18 Май, 2022 16:30 548 2

Италия силно подкрепя кандидатурата на Швеция и Финладия за НАТО

  • италия-
  • нато-
  • подкрепа-
  • финландия-
  • швеция

талия силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро

Италия силно подкрепя кандидатурата на Швеция и Финладия за НАТО - 1
Снимка:EПA/БГНЕС

Италия силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро. Това заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Молбата за членство в НАТО е ясен отговор на руската инвазия в Украйна и заплахата, която тя представлява за мира в Европа, за нашата колективна сигурност, подчерта той след среща с финландския премиер Санна Марин в Рим.

По-рано днес Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО - решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Очакванията са процесът за придобиване на членство да отнеме само няколко седмици въпреки заявените възражения от страна на Турция.

Марин посочи, че бързата ратификация на членството ще бъде "най-добрата гаранция за сигурност за Финландия и Швеция на този етап".

След официално подадените заявления, скандинавските страни и техните поддръжници са изправени пред месеци на несигурност, през които всяко възражение срещу техните кандидатури трябва да бъде преодоляно и всички 30 членове на НАТО да одобрят разширяването.

Италия обеща да подкрепи Финландия в периода, необходим, за да стане пълноправен член на Алианса.

"Като много други страни от НАТО и ЕС ние ще участваме в подпомагането на гарантирането на сигурността на Финландия в преходния период, какво означава това, ще видим на място", заяви Драги, добавяйки, че Европа трябва да изгради отбранителна система, допълваща тази на НАТО.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членството в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    3 1 Отговор
    Не е важно Италия, Франция, Гърция или други военни джуджета да подкрепят кандидатурата. Членството зависи знаете от кого 😂😂😂
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: