ю.Кортес

    4 5 Отговор
    Битхуйна от 60000 преди 5 месеца, падна на 33000. Скоро ще струва НУЛА. Който не вярва, ще го разбере по трудния начин

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Пен дехо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Кихот":

    Така е колега, дават даже прогноза да падне до 28к..

    Коментиран от #5

  • 5 Ether

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пен дехо":

    Е да де ама ако скочи на 60 пак си е далавера :)
  • 6 ето

    2 0 Отговор
    Това е несигурен начин да се търгува,защото само за ден на борсата измененията са огромни,а става въпрос за гигантски суми.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трейдъра

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ю.Кортес":

    През 2018г. Когато падна от 18 хиляди доларс до 8 хиляди също имаше такива хора като тебе които казваха че няма да струва дори 1 стотинка. През 2021 година разби всички рекорди до 63 хиляди долара а после падна до 41хил. После пак удари 63 хил. А сега падна до 29890 хиляди и в момента се търгувя за 31165 долара.
Новини по държави: