Last news in Fakti

19 Май, 2022 17:49 630 1

СЗО пренебрегна исканията на Тайван за получаване на статут на наблюдател

  • сзо-
  • тайван-
  • статут-
  • наблюдател-
  • китай-
  • среща-
  • женева

Тайван изрази "недоволство и съжаление" заради провала на Световната здравна организация да го покани на предстоящата годишна среща в Женева

СЗО пренебрегна исканията на Тайван за получаване на статут на наблюдател - 1
Снимка: БГНЕС

Тайван изрази "недоволство и съжаление" заради провала на Световната здравна организация (СЗО) да го покани на предстоящата годишна среща в Женева на фона на дипломатически натиск от страна на Китай за изолиране на острова, предаде Ройтерс.

СЗО е пренебрегнала многократни запитвания от страна на Тайван за позволение да присъства като наблюдател на Световната здравна асамблея (СЗА), насрочена за 22-28 май, каза в свое изявление тайванското външно министерство. Тайван не е част от повечето световни организации заради възражения от страна на Пекин, отбелязва Ройтерс. Китай настоява, че Тайван не бива да бъде третиран като независима държава, тъй като смята острова за една от своите провинции, предаде БТА.

Тайван се оплака, че изключването му до СЗО е попречило на усилията му за борба с пандемията от КОВИД-19. "СЗО не успя да запази неутралитет и професионализъм, като по този начин многократно игнорира спешната необходимост за участие на Тайван в СЗО и СЗА", се казва в изявлението на министерството.

По-рано тази седмица служител на СЗО каза, че решение дали на Тайван ще бъде предоставен статут на наблюдател най-вероятно ще бъде взето до понеделник, след като агенцията е получила предложение от 13 страни членки в подкрепа на искането за участие на Тайван. Тайван ще изпрати делегация в Женева, която ще лобира за статут на наблюдател на асамблеята и ще се срещне с делегации от други страни в кулоарите на форума. СЗО все още не е коментирала изявлението на тайванското външно министерство.

Китай блокира участието на Тайван в организацията, след като Цай Ингвен спечели президентските избори през 2016 г., тъй като Пекин смята Цай за сепаратистка - обвинение, което тя отрича. На Тайван беше позволено да участва в асамблеята от 2009 г. до 2016 г., по време на период на по-топли отношения между Пекин и Тайпе.

Във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че на Тайван трябва да бъде позволено да участва в срещата и изключването на демократично управлявания остров по искане на Китай е неоправдано и повод за тревога за световното здравеопазване.

Тайван отхвърля китайските претенции за суверенитет и смята, че само народът му може да решава бъдещето на острова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 0 Отговор
    Като искат толкова да наблюдават ,е къде е Китай да се присъединяват и готово