Last news in Fakti

13 Май, 2022 18:07 1 913 6

Швейцария спира разхищението на храна

  • швейцария-
  • храна-
  • разхищение-
  • министерство-
  • околна среда-
  • програма

Всяка година в Швейцария може да се избегне изхвърлянето на 330 килограма хранителни отпадъци на човек, по изчисления на министерството на околната среда

Швейцария спира разхищението на храна - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година в Швейцария може да се избегне изхвърлянето на 330 килограма хранителни отпадъци на човек, по изчисления на министерството на околната среда, което обяви вчера мащабен план за борба с разхищението, предаде Франс прес.

Министърката на околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията Симонета Сомаруга подписа вчера споразумение с представители на производствената хранителна верига, за да се намали до 2030 г. наполовина съсипването на храни, където това е възможно.

Споразумението е подписано и от Съюза на швейцарските зеленчукопроизводители, хранително-вкусови компании като "Нестле" (Nestlе), "Данон" (Danone) и производителя на млечни продукти "Емми" (Emmi), както и големите вериги супермаркети и представители на хотелиерството и ресторантьорството.

Подписалите документа се ангажират да приемат конкретни мерки за ограничаване на отпадъците им и всяка година да отчитат постигнатия напредък, отбеляза министерството.

Желаещите компании и асоциации могат да се присъединят към плана.

Конкретните мерки в зависимост от спецификата на сектора могат да се отнасят например към подобряване на етикетировката за срока на съхранение на продукта, даряване на непродадени партиди или подобряване на опаковката за по-добро съхранение на храните. Ресторантите могат да предлагат на клиентите да взимат за вкъщи остатъците от храна.

Разхищението на храни, което може да бъде избегнато, представлява 25 процента от въглеродния отпечатък от хранителния сектор в Швейцария. Това се равнява на близо половината от отражението на индивидуалния автомобилен трафик в страната.

Да се намали наполовина разхищението ще помогне да се намали с 10 до 15 процента отражението за околната среда и парниковите емисии от храните, посочва екологичното ведомство.

Около една трета от хранителните продукти се губят между нивата и чинията. Така например 13 процента от разхищението е в селското стопанство, 27 процента при преработката, 8 процента в търговията, 14 процента в ресторантьорството и 38 процента в домакинствата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свиня

    1 1 Отговор
    Аз съм далеч по-подредена от тия швеци! Или швейкове май бяха?
  • 2 Франс прес

    4 1 Отговор
    "да се избегне изхвърлянето на 330 килограма хранителни отпадъци на човек"
    решението е...затваряме общиствените тоалетни ...
    и нема проблем с изхвърлянето
  • 3 Грульо

    6 0 Отговор
    "330 килограма хранителни отпадъци на човек"

    Какво е туй разхищение, бе, яде се до изяване, не до наяване. Така нищо не се изхвърля. :D Тез прахосници изхвърлят повече отколкото изяжда човек на ден, с едно кило кльопачка ще станеш на свиня.

    Коментиран от #6

  • 4 Кандидатдемократ

    9 0 Отговор
    Надушвам продоволствена криза и купонна система в юропиънюниона
  • 5 Димов

    1 0 Отговор
    Скоро да не спрат и потреблението.
  • 6 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Макдоналдс след колко минути изхвърляха бургери, ако не ги купи някой?
Новини по държави: