Last news in Fakti

13 Май, 2022 18:52 1 053 7

Погребаха в Ерусалим убитата журналистка от Ал Джазира

  • палестина-
  • израел-
  • журналистка-
  • погребение-
  • ал джазира-
  • ширин абу акле

Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински знамена, днес присъстваха на погребението в Ерусалим на известната журналистка от Ал Джазира Ширин Абу Акле

Погребаха в Ерусалим убитата журналистка от Ал Джазира - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински знамена, днес присъстваха на погребението в Ерусалим на известната журналистка от Ал Джазира Ширин Абу Акле, която според твърдения на свидетели е била застреляна от израелски сили по-рано тази седмица, докато отрязвала военна операция в окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес.

Преди църковната служба в памет на Абу Акле десетки опечалени се опитаха да се придвижат пеша с ковчега с тленните ѝ останки от болница към църква в намиращия се наблизо Стар град. Израелска полиция се намеси и започна да удря хората с палки, поради което носачите на ковчега за кратко го изпуснаха на земята. Това беше рядка масова проява на палестински национализъм в Източен Ерусалим - частта от свещения град, която беше превзета от Израел през 1967 и за която палестинците претендират, че е тяхната столица, отбелязва АП.

"Ние умираме, за да живее Палестина", скандираше множеството. По-късно участниците пяха националния химн на Палестина и скандираха "Палестина, Палестина".

Междувременно израелските въоръжени сили заявиха, че първоначалното им разследване на смъртта на Ширин Абу Акле е заключило, че в град Дженин на Западния бряг се е водела ожесточена престрелка на около 200 метра от мястото, на което е била убита журналистката. Но разследването не е успяло да установи дали Абу Акле е била застреляна от израелски сили или от палестински бойци. Репортери, които са били с Абу Акле, твърдят, че в непосредствена близост е нямало сблъсъци или бойци, по времето, когато тя е била убита в сряда сутринта.

След разгорещената сцена пред болницата полицията позволи на семейството на убитата да откара ковчега до препълнена с опечалени църква в Стария град, след което отцепи района на болницата и изстреля сълзотворен газ срещу десетки протестиращи. Полицията заяви, че тълпата пред болницата е скандирала националистки лозунги и е хвърляла камъни по полицията. "Полицаите бяха принудени да действат", се казва в изявление на полицията.

Няколко часа по-късно Абу Акле беше погребана в православно гробище извън Стария град.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ембарго

    13 2 Отговор
    за Израел! Спрете геноцида срещу палестинците!
  • 2 Ембарго

    11 2 Отговор
    за Израел! Спрете геноцида срещу палестинците!
  • 3 Tърновец

    10 0 Отговор
    Израел е вероизповедание - убиец на хора - вече 3500 години; Християнството по начало е било човеколюбиво философско учение - след това юдеизирано
  • 4 Рошко

    8 0 Отговор
    Та някой досега да е осъдил и израел или благодетелите им а кои са те ги знаем.
  • 5 Антисимит Антисимитоф

    3 0 Отговор
    Там където се появят евреи почват проблемите. Те мразят всичко добро което е за останалите хора във Вселената. Настъпете само един евреин и от всички страни ще чуете вик! Ото фон Бисмарк. .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.