31 Май, 2013 11:56 1 050 0

Молдова избра правителство

  • молдова-
  • правотелство-
  • юрие леанка
Молдова избра правителство - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Молдовският парламент одобри новото си правителство на чело с дългогодишния кариерен дипломат Юрие Леанка, от когото се очаква да помогне на страната да преодолее политическата криза, съобщава радио „Свободна Европа“.

57 от общо 101 депутати в парламента одобриха кандидатурата на Леанка за министър-председател. Той получи подкрепата на либералната управляваща коалиция, докато вотът бе бойкотиран от опозиционната Комунистическа партия.

Леанка замества Влад Филат, който подаде оставка в началото на март, след като загуби вота на доверие на фона на враждата между коалиционните съюзници.

Само 5 са новите министри в този кабинет. Филат и Леанка са съюзници и много от министрите в кабинета на Филат ще запазят своите постове в новото правителство.

След гласуването новият премиер заяви пред депутатите, че неговото правителство ще се бори с корупцията и ще се постарае да доведе страната по-близо до Европа.

Изборът на това правителство свали опасенията, че ще има предсрочни избори в страната, които биха довели на власт комунистическата партия, която в момента е в опозиция.

49-годишният Леанка заемаше неофициално поста на премиер от април. Той беше министър на външните работи от 2009 г. до март 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА